Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '13

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Kepçe kulak kabusunuz olmasın!

Kepçe kulak kabusunuz olmasın!
 

 

Kepçe kulak deformitesi, normal anatomik pozisyonun aksine kulak kepçesinin öne doğru kıvrık olması durumudur. Kepçe kulak ile normal kulak arasında kulak büyüklüğü bakımından bir fark yoktur. Halbuki halk arasında olması gerekenden daha büyük kulak olarak algılanır. Kepçe kulak her 400 doğumda bir görülür.

Sorun iki şekilde görülür;

1- Kulak ile kafa arasındaki açının normalden daha geniş olmasıdır. Bu durum kulağı dışarıya doğru açılmış yelken şeklini gösterir ve arkadan bakıldığında çok net olarak görülür.

2- Kulağın üst yarımında olması gereken kıvrım yoktur ve düz görülür.

Kepçe kulak çocuklarda önemli psikososyal, duygusal veya davranışsal sorunların kaynağı olabilen sık karşılaşılan bir problemdir. İleriki yaşlarda kadınların beğenilmeme korkusu nedeniyle saçlarını topuz yaptırmamaları, erkeklerin kulaklarını kapatacak şekilde saç kesim modelleri dışına çıkmamaları, hoşlandıkları erkek veya kıza açılamama gibi sorunlar kepçe kulak estetik operasyon için endikasyon olan durumlardır. Kepçe kulak operasyonlarında kulağın sadece dış kısmına müdahale edildiğinden işitme ile ilgili bir sorun oluşmaz ve izler tamamen kulak arkasında kalacağı için görmekte mümkün değildir.

Çocuk kendi istemeli

Kulak anatomik gelişimini yaklaşık 5-6 yaş civarında tamamlar. Yurt dışında kepçe kulak estetiği çoğunlukla  okul öncesi dönemde yapılıyor fakat ülkemizde bu düşünce tam olarak yerleşmiş değildir. Dikkat ettiğim nokta, çocuğun operasyon olmayı kendisinin istemesidir. Çocuğa operasyonun detaylarını anlatıyor ve fikrini soruyorum. Ebeveynlerin etkisi ya da baskısı ile operasyon yapmayı tercih etmiyorum.

İki şekilde tedavi ediliyor

Ameliyatsız İple Kepçe Kulak Estetiği; Bu yöntem, kulak deformasyonu fazla olmayan, uygun hastalara yapılması gerekir. Basit ve kolay bir işlemdir. Genellikle güven verici değildir. Kesin, sağlam ve etkin bir sonuç almak için kıkırdak şekillendirme yaparak onarılması daha güvenilir bir seçenektir.

Bu yöntemin klasik kepçe kulak estetiğine gore en belirgin özelliği kesi yapılmamasıdır. Bu sebepten kulakta iz oluşturulmaz. Operasyon sonrası kulakta morluk oluşmaz. Ödem ve kızarıklık klasik kepçe kulak estetiğine göre daha az olur. saç bandı kullanması gerekmez. İyileşme süreci daha hızlıdır. Hasta operasyon sonrası iş ve sosyal hayatına aynı gün devam edilebilir.

Kepçe Kulak Estetiği; Bu yöntemde kulağın görünen yüzeylerinde kesi izi oluşturulmaz. Kulak arkasından yapılan yaklaşık 3 cm kadar dikey kısa bir kesi ile bu operasyon geçekleştirilir. Kıkırdağa istenilen şekillendirme yapılıp kalıcı dikişler ile sabitlenir. Kulak derisi eriyen dikişlerle dikilerek kulak sargı ile sarılır. Eriyen dikiş kullanıldığımdan dikiş alınmasına da gerek kalmaz.

Lokal anestezi ile yaptığım bu operasyon sırasında hastayla kulağına son şeklini el aynası ile birlikte karar veriyoruz. Operasyonun süresi 30 dakika –1 saat arasında değişir

3. haftadan sonra kulağınızın yeni şeklinin farkına daha iyi varır, saçlarınız ile gizleme ihtiyacı hissetmez ve keyfini çıkarmaya başlarsınız.

Kepçe kulak estetiği, genel olarak iyi ve kalıcı sonuç veren, kişinin ruh sağlığını düzelten, özgüvenini arttıran ve yaşama daha bağlı hale getiren bir operasyondur.

 

Op. Dr. Güncel Öztürk

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı 

http://www.facebook.com/guncelestetik

twitter: @burunsanati

 
Toplam blog
: 389
: 270
Kayıt tarihi
: 29.11.12
 
 

TIP EĞİTİMİ İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İstanbul UZMANLIK EĞİTİMİ İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi..