Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kertenkele, öğrenme özgürlüğü ve YouTube

Kertenkele, öğrenme özgürlüğü ve YouTube
 

Kaynak: Web


Bir mimar evini baştan aşağı yeniliyordu. Tamirat esnasında söktüğü kapılardan birinin duvarla irtibatlı bölümünde, iç kısmında, iki tahta arasında sıkışıp kalmış bir kertenkele buldu. Biraz daha dikkatle bakınca kertenkelenin canlı olduğunu fark etti. Onu oradan kurtarmaya çalışırken bu kez kertenkelenin bir ayağından duvara çivilenmiş olduğunu gördü.

On yıl önce yapılan eve kapısı takılırken dışarıdan çakılan bir çivi, o an kapıyla duvar arasında bulunan kertenkelenin ayağına isabet etmiş olmalı diye düşündü Japon mimar.

Peki nasıl olmuştu da bu kertenkele, bir santim boyu bile kıpırdayamadığı bu
karanlık duvar boşluğunda on yıldır canlı kalmayı başarmıştı?

Mimar, tamirat işlerini bir kenara bırakarak kertenkeleyi izlemeye başladı. Bu kertenkele sadece havayla beslenmediğine göre, bunca yıl yaşamını nasıl sürdürebildiğini merak ediyordu.

Bir süre sonra duvar boşluğunda bir hareket oldu. Japon mimar, nereden çıktığını fark edemediği başka bir kertenkelenin geldiğini gördü. Gelen kertenkele, yerinden kıpırdayamayacak halde olan kertenkeleye ağzında yiyecek taşıyordu.

Bu kertenkele diğerinin belki annesiydi, belki eşi, belki de arkadaşı kim bilir? Ama bilinen bir şey var ki, o da aralarındaki güçlü bağ, birinin bıkıp usanmadan diğerini hayatta tutabilmek için ona yiyecek taşımasına neden olmuştu: Yaşaması gerekiyordu.

Buradan hemen bir başka bir konuya geçip, YouTube yasağının kaldırılmasına kısaca değinmek istiyorum. Bilindiği üzere iki buçuk yıl boyunca herkes bu yasağı delip istediği videoyu izledikten sonra, nihayet yasak kaldırıldı. Öyle ilginç bir durumdu ki bu, yasaklanmaya çalışılan video doğru dürüst merak konusu bile olmadı, kimse neymiş bu video, neden izlememizi istemiyorlar diye yasağı deler delmez bu videoya hit yaptırmadı. Zaten öyle olsa, bir şekilde gündeme düşerdi.
Bugün okuduğum bir haber, videonun tekrar yüklendiğini söylüyordu. Peki ne olacak şimdi, YouTube yine mi yasaklanacak? Hani çok da fark etmedi muhtemelen durum, yasak oluşu ve olmayışı arasında. Kaldı ki, yeni medya ortamının güçlü kanallarından yalnızca biri YouTube, pek çok alternatifi var. Onlarda da benzer bir durum olursa, onlar da mı yasaklanacak? Bir de bu haberin başlığını “YouTube meydan okudu!” şeklinde vermişler, bu gelişme sonrasında meydan okuyan patron olarak Google da yasaklanır mı dersiniz?

Kırmızı ışıkta bile inanın daha çok kişi duruyordur bu memlekette. Bunu bahane edip, yasakları çiğneyenlere bir de ceza ödetirlerse, hiç şaşırmayacağım: “Internet vize harçları dairesinden geliyoruz, kaçak Internet kullanımınız tespit edildi, ödeyiniz.” Faturada maddeler; kaçak videolar, mp3 ve bloglar, oyunlar. Toplam kaçak: 10 GB. Ödenmesi Gereken Tutar: 1.000 TL... ve geçmiş olsun, Internetiniz 6 aylığına kapatılacak!

Duvar arasında sıkışmış kertenkele hikayesine dönersek, bizi de toplum olarak birileri çivilemiş sanki... ayağımızdaki çivi ile ne kadar beklememiz gerekecek bir şeyleri bir gün biz de özgürce öğrenebilelim, gelişebilelim diye? Bilgi düşünen, öğrenen zihinlerin besini, öyle değil mi? Benim sormak istediğim: bu yasak videoya mı, yoksa bize mi?

Yasaksız bir Internet dileğimle, esen kalınız.

 
Toplam blog
: 149
: 652
Kayıt tarihi
: 07.04.10
 
 

Sazsız söze ezgiler diziyoruz, birer birer. "Kim" olduğumuzun belli olmadığı bu dünyada K..