Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kesme tahtası nasıl olmalı?

Kesme tahtası nasıl olmalı?
 

ideal kesme tahtası


Mutfak gereçlerinde yeni tasrımlara ihtiyaç var.

Son yıllarda yemek hazırlığı yaparken kullanılan birçok mutfak alet, araç gerecinin işlevlerine, görünümlerine, kullanım kolaylığına, temizliğine daha eleştirel bir nazarla bakmaya başladım.

Genelde insanlar piyasada olanları kullanmaya yani kendilerini ona uydurmaya çalışırlar.

Şu özelliği de olsa veya burası da böyle olsa diye çok fazla kafa yormazlar.

Oysa şimdiye kadar hiçbir değişikliğe uğramadan gelmiş bu tür mutfak gereçlerinden beklentimizi yükseltebilir,daha işlevsel kılabiliriz.

Artık mutfaklarımız alelacele bir şeyler hazırlayacağımız, pişireceğimiz, atıştıracağımız yerler olmaktan çıkmış, keyifle zaman geçirdiğimiz, sağlıklı beslenmemize özen gösterdiğimiz, yeni lezzetler keşfettiğimiz hatta o küçük masasında sohbet ederek yemek yediğimiz yerlere dönüşmüştür.

Maalesef üretilen mutfak ürünlerin çoğunun bir üretim  felsefesi (philosophi)  yoktur.

 O nedenledir ki mutfaklarımız oradan, buradan alınmış rastgele eşyalarla dolu ve çoğu tam olarak işlevsel değil.

Bunu çok basit bir örnek vererek anlatırsam ne demek istediğim daha kolay anlaşılabilir.

Şu ana kadar internetteki yerel ve enternasyonal taramalarımdan edindiğim sonuca göre piyasada ihtiyacımızı dört dörtlük karşılayacak bir limon sıkacağı yoktur.

Bir ürünün üretim felsefesi olmayınca ürün de dört dörtlük olamıyor.

Öncelikle böyle bir ürünün felsefesi ne olmalı? Sırayla onlara bakalım;

Limon Sıkacağı Nasıl Olmalı?

1- Bir limon sıkacağı kolay temizlenebilmesi için mümkünse tek parça ve tas şeklinde bir haznesi olmalı.( tas biçiminin köşeli girintileri olmadığı için kolay temizlenir)

2- Plastik değil, porselen, gibi hijyenik, doğal bir malzemeden üretilmeli.

3- Limonun suyunu ziyan etmeden tam olarak çıkarmalı.

4- Çıkan limon suyunu salata vs üzerine dökerken çekirdeklerin kaba dökülmesini önlemeli.

5- Bu işlemi yaparken kişi elini kirletmemeli.

6- Elde temizlerken akan suyun altına tutarak bile az su ile, fırça veya süngere gerek olmadan, kısa sürede, kolayca veya bulaşık makinesinde temizlenebilmeli.

7-Yıkandıktan sonra üzerinde artık madde kalmamalı.

8- Görünümü mümkünse beyaz renkli veya kullanılan diğer yemek takımlarına uyumlu ve estetik olmalı.

9 -Yemek masasında bırakılsa bile görünümü sofranın bütünlüğünü bozmamalı zira

     iyi düzenlenmiş bir yemek masasında plastik limon sıkacağı göze hoş görünmez.

10-  Limon sıkılırken suyu sağa, sola püskürmemeli veya damlamamalı.

11-  Defalarca, yıllarca kullanılsa bile vasfını yitirmemeli yani dayanıklı ve sağlam olmalı.

12-  Şekli istenilen miktarda dökmeye elverişli olmalı . Boca edilmesini önleyen, limon suyunun        kolayca akacağı bir ağız yapısı olmalı.

13- Haznesi en az bir limonun mümkünse 2 limonun suyunu alabilmeli.

Üretilen her ürünün böyle bir felsefesi olmadan yola çıkılırsa genellikle kullanıcının beklentilerinin bir kısmı karşılanır ama tamamı karşılanmaz.

 İnternete girdiğinizde onlarca, yüzlerce limon sıkacağının resimlerini  Google Görseller’de bulabilirsiniz ama yukarıda bahsedilen özelliklerin tamamını, hemen hemen hiç birinde göremezsiniz.

Bu gereksinimlere böyle bir felsefeden bakıldığında 20-30’a yakın mutfak aksesuar ve gerecinin beklentileri karşılamadığı gibi ne kalitesinin, ne estetiğinin, ne de diğer eşyalarla uyumunun olduğu görülür.

Kesme Tahtası Nasıl Olmalı?

Keza piyasada ardında sağlam bir felsefe olan yani her özelliğinin bir beklentiye denk düştüğü kaliteli, dört dörtlük, ergonomik, çok fonksiyonlu, güzel tasarımlı, estetik bir kesme tahtası yoktur.

1-Kesme tahtası 5-6 ihtiyacı aynı anda bir kol uzantısı mesafede, eğilip, doğrulmadan, bir adım uzaklaşmadan, bütün kesme, soyma, doğrama, dilimleme, temizleri ayırıp, çöpleri bir haznede biriktirme ve daha birçok işi aynı alanda yapmaya elverişli bir konumda olmalı.

Yani işlem esnasında kullanılan alüminyum folyo, yağlı pişirme kağıdı, streç folyo, havlu kağıdın bulunduğu dispenser tam karşısındaki duvara monte ederek bir çok işi aynı yerde yapılabilir.

