Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
3723
 

Kerkede çayı ile kim korkar gripten

Kerkede çayı ile kim korkar gripten
 

Kerkede çayı, içerdiği zengin C vitamini, susuzluğu giderici özelliği ve şahane rengiyle daha çok yaz aylarında bol buzla birlikte tükettiğim bir çaydı. Ama aktarıma danışınca değişik baharatlarla harmanlanınca, grip ve soğuk algınlığına da çok iyi geldiğini öğrenince sizinle de paylaşmak istedim. Daha çok Arabistan, Mısır, Suriye, Meksika gibi sıcak ülkelerde yetişen ve çok tüketilen kerkede, hem sıcak, hem de soğuk olarak hazırlayıp içebileceğiniz bir çay. Aktarlarda genellikle hibiscus diye satılan "kerkede", vücuda şifa veren, ferahlatan anlamına gelmekte. Yetiştirildiği bazı yerlerde halk dilinde yaprakları güle benzetildiği için Mekke gülü ya da nar çiçeği olarak da bilinen, tadı ve rengi kuşburnuna çok benzer özellikler gösteren kerkede ya da hibiscusu benim tarifimin dışında, devamlı alış veriş yaptığım aktarım Hakan Bey'in (Çarşıkapı Baharatçısı) özel karışım tarifiyle de özellikle bu kış günlerinde hazırlayıp denemenizi tavsiye ederim.

Tarif 1:

Bir sürahi içinde 2 yemek kaşığı hibiscusa, 5 su bardağı sıcak su ekleyin, 15 dakika demlenmesini bekleyin.

Demlendikten sonra isteğe göre içine bir miktar bal ilave edin, ister sıcak, ister soğuk olarak tüketin.

Özellikle bol baharatlı yemeklerin yanında, bol buzla tüketebileceğiniz çok ferah ve susuzluğu gideren lezzetli bir içecek oluyor.

Tarif 2:

Aktarımın tavsiye ettiği, daha çok kış aylarında sıcak olarak, gribal enfeksiyonlardan ve öksürükten korunmak için hem çok şifalı, hem de çok lezzetli olan bir tarif.

1 tatlı kaşığı hibiscus,
2-3 adet karanfil,
3-4 dilim taze zencefil,
1 adet tarçın çubuğu,
1 çay kaşığı keten tohumu,
1 yemek kaşığı ıhlamur,
1 tatlı kaşığı kuşburnu,
1-2 dilim limon kabuğu.

Bir demlik içinde önce kök bitkileri yani; tarçın, zencefil, karanfil, limon kabuğunu bir litre suda kaynatın. Sırasıyla keten tohumu (bu arada keten tohumunu böyle kullanacağımı hiç bilmezdim, özellikle öksürüğe çok iyi geliyormuş), ıhlamur, kuşburnu ve hibiscusu ilave edin, hepsini bir taşım kaynatın ve altını kapatıp demlenmesini bekleyin. Dilerseniz tatlandırmak için bal ilave edin.

Hibiscusun faydaları:

Grip ve öksürükte nefes açıcı olarak kullanılmaktadır.
Yüksek miktarda C vitamini içermektedir.
Ölü hücreleri yenileyicidir.
Kandaki şekeri düzenler.
Yüksek tansiyonu olanlara iyi gelmektedir.
Böbrek iltihabına iyi gelmektedir.
Kireçlenmeyi önleyicidir.
Diğer tarifler için: http://www.dokuzuncubulut.com

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 55
Toplam yorum
: 44
Toplam mesaj
: 11
Ort. okunma sayısı
: 2874
Kayıt tarihi
: 22.07.08
 
 

Uzun ve yorucu bir iş hayatı ile birlikte çok şeker iki evlat büyüttükten sonra, evde oturma hakkımı..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster