Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Kepek sorununa ABD’den köpek sorununa Türkiye’den çözüm

Kepek sorununa ABD’den köpek sorununa Türkiye’den çözüm
 

Uluslararası bilim adamları ekibi, kepeğe neden olan mantarın (fungus) genetik şifresini çözmeyi başarmışlar. Böylece Ayşe’nin kepek sorunu gerçek anlamda tarihe karışacak ( Ayşenin kepek sorunu bir ara bir şampuan firmasının büyük kabusu olmuş ve tv reklamları ile çözüm arar olmuşlardı!)

"Malassezia globosa" adı verilen bir mantarın gen yapısının ayrıntılı biçimde çözüldüğünü müjdeleyen araştırmacılar mutlu…

Bu mantarın, insan cildinde yaşayan ve beslendiğini, kaşınmaya ve duruma bağlı olarak pul pul dökülmeye neden olduğunu belirten araştırmacılar, insanların yarısının kepek sorunu bulunduğunu ve erkeklerin daha fazla bu soruna maruz kaldığını kaydediyor.

Demek ki Ayşe’nin kepek sorunundan fazla biz Ömer, Ali, Mahmut, Sami’lerin kepek sorunu vardı ve yıllarca boşu boşuna Ayşe için üzüldük!..

Proctor and Gamble firmasının desteğiyle yürütülen ve Amerikan Ulusal Bilimler Akademisinin bilimsel yayınlarında yayımlanan araştırmaya katılan bilim adamları, insan kafasında ortalama 10 milyon globosa mantarı bulunduğunu belirterek, genetik olarak mayayla bağlantılı olan bu fungusun yani mantarın, ciltte bulunan "sebase" bezlerinin salgıladığı yağ, diğer bir deyişle cilt yağıyla beslendiğinin altını çiziyor.

Peki ABD’li bilim adamlarından öğrendiğimiz bu SEBASE bezleri ne işe yarıyor?

“Yağ ve yağ üreten ölü hücrelerin kalıntılarından oluşan cilt yağı (sebum), saçın ve cildin korunmasına ve su geçirmez olmasına yarıyor, kurumasını, çatlamasını önlüyor.” Diyor bilim adamları. Ehh! Onlar öyle diyorsa öyledir.

Araştırmacılar ayrıca , bu fungusun "lipase" adlı bir enzim üreterek kepeğe neden olduğunu, mantarın sebumu (cilt yağını) parçalamak için lipase adlı enzimi kullandığını ve böylece oleik asit denilen bir madde ürettiğini tespit etti. Bunun derinin en üst katmanına girdiği ve deri hücrelerinin hassas ciltlerde daha hızlı bozulmasını tetikleyerek kepeğe neden olduğu ortaya çıktı.

“Bizim Cilt ve Deri Hastalıkları uzmanlarının bunca yıldır bize dedikleri şeyler yalan mıydı?” diye sormak geliyor içimden. Aklıma Ispanakta ki demir oranı ile ilgili yanlışlıkta geldi. Kimbilir, belki de Sigaranın üzerinde yazan “ Sigara içmek cildin erken yaşlanmasına neden olur” yazısını veren Bilim Adamlarının yarın “ Yok böyle bir şey , cildin altındaki bilmem ne bezlerinin, bilmem ne mantarı üretmesinden kaynaklanıyormuş diyebilme ihtimalini göz ardı etmemek gerek.

Bakın bu hipotezimi destekleyen araştırmacı Dr Thomas Dawson ne demiş :

“Bu mantarın gen haritasının çıkarılması, mantar ile insan etkileşimini anlayabilmek için harika fırsatlar yarattı”

Şimdiiii… Bu bilgiyi veren kaynak haberi şöyle tamamlıyor:

“ Bilim adamları, 5 yıl önce globosa mantarının kepeğe yol açtığını keşfetmişti. Ancak bu ana kadar üretilen medikal şampuanlar, mantar enfeksiyonunu kontrol altına alırken, yüzde 100 sonuç alamıyor.”

Eee.. Bu ne demek oluyor? Demek ki tüm şampuan reklamları yanıltıcı ve biz tüketicileri aldatıcı reklamlar yapılıyor. Reklam Denetim Kurumu bu konuya el atmalı. Öyle değil mi?

Haydi bakalım Kepek ile ilgili sorun ortadan kalkacak inşallah! Peki Köpek sorunu, yani Pitbull kabusu sona erecek mi? Büyük harfler ile EVET..

Değişecek olan 170 yasa varmış. Bunların içinde kuru sıkı silah eylemlerinden , orman yakmalara, Şiş-satır taşımaktan Kaldırımlarda Bandrollü !!! eser satışına kadar bir çok yasa değişiyor ya da yürürlüğe gireceği günü bekliyor. Ne zaman? Meclisten geçince tabi.

İşte bunların içinde benim ilgimi çeken önemli bir yasa Pitbull ile ilgili yasa aynen şöyle:

“Pitbull Terrier ve Japanese Tosa gibi tehlikeli hayvanların üretimi, sahiplendirilmesi, Türkiye'ye sokulması, satılması ve reklamının yapılması, sergilenmesi gibi suçlar karşılığında, hayvan başına 3 bin YTL idari para cezası verilecek. Hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmekle yükümlü olacak. Buna aykırı davranan, 300 YTL ceza alacak”

İyi de var olan ve insanlara saldırarak parçalayan Pitbulllar ne olacak?

Cevabı duyar gibiyim “ Kısırlaştırılacak” , tüm Pitbull sahipleri’nin ortak söylemleri var. “ O benim evladım” Şimdi hangi anne-baba evladını kısırlaştırır. Mürvet görmek istemezler mi? Bu onların en demokratik hakkı! O zaman bu yasa yürürlüğe girdikten sonra ürediği tespit edilen Pitbull sahiplerine ceza gelecek. Ancak onlar ömürlerini tamamlayıp, bu dünyadan göç edene kadar sokaklarda ellerinde tasma tutan pitbull yürekli sahipleri ile birlikte arz-ı endam edecekler.

Ehh.. Torunlarınıza geçmiş olsun.. Gelecekte kepeksiz ve pitbullsuz bir yaşam sürebilecekler..

 
Toplam blog
: 126
: 1276
Kayıt tarihi
: 10.09.06
 
 

48 yıldır yaşıyorum.Gazeteciyim, müzisyenim, babayım... Önce insan ve iyi bir yurttaş olabilme çab..