Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '17

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
94
 

Keşkek

Keşkek
 

Keşkek hazırlanıyor.


Anadolu'da keşkek sünnet, düğün, mevlüt cemiyetlerinde kalabalık davetliler için büyük kalaylı bakır kazanlarda epey emek harcanarak pişirilir.
Keşkek ustaları ayrıdır. Meşhurdurlar ve özellikle aranırlar. Her aşçı keşkeğin kıvamını tutturamaz.

Kullanılan malzemeler;
10 kg taş dibekte dövülmüş yarma buğday, (Bir gün önce hazırlanır)
Bir adet süt kuzu veya oğlak,
3.5 kg tereyağı,
Tuz,karabiber ,kırmızı pul biber
10 yemek kaşığı ev yapımı domates salçası,
5 litre su.

Meşe odunu tutuşturulur. Üzerine saç ayağı ve 50 litre hacminde kazan yerleştirilir. Önce su ısıtılır. El yakacak kadar ısınınca kuzu bütün olarak kazanın dibine yerleştirilir.Üzerine dövülmüş buğday ilave edilir.Meşe odununun alevi kazanın yanlarına gelecek şekilde yaklaşık 5 saat kaynatılır.Gerektiğinde su ilave edilir.
Pişmiş buğday ve kuzu eti içeren kazan saç ayağından zemine indirilip 2 kişi uzun tokmaklarla dibinden kazanı karıştırır. Kemik görününce bir kaşıkla alınır. Karıştırma en son kemik alınıncaya kadar devam eder. Et buğdaya öyle bir yedilir ki oluşan kıvamda et parçası artık görülmez.
Ayrı bir tavada sosu hazırlanır. Tereyağı eritilir. Ev salçası, karabiber, kırmızı biber ve tuz erimiş tereyağında iyice karıştırılır. Rengi kırmızıya dönünce kazana dökülüp tekrar karıştırılır. Kimi servis tabaklarının üzerine kaşıkla çukur açarak süsler.

Nasıl bir alışkanlık yapar ki tadına bakanlar yeni bir cemiyet olsun da keşkek yiyelim özlemiyle yanar tutuşur.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Bu blog Editör'den Öneriler alanında yayınlanmaktadır

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 88
Toplam yorum
: 0
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 79
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

Son zamanlarda Milli mücadele ve tarih üzerine odaklandım.  ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster