Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Kentleşme ve çevre kirliliği

Kentleşme ve çevre kirliliği
 

Hızlı ve aşırı kentleşmenin günümüze getirdiği önemli çevre sorunları bulunmaktadır. Kentlerde görülen temel kirlilikler çöp ve su kirliliğidir. Tabii bu kirliliğin arasına hava kirliliğini de dahil etmemiz gerekir.

Kentlerdeki hava kirliliğinin düzensiz ve yanlış kentleşmeden-yanlış yer seçiminden- kaynaklandığını söyleyebiliriz. Ayrıca, yanlış yakıt seçimi ve kullanımı ve büyük şehirlerdeki yoğun trafiğinde hava kirliliğinde önemli rolü vardır.

Kentlerdeki su kirliliğinin ise daha çok altyapı sorunundan kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Özellikle ülkemizde, bir çok şehirde kanalizasyon suları herhangi bir ön işleme tabi tutulmaksızın, denize veya çevredeki en yakın su kaynaklarına boşaltılmaktadır. Kanalizasyon suları bilindiği gibi nitrat ve fosforca zengin sulardır. Bu özelliklerinin yanı sıra bir çok hastalık yapıcı mikrobu da (patojen) beraberlerinde taşımaktadırlar. Bundan dolayı kanalizasyon sularının, su kaynaklarına boşaltıldığı yerlerdeki sularda önemli miktarda hastalık yapıcı mikrop bulunmaktadır. Bu da insan sağlığı ve çevre kirliliği açısından önemli bir sorundur.

Bir başka kirlilik türü ise çöplerdir. Çöpler, genelde kullanılmayan alanlara, kuru dere yataklarına, deniz, akarsu kenarlarına yakın olan yerlere boşaltılmaktadırlar. Böyle yerlere bırakılan çöpler ise çoğunlukla yakma yoluyla yok edilmektedirler.

Fakat, çöpler uygun şartlar altında çok çabuk bozunuma uğrarlar. Bu bozunma sonucunda kendi bünyelerinde hastalık yapıcı mikroplar veya organizmalar bulundurulabilirler. Bu mikroplarda çeşitli yollarla insana aktarılmaktadır.

Ayrıca, dere, deniz gibi yerlere direkt olarak veya yakınına boşaltılan çöplerde zamanla suyun biolojik ve fizyolojik olarak kirlenmesine neden olmaktadır.

Bütün bunlardan başka, henüz kirlilik olarak kabul edilmiyorsa da –özellikle kentler ve sanayii bölgelerinde- trafik ve gürültü de çevre kirliliği içinde yer almaktadır.

(Fotoğraf: http://www.fotokritik.com/145538)

var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-7006964-1"); pageTracker._trackPageview(); } catch(err) {}

 
Toplam blog
: 226
: 1337
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

1960 İstanbul doğumluyum. Kitap okumayı, yazı yazmayı, resim yapmayı ve yabancı dil'den Türkçe'ye..