2-Keza kesme, doğrama, dilimleme, soyma işlemlerinde kullanılan şef bıçağı dahil bütün bıçaklar el altında, kesme tahtasına yakın bir bıçalıkta veya çekmecede olmalıdır.

Onları aramak, bulmak, almak için zaman kaybetmemeli ve dikkat dağılmamalıdır.

3-Eğer yazılı bir tarife göre yemek yapılıyorsa  yemek kitabının konulacağı uygun  bir yer olmalıdır. Aslında 10 inçlik sadece mutfakta kullanılan yemek tariflerinin hem yazılı hem görsel tariflerin yüklendiği bir tablet PC  bile olabilir.

4- Kesme tahtasını mutfak tezgahının üstünde sürekli, sabit duran bir gereç olarak düşünülmeli ve yüksekliği boyumuza uygun olmalıdır.

Eğer boyumuz 170-180 cm nin üzerinde ise genellikle 75- 85 cm yüksekliğinde imal edilen mutfak tezgahları sıradan kesme tahtası kullanıldığında  alçak gelecektir.

Yemek ve salata yapmak istediğimizde bütün kesme, doğrama, dilimleme işlemleri için tezgahın üzerine fazladan iki büklüm eğilmemiz gerekecek ve bu durumda uzun süre ayakta kalmamız bel ve sırt ağrılarına neden olacaktır.

 5-Kesme tahtası üzerinde bir iş yaparken kolumuz, vücudumuzla 90 derecelik bir açıda olması halinde sırtımıza, belimize ağrı girmeden uzunca süre çalışabiliriz.(yukardaki resimde görüldüğü gibi)

6- Kesme tahtasının yüzeyi ne bıçaklarımızı körleştirecek kadar sert ne kolayca aşınacak kadar yumuşak olmalıdır. Yüzey kolay temizlenmeli ve zararsız kimyasallardan veya ağaç gibi doğal malzemeden yapılmalıdır.

Eğer yüzey çok aşınmış ve pütürlenmişse değiştirilmelidir. Çünkü tarla gibi girintili çıkıntılı yüzeyler bol miktarda bakteri virüs, parazit, yemek artıkları ve kimyasal barındırırlar.

7-Orta kısmı çukurlaşmış kesme tahtalarının bu haliyle kullanılmaya devam edilmesi hem rahat hem hijyenik değildir. Kesme işlemi düzgün yapılamadığı gibi yemeğe veya salataya ahşap kırıntıları karışabilir.Eskiyen kesme tahtalarının yüzeyleri ya değiştirilebilmeli ya da traşlanarak düzeltilebilmelidir.

8-Piyasada bol miktarda eskiden beri bilinen kesme tahtalarının değişik boyları vardır. Genellikle de boyutlar çok küçüktür. (20x25-25x30 cm vb)

Oysa bol malzemeli yiyecekler hazırlanırken geniş kesme tahtasına ihtiyaç duyulur.

Kesme tahtalarının bir şef bıçağını, bir kaç tane domates veya patatesi,bir kaç soğanı üstüne koyacak kadar ve lahanayı, brokoliyi, bir kuzu budunu, bir tavuğu dışına taşmadan  kesip, doğrayacak kadar büyük olması gerekir.

Örneğin 40x 60 cm veya 35x50 cm gibi ölçüler ideal sayılır.

9-Kesme tahtasının sağ veya sol yanında çöp için dikdörtgen, çukur bir kap bulundurmak ikide bir eğilmemizi veya çöp kovasına uzanmamızı azaltır. Tezgahın kirlenmesini önler. Özellikle doğal mermer tezgahlar limon suyundan etkilerek yüzeylerinde aşınmalar ve matlıklar oluşur.

10- Bir atölye işçisi için çalışma tezgahının ergonomisi ne kadar önemli ise mutfakta çalışan biri için de ihtiyaç duyulan eşyaların konumu ve niteliği aynı derecede önemlidir.

İdeal konumlandırma zaman ve efor kaybını en aza indirir.

Mutfak Gereçlerinde Yeni Tasarımlara İhtiyaç Belirdi.

Piyasada kendi aralarında bir uyumun olmadığı, sıvı yağlıklar, sirkelikler, sıvı ve katı sosluklar, ketçaplıklar, mayonezlikler, tuzluklar, biberlikler, baharatlıklar, şekerlikler, peçetelikler, kürdanlıklar, nihaleler var.

Keza yemek takımları ve kahvaltı takımları haricinde kullanılan  salata kasesi, meyve kasesi gibi porselen mutfak eşyasında sofra takımlarına uymayan bir rastgelelik hakim.

Aslında bütün bu objelerin porselen yemek takımları üreten firmalar tarafından bir bir yeniden tasarlanması ve aralarında bir uyum sağlanması gereği var.

Bunlar 20-30 parça civarında çok kullanılan ihtiyaçlar olup ,sadece mutfakta değil, iyi hazırlanmış bir sofrada da yer alırlar.

Bu eşyaların hepsi yeni, kreatif bir yaklaşımı hak ediyor. Çünkü çoğu işlevsel ve mutfakların olmazsa olmazı.

Fakat maalesef piyasadakilerin çoğu üzerinde çok düşünülmemiş, bir üretim felsefesi olmayan eski ürünler ve tüketiciler hep benzer ürünleri raflarda görmekten sıkıldılar.

Yeni tasarımlara ihtiyaç belirdi.

 
Toplam blog
: 36
: 2563
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Eczacı, Optisyen Fizik, özellikle optik fizik konusuna ve genel olarak görüntü ve ses teknolo..