Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '11

 
Kategori
Balıkçılık
 

Kerevitler Hakkında Ne Biliyoruz

Kerevitler Hakkında Ne Biliyoruz
 

Istakoz gibi kabuklular ailesinden gelmekte olan birer yengeçtirler. Rengi canlı iken açık kahvereng


Istakoz gibi kabuklular ailesinden gelmekte olan birer yengeçtirler. Dünyamızdaki en eski canlı olarak görülmekte ve bilim adamları tarafından da bu canlıların 200 milyon yılı aşkın bir süredir var olduklarını tahmin etmektedirler. Ancak bu kadar uzun geçmişi olan bu besin deposu yengeçlerin, çok enteresan olarak büyük bir evrim geçirmedikleri de ortadadır. Bu yengeçlerin rengi canlı iken açık kahverengi ve koyu yeşil renkte iken, aynen ıstakozlar gibi kaynatılırken parlak kırmızı bir renk aldıkları görülmüştür. 

Kerevitlerin başında çok büyük bir çeneleri ve birden fazla antenleri bulunmaktadır. Vücudunda beş çift bacağı vardır ki bunlardan önde bulunan 2 tanesi yengecin yemeğini işlemesine ve kendisini korumasına yarayan makas şeklindedir. 

Kerevitlerin hisleri ve algılamaları çok gelişmiştir. Gözleri ile 360 derece çapında görebilirler ve en küçük titreşimleri dahi hissedebilme yeteneğine de sahiptirler. 

Bu enteresan canlıların, 20 yıl yaşadıkları görülmüştür. Bu canlıların, birçok çeşidi olduğundan ağırlık ve uzunlukları ile ilgili genel bir ortalamaları da yoktur. Bu ailenin temsilcilerinin örnekleri birçok kilogram ağırlığında olanları ile sadece birkaç gram ağırlığında olan örnekleri de vardır.
Bu yengeçler, yaşam alanı olarak; temiz, sığ ve kireçli suları tercih ederler. Bitki ve küçük hayvanlarla beslenirler. Kerevitin öne çıkan bir özelliği de diğer yengeçlerde olduğu gibi, Allahın bir lütfu olarak kaybettiği eklemlerinin yerine yenilerinin çıkmasıdır.
 

Bu yengeçlerin cinsel dürtüleri 4 yaşına geldiğinde başlamakta ve dişiler yüzlerce yumurta bırakarak ve bunları hayata tutunacak kadar büyüyene kadar yanında taşımaktadırlar. 

Bir Protein kaynağı olan yengeçler, günümüzde dünyanın her yerindeki tatlı sularda bulunabilmektedirler. Yurdumuzda da başarılı bir şekilde az dahi olsa yetiştirilmektedir. Buna rağmen iyi bir İhracat yapılmakta ve Alman balık pazarlarının az dahi olda küçük bir kısmını karşılamaktadırlar. 

Kerevitler genelde kıyıya bağlanan özel ağlar ve yengeç ya da yılan balığı sepetleri ile avlanır. Av sezonu Haziran ayından Aralık ayına kadardır. Birçok avlama ülkesi artık kerevitlerin yumurta bırakma döneminde kapalı sezon olarak ilan edilmesi konusunda birleşmiştir ve bu nedenle bu dönemde bunlar taze olarak satılmamaktadırlar. Yasa ile üretimleri denetim altına alınmıştır. 

B ve K vitamini deposudurlar. Kerevitlerin ıstakoza benzer bir lezzeti vardır, ancak tatlı suda yaşadıklarından daha lezizdirler diyebiliriz. Ancak bu tat kişiden kişiye göre de değişebilmektedir....  

kaynak: nurideniz ( balıkçı reisi) 

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..