Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '09

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Kentsel dönüşüm

Kentsel dönüşüm
 

Toplumsal yaşamda değişik yaşam tarzları vardır. Bu durumda toplumun zenginliğidir. Başka başka konutlarda yaşayanların yaşam tarzlarını yansıtır.

Şöyle ki;

Sistem sanayileşmeyi hedef almıştır. Bu hedefe varmak içinde en gerekli koşul ucuz iş gücüdür. Şehirlerde emeğini en ucuza satan kesimin yaşam tarzı da mesken olarak gecekonduyu yaratmıştır. İlk önceleri şehirlerin kenar mahallesinde kurulan gecekondular alınan göçler ve şehirlerin büyümesi neticesi yerleşim merkezlerinin rant getiren yerleri haline dönüşmüştür.

Devlet politikası bu durumun oluşumunu çıkardığı imar afları ile desteklemiştir.

Yasal duruma bakacak olursak Ankara girişi kentsel dönüşüm projesi yasasının genel gerekçesi ülkemizdeki uygulamanın geneline ait temel anlayışı sergilemektedir.

Şöyle ki;

“…. Bu tasarı ile Ankara’nın kent omurgasını, ulusal ve uluslararası giriş kapısını oluşturan ve tarihsel kimliğini yansıtan bu bölgeyi başkentimizin simgesi ve modern bir yerleşim yeri haline getirecek proje için gerekli hukuki düzenlemenin yapılması amaçlanmaktadır.” Yasanın bu gerekçesinde model kavramı eskiyi tamamen yok etmek olarak yorumlanmaktadır. Dolaysıyla uygulamada tarihsel kimliğin yansıması bile sağlanmadan yerlebir edilerek hayata geçirilmektedir.

Gecekondular sanki başka yerlerde suçlular barınmıyor gibi onların barındığı mekanlar olarak gösterilmeye başlanmıştır. Sosyal olarak tehlikeli görülen şehrin çirkinlik abideleri gecekonduları burjuvazi hem istemekte hem de ucuz iş gücü olarak ihtiyacı olduğunu bildiğinden soruna kentsel dönüşüm projesi ile güya çözüm buldu. Projenin en önemli hedefi sosyal olgu olarak ucuz iş gücünün varlığını koruyarak sorunu çözmekti.

Projeler dönüştürülecek semtle yaşayanların, sivil toplum örgütlerinin yani toplumun değişik kesimlerinin katılımı ile olsaydı çarpıklık ortadan kalkar mıydı.

Toplumsal olarak bozulmanın sebebi dönüştürülecek mekanlarda yaşayanlara yükleneceğine asıl temel ortaya konsa bozulmanın toplumun genelinde görüleceği açıkça anlaşılacaktır.

Dönüşüm insanı ön plana çıkararak olur.

 
Toplam blog
: 11
: 678
Kayıt tarihi
: 26.12.08
 
 

İzmirde Avukat olarak çalışmaktayım. 54 yaşındayım İstanbul üniversitesi mezunuyum. Felsefe ve fotog..