Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '13

 
Kategori
Tarih
 

Keskin Nişancı Türk Kadınları

Keskin Nişancı Türk Kadınları
 

Çanakkale savaşlarının üzerinden 87 yıl geçti. Bir çok şey yazıldı, söylendi. Ne kadar söylense ne kadar yazılsa azdır. Hala değerini anlayamadık, çoğumuz da anlamayacak.

Bu savaşlar bir Ulusun var olma şavaşı idi. İnsanımızın vatan uğruna neler yapabileceğinin en açık delili bu savaşlar idi. Savaşlarda kadınlarımızın katkısını asla görmezden gelmedik gelemeyiz. Onlar hep cephe gerisinde düşünürdük. Cephane taşırken, yiyecek taşırken, mermi üretirken ….

Oysa Çanakkale Savaş’larında Türk kadınlarının cephenin en önünde kahramanca savaştığını pek bilmeyiz. Eğitim ve Ekin Dergisinin Mart 2008 sayısında ( 259) Sayın Hüseyin Önder’in kaleme aldığı “ Onlar ki, Çanakkale ‘de Önce Yüreklerini Siper Ettiler” başlık bir makalesi vardır. Adı geçen yazıdan Çanakkale Savaşlarında “ Keskin Nişancı Türk kadınlarından” söz ediyor.

Bu konuda, Avustralya ve Yeni Zelanda arşivlerinde günlük ve anı olmak üzere birçok belge bulunmaktadır. Örneğin Avustralyalı Piyade Er J. C, Davies annesine yazdığı mektupta,

“ Benim de vurulduğum 18 Mayıs 1915 günü keskin nişancı bir Türk kızı, pusuda çarpışıyordu. Gizlendiği yerden gün boyunca ateş etti ve çok sayıda adamımızı öldürdü, Ancak gün batmadan bir Avustralyalı tarafından vurulmasına gene üzüldüm.” demektedir.

Mısır’da yayınlanan “ The Egyptian Gazete “ adlı yayın organında yer alan ve bir askerin İskenderiye’den ailesine yazdığı mektubunda da, “15 Ağustos 1915 Pazar günü savaşa katıldık ve büyük bir tepeyi ele geçirme görevi aldık. Bu arada çok can kaybı verdik. Şarapnel parçaları ve makineli tüfek mermilerinin yanı sıra, pusuda ateş eden keskin nişancı Türk kadın savaşçıların amansız ateşi altında cehennemde ilerlemek gibi bir şeydi bizimkisi. Burada çarpışanların çoğu kadın ve kız Kendilerini yeşile boyayıp, ağaç ve bodur bitkilerle uyum sağlamışlar.”demektedir.

Yeni Zelanda’dan savaşmak için gelen Otago Birliği‘ne mensup bir askerin de savaştan sonra ülkesine döndüğünde, kendisiyle yapılan ses kayıtlı görüşme sırasında, bir keskin nişancı Türk savaşçısını yakalamak için operasyon düzenlediklerini, bu nişancıyı ele geçirdiklerinde şaşırıp, kadın olduğunu gördüğünü söylemektedir.

Bu vesile bu ülke için canını veren kadın ve erkek tüm kahramanlarımızı saygı ve sevgi ile yad ediyoruz. Ruhları şad olsun.

Kaynak:  Abece Eğim ve Ekin Dergisi Mart 2008.s. 16-17.

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..