Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '12

 
Kategori
Tarih
 

Keskin Nişancı Türk Kadınları

Keskin Nişancı Türk Kadınları
 

Gazi M.Kemal Atatürk arkardaşlarıyla cephede...


Çanakkale Savaşlarında  Kaskin Nişancı Türk Kadınları:

Çanakkale Savaş’larında Türk kadınları, Türk Anaları ve gönüllü olarak savaşa katılan sadece hemşireler değil, savaşa katılan keskin nişancı Türk kadınları ve Türk kızları da vardır. Bunları biz Türkler söylemiyor, yabancı kadınlar da teyit ediyor.

Ben bunları araştırırken Aydın Eski Milletvekilimiz Sayın M. Kemal Yılmaz’ın bana gönderdiği ( abece   ) Eğitim ve Ekin Dergisinin Mart 2008 sayısında ( 259) Sayın Hüseyin Önder’in kaleme aldığı “ Onlar ki, Çanakkale ‘de Önce Yüreklerini Siper Ettiler” başlık bir makalesi vardır. Adı geçen yazıdan Çanakkale Savaşlarında “ Keskin Nişancı Türk kadınlarından söz ediyor. Konumuza uygun düştüğünden ondan izin alarak bir alıntıyla sizlere sunmak istiyorum.

Bu vesile ile de olsa kahraman Türk kadınlarımızı da rahmetle, saygıyla anmış  bir kez daha anmış olacağız. “ Henüz hiçbir heykeltıraşın taş üzerinde şekillendiremediği, ağır yürüyen kadınlar veOnların ardında yürüyen çocuklar, dondurucu soğukta ve karlar altında yorgun argın yol alıyorlardı” diyor.

Ann Brige Türk kadınları için. İşte bu kadınlarımız, Kurtuluş Savaşı’nda da, Gelibolu Yarımadası’nın her karış toprağında Mehmetçiklerin yanında gerektiğinde göğüs göğüse çarpıştı. Bu konuda, Avustralya ve Yeni Zelanda arşivlerinde günlük ve anı olmak üzere birçok belge bulunmaktadır. Örneğin Avustralyalı Piyade Er J. C, Davies annesine yazdığı mektupta,

Benim de vurulduğum 18 Mayıs 1915 günü keskin nişancı bir Türk kızı, pusuda çarpışıyordu. Gizlendiği yerden gün boyunca ateş etti ve çok sayıda adamımızı verdi( öldürdü),Ancak gün batmadan bir Avustralyalı tarafından vurulmasına gene üzüldüm.” demektedir.

Mısır’da yayınlanan “ The Egyptian Gazete “ adlı yayın organında yer alan ve bir askerin İskenderiye’den ailesine yazdığı mektubunda da, “15 Ağustos 1915 Pazar günü savaşa katıldık ve büyük bir tepeyi ele geçirme görevi aldık. Bu arada çok can kaybı verdik. Şarapnel parçaları ve makineli tüfek mermilerinin yanı sıra, pusuda ateş eden keskin nişancı Türk kadınları savaşçıların amansız ateşi altında cehennemde ilerlemek gibi bir şeydi bizimkisi. Burada çarpışanların çoğu kadın ve kız Kendilerini yeşile boyayıp, ağaç ve bodur bitkilerle uyum sağlamışlar.”demektedir.

Yeni Zelanda’dan savaşmak için gelen Otago Birliği-‘ne mensup bir askerin de savaştan sonra ülkesine döndüğünde, kendisiyle yapılan ses kayıtlı görüşme sırasında, bir keskin nişancı Türk savaşçısını yakalamak için operasyon düzenlediklerini, bu nişancıyı ele geçirdiklerinde şaşırıp, kardın olduğunu gördüğünü söylemektedir. ( 1 )

 Hüseyin ÖNDER

Abece Eğitim ve Ekin Dergisi Mart 2008.s.b 16-17.

 Kaynak:

1-  Abece Eğim ve Ekin Dergisi Mart 2008.s. 16-17.

2-  Çanakkale İçinde  Aynalı Çarşı - Abdülkadir Güler , 4.Baskı , Söke 2008

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..