Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '08

 
Kategori
Güncel
 

KESK ne istiyor

KESK ne istiyor
 

Sendikalar çalışanların ekonomik ve sosyal taleplerini elde etmek için bir araya geldikleri kitlesel örgütlerdir.

Sendika üyelerinin toplumsal yaşama dair her türlü beklentilerini gerçekleştirmek için çaba gösterir, mücadele eder, var oluşunun vazgeçilmezi bu temel nedenlerdir.

Bu günlerde kamu sendikaları ile hükümet arasında “Toplu görüşme” adı altında sürdürülen toplantılar ve sendikaların tavırları kamuoyunda yer alıyor.

(KESK) Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu toplu görüşme sürecinde geçen yıl olduğu gibi yer almayacağını yaptığı eylemler ile ilan etti. KESK Anayasanın 90. maddesine ve uluslararası İLO sözleşmesine göre Toplu Sözleşme istiyor. KESK sürdürülen toplu görüşmelerin “orta oyunu” olmaktan öte bir anlam taşımadığını yüksek sesle dile getiriyor.

KESK’in bu haklı tavrı hükümeti kızdırsa da kamuoyu desteği buluyor. Dün Kanal D haber süreci özetleyen ve tarafların ne istediklerini duyuran başarılı bir habercilik örneği verdi. KESK başkanının “Aidat pazarlığı yapıyorlar” demesine kendince iftira diye yanıt veren Kamusen başkanını Kanal D’nin masaya oturan sendikaların taleplerini sıralarken aidatların 50 YTL’ye çıkarılması istemlerini ekrana taşıması sürecin özeti gibiydi.

KESK sendika aidatlarının hükümet tarafından ödenmesine temelden karşı çıkıyordu. Yanılmıyorsam KESK ve bağlı sendikalar tarafından konu Yargı'ya taşındı.

Burada konu ile ilgili bir anımsatma yapalım;( http://makale.turkcebilgi.com/kose-yazisi-11907-emin-pazarci-iste-5-ytlnin-gucu.html)

Emin Pazarcı’nın köşe yazısında ayrıntıları okuyabilirsiniz.

Sendika ödentileri 50 YTL ‘ye çıkarsa ne mi olacak? Kısaca aidat sendikacılığı yapanlar esip gürleyip sonunda siyasi iradenin dediğine razı olacaklar. Dünyanın hiçbir ülkesinde (bildiğim kadarıyla) devlet tarafından aidat ödenip sendikacılık yapılmıyor.

Son yıllarda hükümet yanlısı sendikalardaki üye artışının devlet kesesinden ödenen aidatlar ile olan ilişkisi göz ardı edilemez.

KESK kısaca taleplerinde hükümeti Anayasa’nın 90.maddesine ve uluslar arası sözleşmelere uymaya çağırıyor. Süreci yargıya taşıyacak. Tıpkı AKP’ye açılan kapatma davasında savunmasına temel aldığı Anayasanın 90. Maddesine ve uluslararası sözleşmelere dayanarak.

KESK iradesini toplu görüşme masasına teslim etmeyerek sendika olmanın gereğini yerine getiriyor. Burada medyaya düşen görev sürecin doğru bir biçimde tıpkı KANAL D gibi takip edilip kamuoyuna mal edilmesidir.

http://www.kanaldhaber.com.tr/

Ankara 24/08/2008 Asiyazar.

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..