Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '07

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
 

Kes bir Niğdeli

Kes bir Niğdeli
 

İnsan aç olunca gözünün önünden tüm yemekler geçmeye başlıyorlar dizi dizi.

Uzaklardayız memleketimizden, şimdilerde herkes yöresinin yemeğini anlatıyor benimde memleketimin yemekleri aklıma düştü karnım daha bir guruldadı inanın.

Doğduğum şehir patates, elması ile meşhur tarhanası ise pek bir meşhurdur. Ege yöresinde yaşıyorum burasın tarhanası un tarhana bizim tarhanamız için süzme yoğurt kullanılır.

Yoğurt koyu ayran kıvamına gelinceye kadar su ile karıştırılır.Sonra ocağın üzerinde pişirilmeye başlanır.Pişirme işlemi sırasında içine yarma buğday katılır.Tuz eklenip buğday yumuşayıncaya ve karışım kaynayıncaya kadar karıştırma işlemi devam eder.Kaynama başlayıp karışım koyulaşınca indirilir ve soğumaya bırakılır.Daha sonra şekil verilerek hazırlanır. İlk çıkan tarhanadan tarhana yapıldığı zaman komşular birbirlerine bunu ikram ederler.Geri kalan kısmı da kış için kurutularak saklanır.

Ahh ahh olsa da şimdi içsek başka yemeğe gerek bile kalmaz.

Kuru soğan bizim için vazgeçilmezdir. yemeklerin yanında mutlak kuru bir soğan alırsın yemeğe eşlik etmesi için yumruğunla şöyle tepeden tüm gücünle bir vurursun cücüğü fırlar içinden, salataya ne hacet dilersen soğanın o cücüğünü sevdiceğine mi verirsin annene mi verirsin e artık paşa gönlün kimi çekerse... Evlerde birinin canı soğan çekti mi seslenir mutfağa “kes bir Niğdeli” der
Patatesimize güç yetmez, şimdilerde gerçek patatesin tadını unuttuk, haşlayacaksın Niğde patatesini dumanı tüte tüte soyacak elma yer gibi götüreceksin mideye...

Bir Niğde ziyaretimiz de yanımızda bir arkadaşımızı götürmüştük bir küçük çocuğun elinde yarım ekmek birde katık niyetine soğan tutuşturmuştu annesi arkadaşım şaşırmıştı ve aklıma geldikçe gülümserim ben de,

Soğan ne çok yemeği çağrıştırıyor değil mi? Kuru fasulye yanına az pilav bir baş soğan bir tabak da yoğurt...

Değişmeyiz bazı tatlarımızı ziyafet sofralarına fakirin yemeğidir tarhana ve kuru fasulye evin beyinin hiç reddedemediği yemeğimizdir. Selanik göçmeni bir yakınım tarhana yanına kuru kırmızı biberleri önce haşlayıp sonra birkaç diş sarımsak ve tuzla macun kıvamına getirip kuru fasulye tabağının içine iki kaşık koyardı. Adı da pek bir hoştur, tolçenik demedi demeyin deneyin.

Tarhanalı, kuru fasulyeli sofralara… afiyet bal şeker olsun, top top et, lüp lüp bıngıl bıngıl yağ olsun afiyet olsun efendim.

 
Toplam blog
: 292
: 1094
Kayıt tarihi
: 08.03.07
 
 

Yazmaktan hoşlanan... Kelimeleri renklendiren bir sihirbazım ben.. Bodrum'da yaşamaktayım.. Sev..