Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '18

 
Kategori
Tarih
 

Kesilmiş Kol Yerine Gelmez Kesilmiş Sakal Daha Gür Çıkar

Kesilmiş Kol Yerine Gelmez Kesilmiş Sakal Daha Gür Çıkar
 

 
Venedik ve İspanya tarafından ağırlıklı olarak teşkil edilen Haçlı Donanması İnebahtı Deniz Savaşında Osmanlı Donanmasını yenilgiye uğratmıştır.
 
İnebahtı Deniz Savaşında Osmanlı Donanmasının yenilgi sebebi Müezzinzade Ali Paşa’nın denizde eğitim görmüş askerlerin yerine, eğitim görmemiş kara askerleri ile mücadeleye girmesidir. Bu savaş sonunda kaybedilen donanmanın yerine yaklaşık altı ay içerisinde tekrar donanma oluşturulmuştur.
 
7 Ekim 1571'de ilk topların ateşlenmesiyle başlayan savaş gün batımına kadar sürdü. Muharebenin sonucu ise Osmanlı donanması için hiç iyi değildi. 25 bin askerden 20 bini şehit edilmişti. Bu şühedanın içerisinde Kaptanıderya Müezzinzade Ali Paşa dahi vardı. Bundan başka 3 bin esir ve 230 kadar geminin 190'ı da kaybedilmişti.
 
Bu yenilgiden sonra başta Sultan Selim Hân ve Vezir-i âzam Sokullu’nun gayretleri ve bütün tersane personelinin durmak bilmez çalışmalarıyla, sefer mevsimine iki yüzden fazla kadırga ve mavuna tam teçhizatlı silâh, âlet ve edevatlarıyla teçhiz edilerek hazırlandı.
 
İnebahtı sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’nun antlaşmayla Haçlılara taviz vereceğini zanneden, Venedik elçisine Sokullu’nun verdiği tarihi cevapta Osmanlı diplomasisinin, teşkilât, müessese ve ordusu gibi kuvvetinin ifadesidir:
“İnebahtı muharebesinden sonra cesâretimizin sönmediğini görüyorsun. Sizin zayiatınızla bizimki arasında fark vardır. Biz sizden Kıbrıs’ı alarak kolunuzu kestik. Siz ise donanmamızı mağlup etmekle sakalımızı tıraş etmiş oldunuz. Kesilmiş kol yerine gelmez, lâkin tıraş edilmiş sakal daha gür çıkar.”
 
 
Toplam blog
: 1081
: 980
Kayıt tarihi
: 30.07.10
 
 

Uzun yıllar çeşitli sitelerde Oruç Yıldırım adı ile yazı yazdım. Dört tane romanım ve çokca da de..