Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kestane şekeri üretimi

Kestane şekeri üretimi
 

Kestane şekeri üretimi


Tükettiğimiz birçok gıda ürününün nasıl üretildiğini, önümüze gelene kadar hangi aşamalardan geçtiğini merak ediyoruz. Her zaman söylediğim gibi bir gıdanın ismini bilmek yeterli değildir, “ Evet bunu biliyorum. “ demek için, onun hakkında fikir sahibi olabilmek için daha fazla ayrıntıya sahip olmamız gerekir. Merak ettiğiniz bu üretimleri sizinle paylaşmak  ya da eksik kalan bilgileri sizleri sıkmadan sohbet edermişçesine tamamlamak beni mutlu ediyor.

Bu hafta köşemize misafir olan, zihninizde canlandıracağım üretim :

“ Kestane şekeri üretimi. “

Sanki yıllardır böyle bir ürün kendiliğinden varmış da, kolayca kutuya yerleştirilmiş de bin bir emekle üretilmemiş gibi geliyor değil mi? İşin aslı öyle değil. Üretim zaten emek demektir biliyoruz ama kestane şekeri üretimi daha da bir sollamış sanki diğerlerini. Ülkemizde Bursa’da yetişen kestaneler öncelikle özenle toplanıp dondurularak muhafaza ediliyor daha sonra sınıflandırıldıktan sonra kabukları patlatılıyor. Kabuk soyma işleminden sonra haşlanıyor ve durulamadan sonra şurup işlemine geçiliyor. Haşlanmış kestaneler şurupta pişirildikten sonra dinlendiriliyor. Sınıflandırma aşamasından sonra  ambalaj ile bu işlem son buluyor. Aslında uzun uzun anlatılıp üzerinde konuşulacak birçok ayrıntısı olan işlemler bunlar. Kestane kabuklarının soyulması, kestanelere şekil verilmesi , rengin korunması bunların hepsi proses içerisinde önemli yere sahip . 100 gram kestane şekeri ise 225 kcal .

“ Geç bunları özge kızım, ben bunları ne yapayım? Atarım ağzıma tadına bakarım. “  diyenleri de, farklı gıda üretimlerini öğrendikçe mutlu olan okuyucularımı da seviyorum. Yeter ki bilinçlenelim her şeyin farkında olalım, gerisi sizin tercihiniz.

Not : “ Bursamıza selam olsun . “                                                                     Sağlıkla Kalın!

                                                                                           Gıda Mühendisi – Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..