Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '12

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Keşan Gökçetepe Çakıl

Keşan Gökçetepe Çakıl
 

Çakıl Koyu


Yerel basınımızda "Gökçetepe Tabiat Parkı'nın giriş kısmındaki yapılar için yıkım kararı çıktı" başlıklı haberi okudum.

Konuyla ilgili bilgisine başvurulan Çamlıca Belediyesi yetkilileri de açıklamalarda bulunmuş.

Yanıtını aradığım soru şu:

Her nedense "Çakıl" mevkisinde "şahin kesilen" Çamlıca Belediyesi ve diğer kamu görevlileri bunun yanında mevzuata aykırı, doğal yapıyı bozan aynı sahildeki diğerlerine daha ne kadar göz yumacaklar, merak ediyorum doğrusu! ...

Yine kısa bir süre önce yerel basından "hayretle" okuduk;

Şabanmera köyünde hayvan otlatırken yanında av köpeği bulundurduğu gerekçesiyle bir çiftçiye idari ceza uygulayan Orman ve Su İşleri Bakanlığının Edirne'deki yetkilileri ve sorumluları:

Saroz'daki ihlalleri neden görmezler acaba?

Saros Körfezi'nde, Çamlıca Belediyesi mücavir alan sınırları içinde kalan, sahil şeridinde;

İmar ve milli emlak mevzuatına aykırı özel yapılaşmalar nedeniyle,

Sahilden günübirlik yararlanmak isteyenler,

Çevredeki ruhsatlı konutlarda yaşayanlar,

Sahile ulaşamaz duruma geldi.

Gökçetepe Köyü Manastır mevkisinde, çevreye ve doğaya uyumlu, yasal olarak ruhsatlanmış, kanuna ve her türlü etik kurala göre iskân edilmiş, "örnek denilebilecek" toplu konutlar da var elbet.

Gelin görün ki diğer tarafta;

Ormanı, dere yatağını ve deniz kıyısını işgal ve talan eden zihniyet, imar mevzuatı, milli emlak, kıyı kanunu ve kıyı kenar çizgisi kurallarına aykırı şekilde, sahil şeridini kapatacak biçimde, yapılaşma içinde...

Ülkemizde "Kıyı Kanununa" aykırı ve ölçüsüz yapılar inşa etmek, izinsiz ve plansız dolgu ve iskele yapmak, kıyıya ve kıyıdan geçişi engellemek, izinsiz kayıkhaneler yapmak, kıyıların doğal yapısını bozucu ve kirletici eylemlerde bulunmak suç değil midir?

Sayıştay uzmanlarının, kıyı alanlarında planlama ve uygulama yapılabilmesi için, Kıyı Kenar Çizgilerinin (KKÇ) tespitinde de sorunlar olduğuna dikkat çektikleri bilinmektedir...

Buna, farklı kurumlar tarafından kıyı denetimi yapılması nedeniyle koordinasyon bozukluklarını da ekleyin.

Avrupa'dan daha eski kıyı yönetmeliğine sahip olan Türkiye'mizde, çıkarılan kanunlar, kurumlar arası koordinasyonsuzluk ve ihmal nedeniyle uygulanamadığı için, Boğaz'da da Marmara'da da kıyı yağması yıllarca önlenemedi, biliyorsunuz. Şimdi de sıra Saroz Körfezine mi geldi? !

*

İşte tüm bunların yanında Gökçetepe Sahili ÇAKIL mevkisinde yapılan tesisin, ben de yasaya aykırı olmadığını düşünüyorum.

İlgili Muhtarlık da yapıların yasaya aykırı olmadığını savunuyor.

Gökçetepe Tabiat Parkı’nın giriş kısmına inşa edilen yapılara Çamlıca Belediye Encümeni tarafından çıkarılan yıkım kararı için, idari mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verildiği biliniyor.

1972 yılından beri tam kırk yıldır yaz tatilimi orada geçiririm. Gökçetepe Sahilindeki kayıp cennet olarak anılan orman kampı, şimdiki adıyla Gökçetepe Tabiat Parkı uzun süre ilgisiz kaldı gerçekten.

Gelişmeleri şaşkınlıkla izliyoruz.

Yasaya aykırı olarak yapılanların arkasında duracak mıyız, hayır durmayacağız elbet.

Ancak bu yapılan tesislerle ÇAKIL girişindeki bölüm, köylü kadınlarımızın ürettiklerini teşhir ve pazarlama amacıyla da oluşturulduğunu biliyoruz ve köylümüz herhangi bir karşılık ödemeyecektir.

Bu yer köydeki müstahsilin kullanması ve gelir elde etmesi için oldukça uygundur.

Gittim, gördüm, Muğla'da, Marmaris'te, Bodrum'da, Çeşme'de, Fethiye'de ve daha birçok tatil yöremizde bu tip oluşumlar yerel yönetimlerce bırakın yıkımı, teşvik dahi edilmektedir.

Köylü pazarının hemen altında bulunan yapı da halka açık olarak kullanılmak üzere oldukça elverişlidir. Doğal yapıyla uyumlu, çevreye saygılıdır. Gidip görülebilir, biz hep oradaydık, orada da olacağız.

İlgililerin ve kamu yöneticilerimizin turizm etiğine de uygun olarak yapılanları daha iyisini yapıncaya kadar yıkmak değil, destek olmalarını bekliyoruz.

 
Toplam blog
: 276
: 1102
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..