Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kentin bellek yaşamında Söke'de yerel basın

Kentin bellek yaşamında Söke'de yerel basın
 

Aydın illimizde sanat ve kültür bağlamında denilebilir ki Söke ilçesi, önde gelen ilçelerimizden biridir. Söke’nin adını Anadolu’ya onurla taşıyan, Türk edebiyatı coğrafyasında yerelden ulusala doğru isim yapmış değerli yazarlarımız, şairlerimiz ve ressamlarımız vardır.

Söke sanat kültür tarihini araştıranlar görecekler ki bu konuda, Söke’nin bağrında yetişen bir hayli yazarı, şairi ve ressamı olduğunu göreceklerdir. Bana hak vereceklerdir. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 75. yılı anısına, 1998 yılında yayınladığım SÖKELİ ŞAİRLER ve YAZAR GÜLDESTE ( Antoloji ) kitabımda bunlar hakkında detaylı olarak gerekli bilgiler yer almıştır.

Söke kent belleğine ve kültürüne eserleriyle ışık tutanlardan birkaçının adını, hemen aklıma gelenleri yazıyorum:

Samim Kocagöz, Halil Kocagöz, Ferzan Gürel, Ziya Gürel, Hilmi Meydan, İrfan Meydan, İlhami Dündar, Necip P. Alpan, Prof. Dr. Mehmet Eröz, Orhan Çubukçu, Ahmet Altümsek, Ö. Zeki Özturanlı, İskender Özturanlı, İskender Cenap Ege, Talat Avcı, Abdülkadir Güler, Halil Özşarlak, Ahmet Güçsav, Ekrem Karakaş, O. Hasan Bıldırki, Yaşar Çağbayır, Güven Pamukçu, Mustafa Pamukçu, İsmail Dalgıç, Tufan Dinarlı, Behzat Selçuk, Prof.Dr. Leziz Onaran, Mehmet Ali Asrav, Şevki Gemicioğlu, Mustafa Özcanyüz, Bülent Tuna, A.Ziya Kabak, Suat Tutak, Ali Sarayköylü, Tülay Sarayköylü, Cemal Şimşek, Aslan Tuntaş, Nalân Tuntaş, İsmail Gün, Mustafa Özcanyüz, Selim Sabit Pülten, Kerim Yalçınkaya, Ensar Turgut Tekin, Şennur Çoban Parıldar, Cevdet Üzüm, Ali Selçuk, Necati Çakıcı, Arif Akçay, Levent Tuncer, Yılmaz Ölmez, Necati Maldar, Halil Güven, Esat Avcı, Kerim Yalçınkaya, Mustafa Kavruk, Mustafa Genç, hemen aklıma gelenlerden birkaçıdır.

Bu isimlerini saydıklarımın hemen hemen hepsinin yayımlanmış şiir, öykü, roman, inceleme, araştırma, biyografi, tarih, deneme, sözlük, antoloji, tarih gibi konularda yazılmış veya yayına hazır yapıtları vardır. Söke Kent belleğine ışık tutan yerel basın, medya konusunda da bir hayli zengindir.

Gazeteler: 1- Söke Ekspres Gazetesi ( Yılmaz Kalaycı ) 2- Yeni Söke gazetesi ( H.Hüseyin Yavaşoğlu ) 3- Gerçek Gazetesi. ( Durmuş Tuna ) . Bunlar günlük gazetelerdir.

Haftalık üç gazetemiz daha vardır: 1- 09 Haber Gazetesi, ( Levent Tuncer ) 2- Lider Söke, ( Ali Sarayköylü ) 3- Flaş Gazetesi ( Yılmaz Ölmez ).

DERGİLER: 1- Beşparmak Dergisi , Yıl: 22, Sayı: 160- Kasım-Aralık 2010, Genel YayınYönetmeni : Talat AVCI ) 2- Sarızeybek Dergisi. Şairler ve Yazarlar, Derneği, Yıl: 8, Sayı: 47, Mayıs -Haziran 2010, Genel Yayın Yönetmeni: Cemal ŞİMŞEK ,

Ayrıca bugün Didim'e bağlı olan Akköy'de şair arkadaşımız Güven Pamukçu'nun da zor şartlarda ve özveriyle çıkardığı Akköy Dergisi, yıl:11, sayı: 63, Kasım-Aralık 2010, Akbük Dergisi -Şiir , gezi, çeviri, Yıl :2, Sayı: 8, Kasım- Aralık 2010 ve Söke Öykü Roman Dergisi, yıl: 1, Sayı: 6, Kasım - Aralık 2010. yayımına devam eden dergiler olarak Türk kültürüne ve Türk edebiyatına hizmet veriyorlar.Bu çabalar içtenlikle alkışlanmaya değmez mi?

TELEVİZYON: 1- Maraton TV, 2- Kanal 09 TV. RADYOLAR: 1- Maraton Radyo, 2- Radyo Öz, 3- Radyo As, 4- Radyo MİX 5- Radyo Tempo, Olmak üzere beş yerel radyomuz vardır. Bu yayın onganlarıyla Söke'nin adını Anadolu'ya taşılan takdire değer başarılı ve düzeyli birçizgisi vardır.

Adı geçen yayın organları, Söke'nin bellek yaşamında önemli bir yer tutmaktadır.Bu tür kalıcı ve zengin nitelikli yayın organlarının başarılı hizmetleri , eser üreten yazarları ve tüm çalışanlarıyla birlikte övgüye değer başarılı hizmetleri hiç bir zaman yadsınamayız.

Bu açıdan Söke yerel basını ve yayın organlarını meydana getiren kişiler desteklenmeli ve çalışmalarına maddi ve manevi açıdan omuz verilmeli ve alkışlanmalıdır...Kentin sanat ve kültür beleğini ortaya koyan yerel basın- yayın organları özel ve tüzel kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri tarafından da desteklenmelidir.Onların çalışmalarına katkı ve güç katmalıdırlar...Aydın ili ilçeleri arasında Söke İlçesi bu açıdan şanslı bir ilçedir...Bu fırsat değerlendirilmelidir diye düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..