Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '13

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Kentlerin Konseyleri

Kentlerin Konseyleri
 

Kent Konseyi; Belediye kanunun 76. maddesine göre kanunen kurulması zorunlu, İçişleri bakanlığının yönergesine göre tanımlanmış; kentin protokolünü ve tüm dinamiklerini içinde barındırması hedeflenen bir sivil platformdur.

Yerel Gündem 21’de bazı kentlerde mevcut olan sivil iradenin bir araya gelerek karar alma mekanizmalarında aktif rol almaya çalışan oluşum, Belediye kanunu ile her ne kadar resmiyete büründürülmeye çalışılsa da hali hazırda aktif olan 72 kentteki durumu göz önünde bulundurulduğunda biraz daha üzerinde çalışılmaya ihtiyacı olduğu kanaatindeyim.

Bizler 2009 yılında Gebze Kent Konseyini oluşturma çalışmalarına başladığımızda –ki; hala bu konuda mevzuatta ucu açık noktalar mevcut- birçok soru işareti ile karşı karşıya kaldık.

Bu konuların en başında; Kent konseylerinin herhangi bir denetim mekanizmasının bulunmaması gelir. Şöyle ki; yönergede bahsi geçen oluşum maddelerini şekillendirmek konseylerin kendi iç yönergelerinde ki maddelerle istedikleri elastikiyete kavuşturabilecekleri yapıdadır.

Bütçe konusu ise başlı başına büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmakta ve bu konuda başvurulacak yetkili; etkili ve bilgili makam ne yazık ki henüz oluşturulamamıştır. Hali hazırdaki kent konseyleri bütçesi incelendiğinde %95 oranında Belediye’nin Müdürlüğü altında bütçe kalemi ayrılarak finanse edilmekte giderler fuara karşılığı tahsil edilmektedir.Bu durum Belediyeyi ve ilgili müdürlüğü sorumlu kılmakla birlikte, Kent konseylerinin kentin hak ve hukukunu bağımsız olarak koruma ve kollama ilkesine bir kere finansal olarak Belediye ye bağlı tutmakla en büyük baltayı vurmaktadır.

Kent Konseylerinin kurulması, kurumsal bir kimliğe kavuşturulması, aktif çalışmalar yapabilmesi, sürdürülebilir bir yapıya sahip olması anlamında en son 2009 yılında yapılan değişiklikle varlığını sürdüren İçişleri Bakanlığının Kent Konseyleri yönetmeliğinin tekrar gözden geçirilerek, el kitabı niteliğini kazanması-kazandırılması ihtiyacı doğmuştur.

Bu konuda teknik olarak hedeflenen konseylerin kağıt üzerinde oluşturulması Türkiye genelinde her ne kadar %80 oranında sağlanmışsa da özlenen pratikteki anlamıyla konseylerin oluşabilmesi için öncelikli olarak Konseylerin bütçelerinin belediyelerden alınmasından daha bağımsız olarak * Kalkınma ajansı bütçesi örneği şeklinde oluşturulması daha objektif çalışmalar ve proje önerileri oluşturmaya teşvik edecektir.

Bizim Gebze Kent Konseyi’nde oluşturduğumuz bütçe diğer İl ve İlçe Kent Konseylerinden farklı olarak; Başkan ve Genel Sekreter imza yetkili olarak açılan Müşterek banka Hesap No’suna Belediye yazı işleri müdürlüğü altında Gebze Kent Konseyi olarak yılda iki dilim halinde (6 ay) alınmak suretiyle yıllık bütçe talebini belediye meclisi kararıyla hesaba aktarımı ve gelir gider tablomuzun 3 aylık periyotlar halinde Belediye Meclis üyelerinden oluşan komisyonun denetlemesiyle gerçekleşmektedir. Her ne kadar tam bağımsız olamasa da  mevcut haliyle uygulamada olan tüm kent konseyleri incelendiğinde oldukça işlevsel olduğunu düşünmekteyiz.Bu anlamda Kalkınma Ajansı mantığında oluşturulacak Bütçe, Belediye ve/veya diğer kurumları da ilgilendireceği için Kente aidiyet- Kent için proje üretme konusunda da artı bir değer oluşturacaktır.

Kent Konseylerinin yönetimsel olarak sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda da yönetmelikte anlaşılır, net maddeler bulunmamaktadır. Şöyle ki; 2+3 yıllığına seçimle gelen Başkan görev süresi içinde görevini bırakması durumunda kimin sürdüreceği, Genel Sekreterin görev süresi ve görevden ayrılması durumunda süreci kimin yöneteceği, nasıl bir strateji izleneceği, katılım esasına uygun davranışta bulunmayan Genel Kurul ve Yürütme Kurulu üyelerinin azami katılım süresi, keza kent konseyleri çatısı altında oluşturulan Kadın-Gençlik başta olmak üzere Emekli-Engelli-Çocuk Meclislerinin oluşumu, sürekliliği gibi konularda yönetmelikte çok net ifadeler bulunmadığından yoruma açık bırakılmıştır.

Pratikte (uygulamada) karşılaşılan bu varsayımların gözden geçirilmesi maksadıyla kontrolü ve raporlaması Merkezi yönetimden olmak suretiyle, kent konseyleri bulunan kentlerden katılımcıların deneyim paylaşımlarında bulunacağı çalıştaylar  düzenlenmesi, sorun tespiti ile çözüm stratejileri geliştirilmesi ve kent konseyleri yönetmeliğinin ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte yeniden düzenlenmesi en büyük temennimizdir.

Demokrasinin en büyük yapı taşı olan insanların, herhangi bir siyasi görüşünü yansıtmaksızın, yaşadıkları kentin çıkarları, hemşerilik bilincinin geliştirilmesi ve yaşadıkları kente değer katması, projeler üretmesi için bir araya gelmesi, paylaşımlar oluşturulması gayesiyle oluşturulan; kanunlaştırılan Kent konseylerinin amacına uygun olarak yapacağı güzel çalışmalarda buluşmak dileğiyle… 

 
Toplam blog
: 10
: 5041
Kayıt tarihi
: 24.06.08
 
 

Özel Sektör/Üst Düzey Yönetici ingilizce Öğretmenliği Mezunu Kurucu Kent konseyi Gençlik Meclisi ..