Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '17

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Keşke TERMAL SU satıldığında karşı çıksaydınız!

Keşke TERMAL SU satıldığında karşı çıksaydınız!
 

Keşke TERMAL SU satıldığında karşı çıksaydınız!


Ilıcalar Beldesi’nde bulunan sıcak suyun Bingöl’e getirilmesi konusunda yürütülen çalışmalara, bölge muhtarları ve belde halkı karşı çıkmaya başladı. Suyun Bingöl’e getirilmesine karşı çıkanlar olarak, keşke 2009 yılında bulunan suyun 470 bin dolar gibi düşük bir rakama satılmasına da karşı çıksaydınız.

Bingöl, jeotermal su bakımından zengin kaynaklara sahip. Ne yazık ki bu kaynaklar şimdiye kadar değerlendirilemedi, yok pahasına satıldı.

Sizi biraz geriye, 2009 yılına götürelim.

Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından 2009 yılında Hacılar Köyünde yapılan sondaj çalışmasında, saniyede 30-35 litre kapasiteli 70 santigrat derecede termal su rezervi bulundu.

Dönemin Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Hacılar köyünde 550 metre derinlikte 70 santigrat derecede termal rezervinin bulunduğunu belirterek, şöyle diyordu: “Bu su dağın üst kısmından çıkıyor. Bu termal rezervi tam anlamıyla işletilmesi halinde il merkezine ulaştırılabilir. Bu su ile tüm şehrin ısıtma sistemi kurulabilir ve şehir bu suyla ısınabilir. Ayrıca kurulacak yeni otellerle Bingöl termal turizmi haline de gelebilir. Yine bu su seracılıkta da kullanılabilir. Bunun örnekleri birçok ilde vardır. Bu suyun iyi değerlendirilmesi lazım."

Şehrin ısınmasında ve seracılıkta kullanılabileceği belirtilen termal su, o dönemde bir firmaya 470 bin dolara satılmıştı.

Suyun satılmasının ardından bölgede bu sefer il özel idaresi kanalıyla yeni kaynaklar aranmaya başlandı. 2014 yılında 51 derece sıcaklığında saniyede 20 litre akan kaynak bulundu. 2016 yılında yapılan sondajda ise, 55 derecede ve saniyede 18 litre akan yeni bir kaynağa ulaşıldı.

Şimdi bu suyun, Vali Abdulkadir Sarı Tesisleri alanında yapılması planlanan Kent Park projesi kapsamında Bingöl’e getirilmesi amaçlanıyor. Termal su isale hattı ihalesi 7 Mart’ta yapılacak.

Suyun Bingöl’e getirilmesiyle Kent Park projesi kapsamında, termal otel, konferans merkezi, AVM, Aquapark, yüzme havuzları, spor tesisleri, yapay göl ve kent ormanı oluşturulması planlanıyor.

Geçmişte 70 santigrat derecedeki suyun satılmasına sesini çıkarmayan bölge muhtarları, şimdi bu suyun Bingöl’e getirilmesine karşı.

Bölge köylerinin muhtarları projenin Bingöl merkez yerine Ilıcalar’da uygulanmasını istiyor.

Termal su, Bingöl’e olan faydası gözönünde bulundurularak değerlendirilmelidir.

Bingöl Merkez’de kullanılması planlanan yer, Van’dan tutun, Bitlis, Muş, Elazığ, Malatya’yı takip ederek batıya kadar uzanan bir yol üzerinde bulunuyor. Yine Erzurum’dan Karadeniz’e, Diyarbakır üzerinden Güneydoğu’ya uzanan yol ağı üzerinden bulunuyor.

Ilıcalar Beldesinde kullanılması durumunda ise, sadece Erzurum karayolunda ve şehirden kopuk bir alanda olacak. Bu nedenle Bingöl’de kurulması daha faydalı olacak, ulaşım daha kolay sağlanacak, Bingöl’e bir artı değer katacaktır.

Muhtarların bu noktada yapması gereken, Bingöl’e gelecek suyu engellemek değil, 470 bin dolara satılan suyun akıbetini sorgulamaktır.

470 bin dolara satılan suya ne oldu, neden bugüne kadar değerlendirilmedi? Neden bugüne kadar Ilıcalar’da yeni termal tesisler kurulmadı?

Siz muhtarlar olarak, Bingöl’e gelecek suyla ilgilenmek yerine, 470 bin dolarlık suyla ilgilenirseniz ve Bingöl’de uygulanması planlanan projenin bir benzerinin Ilıcalarda uygulamasını sağlarsanız hem Bingöl’e hem de Ilıcalar’a daha çok faydanız olacaktır.

Ömer ŞANLI

 
Toplam blog
: 42
: 273
Kayıt tarihi
: 05.08.09
 
 

15.02.1981 tarihinde Bingöl Merkez'e bağlı Emtağ Köyü'nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bingöl'de..