Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '08

 
Kategori
Kentleşme
 

Kentsel dönüşümün rantı TOKİ'ye mi gitsin?

Kentsel dönüşümün rantı TOKİ'ye mi gitsin?
 

Kentsel Dönüşüm Zorunluluktur


TOKİ inşaatlarına getirilen temel eleştirilerin başında “yapıldığı ilin inşaat sektörü iş kollarına fayda sağlamaması” geliyor.


Deniyor ki “Yüzlerce daire yapıyorlar ama şehrimizden bir çivi bile almıyorlar, bir işçi bile çalıştırmıyorlar.”


“Şehrin yenilenmesi ve yeni toplu konutlar kazandırılması Projelerini bir etapta TOKİ yerine parça parça yerel müteahhitler yapsa hem şehirdeki inşaat sektörü canlanır, hem de oluşan “rant” TOKİ ve TOKİ Müteahhidine gitmek yerine yerel müteahhitler arasında paylaşılmış olur.”


Bu tezi ileri sürenlerin haklılık payları elbette var.


Peki bu tezi kim nerede ileriye sürüyor?


Bir büroda, bir çay ocağında ikili konuşmalarda mimarından, inşaat mühendisine, emlakçısından, müteahhidine, marangozundan hırdavatçısına buna benzer cümleleri bolca kuruyorlar.


Yani kahve sohbetlerinin değişmez konusu bu, “TOKİ’nin şehre verdiği zararlar” oluyor.


Son olarak Belediye öncülüğünde Akıncılar Mahallesi için TOKİ büyük bir proje hazırladı…


Balıkesir’in imar terörünün oluşturduğu çarpıklıktan kurtularak çağdaş ve modern, üzerinde bulunduğu deprem kuşağına dayanıklı bir görünüme kavuşması için yenilenmesine karşı çıkan yok.


Bu anlamda Akıncılar Projesi büyük bir kamuoyu desteğine sahip.


Ancak Akıncılar Projesi’nin TOKİ eliyle değil yerel müteahhitlere paylaştırılarak yapılması talebi var.


Bu talep kimden geliyor?


Mimarlar Odası Akıncılar Projesi için sesiz iliğini koruyor..


İnşaat Mühendisleri Odası’nın söylediği söz yok..


Emlakçılar Derneği, İnşaatçılar Odası, Marangozlar Odası gibi inşaat sektöründen üyeleri olan meslek kuruluşları Akıncılar Projesi hakkında tek açıklama yapmıyor..


Mağdur olduğu, rantı aralarında paylaştırılması istenen meslek kuruluşları sessizliğini koruyor.Olumlu ya da olumsuz hiçbir görüş bildirmiyor..


Sanki bu şehirde yaşamıyorlar..Sanki sağda solda TOKİ’den şikayetleri kendileri, üyeleri sıralamıyor?


Akıncılar Projesi son derece ciddi büyüklükte ve önemli projedir..


Bununla ilgili olarak bu meslek kuruluşlarının söyleyecek hiç fikri, cümlesi yok mu?

Bu projeyi teknik olarak inceleyerek katkıda bulunacak çapta bir mimar, bir inşaat mühendisi, bir meslek kuruşlu yok mu?


Bu meslek kuruluşları ne işe yarıyor sahi?


Şehirle ilgili düşünmeyen, şehirle ilgili fikir, proje üretmeyen, şehri yönetenlere lafla değil doğru projesi ortaya koyarak yön vermeyen bir meslek kuruluşu üyelerine ve şehrine karşı sorumluğunu yerine getirmiş kabul edilebilir mi?


Şehri yönetenlere kendi meslekleriyle ilgili katkı yapmayıp, sonra dedikodu şeklinde konuşarak eleştirmek doğru mu?


Belediye bize sormadı ki fikrimizi söyleyelim savunması haklı mı?


Kimse alınmasın bu soruyu sormak durumundayız….


Akıncılar Projesi’ni planlayıp yapabilecek mimar, mühendis, müteahhit var dı da neden bu güne kadar benzeri projeleri kamuoyunun, şehir yöneticilerinin önüne çıkmadı?


Akıncılar Mahallesi imara açılırsa doğal sürecinde kaç yılda yenilenir?TOKİ aracılığıyla ne kadar sürede proje gerçekleşir?


İmara açıldığında yerel müteahhitler tarafından yenilendiğinde nasıl binalar olur ve nasıl bir yapılaşma çıkar ortaya?TOKİ Projesiyle nasıl bir yaşam alanı oluşur?


Balıkesir “şehir” olacaksa zihniyet devrimi yapmak zorunda…


Balıkesir çağa ayak uyduracaksa “büyük” düşünmek “eski” alışkanlıklarını terk etmek zorunda…


Beş – on katlı sokak aralarında “Yap-sat” binalarından “Uydu kent”ler planlayıp gerçekleştirebilen mimarlara, müteahhitlere, mühendislere sahip olmak zorunda..


Yaşam kalitesini yükselten teknolojinin kullanıldığı yaşam alanlarını gerçekleştiren yeni yeni mahalleler oluşturan firmalarımızın var olması gerekiyor artık.


Bütün bunlar olmadığı için TOKİ vardır.TOKİ projeleri olacaktır…


Yerel ölçekte başarılamayan şehrin modern bir mimariye kavuşması, kentsel dönüşümünü yapabilmesi için örnek ve itici güç olacaktır bu TOKİ projeleri.


Sizin müteahhitleriniz kazandıkları paraları Bankada değerlendirir, işini, ufkunu, gücünü, teknolojisini, kadrosunu geliştirip büyütmekte kullanmazsa TOKİ veya başka yolla başka yabancı müteahhit firmalar gelir kentinizi yeniler…


Siz eski binayı yıkıp yerine beş kat bina yapmaktan başka mesleki hedef ortaya koyamazsanız beş yüz- bin dairelik, okulundan, yeşil alanına, havuzundan, marketine bütün unsurlarıyla yaşam kalitesi ve kolaylığı sunan projeleri mutlaka TOKİ veya bir başka ilden müteahhit firmalar gelir ve yapar…


Bütün bu yenileşmenin, inşaatların oluşturduğu rant da doğal olarak şehrimizden başka yerlere uçar gider…


Balıkesir’in sorunu çağıyla, günümüzün ekonomik koşullarıyla entegre olamamaktır…Yerel birikimini çağdaş yapıya kavuşturup kurumsallaşamamaktır..

Çevre illerin gerisinde kalmanın, büyüme, gelişme ve atılım yapma konusunda son derece yavaş hareket etmesinin sebebi geleneksel alışkanlıklarını aşarak “girişimci” niteliğe bürünememesidir.


Şimdi başa dönersek:Akıncılar Mahallesi Projesinde oluşacak rant TOKİ’ye gitmesin Balı kesirde kalsın demek boş bir tartışmadır.Bunu yerine aynı çevrelerin “Bir araya gelelim Akıncılar Projesi’ni TOKİ ihalesinden alan müteahhit firma bizim kuracağımız firma olsun” demek daha gerçekçidir..


Eğer Yeni Mahalle’den ve Akıncılar Projesinden sonra TOKİ-3, TOKİ-4, TOKİ-5 Projelerini şehirde görmek istemiyorsanız artık mimarlarımızın, mühendislerimizin ve müteahhitlerimizin kendilerini geliştirerek “Uydu kent”ler, planlayıp yapmaya başlamaları gerekiyor.


Mirzabey Projesi’ni, Çay Mahallesi Dönüşüm Projesi’ni şimdiden hazırlayarak Belediye Başkanının masasına neden koymuyor da konuşmayı seçiyorsunuz?


Bankada para depolayıp konuşanların dünyası değil artık günümüz dünyası…Kendi sınırlarını aşarak sözü projeye döküp iş yapanların dünyası…


Babadan kalma dükkanları muhafaza ederek dededen kalma inşaat kalıplarıyla, projeleriyle geleceğe yürüyebilmek artık mümkün değil…

 
Toplam blog
: 178
: 1496
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Balıkesir doğumlu.1990 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu. Balıkesirspor Kulüp Yöneticili..