- Kategori
- Dünya Mutfakları
Kestaneli pirinç pilavı
Yazimin basliginda pilav dedim ama yagsiz pisirilen pirince pilav denmez sanirim bizim ulkemizde.
Resimde yer alan yiyecek KURIGOHAN diye adlandirilir burada .KURI kestane , GOHAN pirinc demek . Ayni zamanda haslanmis pirince katik olan yiyecek te GOHAN (okazu ) diye adlandirilir .
Burada yemek hazirlanirken ozellikle cocuklarin okul icin beslenmeleri hazirlanirken ogretmenlerin eskiden beri ogrencilerine beslenmenizin icinde dagdan , denizden ve toprakta yetisen bitkilerden bir sey olsun derlermis . Hem dengeli beslenme acisindan hem de doganin sundugu her seyden tatmak amaciyla sanirim .
Ozellikle disaridan yiyecek ithal edilmedigi donemlerde bu kurala gercekten uyulmus . Dondurulmus yiyecekler marketleri doldurmadan once ev hanimlari her seyi evde kendileri hazirlamislar . Zaman alirmis. Topragi olmayan sehirde yasayanlar mahalle bakkalindan , balikcisindan yemek icin malzemelerini alirlarmis .
Simdilerde her sey daha bir kolay. Tadi ayni mi ? O tartisma konusu olabilir . Ben disardan gelen biri olarak isin biraz kolayina kaciyorum . Ornegin resimdeki pilava katilan malzemeler bir pakette hazir satiliyor . Icinde hazir soyulmus ve biraz pisirilmis tad verilmis kestane , ince kiyilmis havuc , bamboo agacinin filizininin dilimleri ve adini bilmedigim yesil dag bitkileri var . Tabi soyasosu iceren bir tur sivi da ekli pakette, pilava tad versin diye .
Suhanki adi verilen pirinc pisirme tenceresine pirince ekleyip dugmeye basinca yirmi dakikada hazir . Yaninda yesil cay . Isteyen tursu dilimleri koyar tabaga . Esim ve benim ogle yemegimiz bu idi .
Bundan boyle sonbahara ozgu bitkiler sebzeler soframizi susler , balikla birlikte . Istavrit vb baliklar...En onemlisi dagda cam agaclarinin cokca oldugu yerde kendiliginden biten mantarlar (MATTAKE) pirinc pisirilirken eklenir . Kokusu oyle guzeldir ki. Markette pahali olan bu tur mantarlari alip pisirince etraftaki insanlara soylemeyiz , Ya da cocuklarimizin beslenmelerine eklemeyiz cunku alamayanlar , yiyemeyenler vardir .
Ozellikle kizim dedesinin dagda bulunan kendi alanina gidip oradan mantar toplamasini ve babaannesinin o mantarla yaptigi pilavi yemeyi dort gozle bekler her yil . Genellikle buldugu mantar sayisi sinirlidir . On tane buldu mu degmeyin keyfine . Ev de senlik vardir ...
Bu yil kac tane toplayacak acaba ? Bir kac gundur yagmurlu yagiyor yavas yavas mantarlar cam agaclarinin dibinde gorunmeye baslar mi dersiniz ? OTANOSHIMI (umutla bekliyoruz )!
Resimde yer alan yiyecek KURIGOHAN diye adlandirilir burada .KURI kestane , GOHAN pirinc demek . Ayni zamanda haslanmis pirince katik olan yiyecek te GOHAN (okazu ) diye adlandirilir .
Burada yemek hazirlanirken ozellikle cocuklarin okul icin beslenmeleri hazirlanirken ogretmenlerin eskiden beri ogrencilerine beslenmenizin icinde dagdan , denizden ve toprakta yetisen bitkilerden bir sey olsun derlermis . Hem dengeli beslenme acisindan hem de doganin sundugu her seyden tatmak amaciyla sanirim .
Ozellikle disaridan yiyecek ithal edilmedigi donemlerde bu kurala gercekten uyulmus . Dondurulmus yiyecekler marketleri doldurmadan once ev hanimlari her seyi evde kendileri hazirlamislar . Zaman alirmis. