Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Kepçe Kulak Estetiği

Estecenter Plastik Cerrahi ve Saç Ekimi Merkezi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erdem Güven ile kepçe kulak ameliyatı hakkında konuştuk.

Kepçe kulak şekil bozukluğu anne karnında genetik olarak meydana gelen bir sorundur. Bu deformite kulaklarda estetiği bozan bir sorundur. Kulaklarda estetik açıdan güzel görünmeyen, kulak kıkırdağı ve kafatası arasında meydana gelen fazla açıdır. Bu açının normalden fazla olması ve kulak içi kıvrımlarının olmaması nedeniyle kepçe kulak deformitesi söz konusu olur. Böyle bir şeyi yaşamak bazen çocukların iç dünyasında derin yaralar açmaktadır. Hatta çocukların sosyal fobiler yaşamasına bile neden olmaktadır. Sorunun çözümü için ailelere çok iş düşüyor. Bu konuda bilinçli olunmalı ve kepçe kulağın çocuğun psikolojisini etkileyecek raddeye gelmesi önlenmelidir.

Kepçe kulak deformitesi neden olur?

Bu sorunların genel sebebi genetiktir. Yani ailede kepçe kulağın olması halinde, ailede ileri kuşaklarda ortaya çıkabilir. Ayrıca doğum sırasında vakum kullanılması, devamlı aynı kulak üzerine yatılması gibi sebeplerle kulaklarda bu sorunların ortaya çıkması mümkün değildir. Genetik olarak oluşan bu deformasyon sadece kepçe kulak ameliyatı yapılarak, kalıcı olarak düzeltilebilir. Sadece sonradan geçirilen kaza gibi etkenler kepçe kulağa sebep olabilir. Bu sorunda da sadece cerrahi uygulama yapılarak düzelme sağlanabilir.

Aşağıdaki yazımda kepçe kulak estetiği hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştım.

http://www.estecenter.com/kepce-kulak-estetigi-ameliyati

Kepçe kulak ameliyatını ne zaman yapılmaya başlanmalıdır?

Çocukluk döneminde kişilerde sosyal bir sorun haline gelen kepçe kulak, okul döneminde çocukların akranları arasında alay konusu haline gelmelerine sebep olabilir. Çocuklar bu gelişmelerden psikolojik açıdan olumsuz olarak etkilenirler. Bu sebeple kepçe kulak ameliyatı için en uygun zamanın okul döneminden önceki zaman olduğu söylenebilir. Zaten çocuklarda 5-6 yaşına gelene kadar kulak kıkırdağı gelişiminin % 90 ını tamamlar. Kepçe kulak ameliyatı bu yaşlarla birlikte her yaş döneminde uygulanabilir. Ancak okul öncesi dönemde uygulanması halinde, çocuklarda psikolojik sorunlara sebep olmadan tedavisi sağlanmış olur.

Kepçe kulak ameliyatı nasıl uygulanır?

Kepçe kulak ameliyatı hastane ortamında yapılır. Çocuklarda çoğunlukla genel anestezi altında, yetişkinlerde ise lokal anestezi uygulanarak yapılır. Yaklaşık olarak iki kulak için bir saat sürede tamamlanan ameliyat kulak arkasından açılan küçük bir kesiyle yapılır ve kulak kıkırdaklarının kıvrımlarını sağlamak için kalıcı dikişler kullanılır. Bu dikişler dışarıdan bakıldığında belli olmaz. Kulak kepçesi başla olması gereken açıya getirilip, kesi uygulanan yer görünmeyen ve kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılır.

Kepçe kulak ameliyatı sonrasında neler yaşanır?

Ameliyat uygulanan hastalardan genel anestezi yapılmayanlar, aynı gün içinde evlerine gidebilir. Kulağa koyulmuş olan bandajlar 1-2 gün kulakta kalır. Kulakta oluşacak ödem ameliyat sonrasındaki iki hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Kızarıklarda belli bir sürede yok olur. Kulağın gerçek şeklini alması 1-2 ay kadar süre alır. Ancak bu süreçte hastaların rahatsız olacağı bir görüntü oluşmaz. Ameliyatın kulak arkasından kesiyle yapılması ve kesinin arkada olması görünürde bir iz meydana getirmez. Sonrasında ince olan kesi ve dikiş izi iyice belirsiz hale gelir. Arkadan bakıldığı zaman bile belli olmaz. Hastaların merak ettiği bir konu da, bu ameliyatın işitme duyusu üzerinde bir etkisinin olup olmadığıdır. Bu ameliyat işitme duyusu üzerinde herhangi bir olumsuz etki yapmaz.

 

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..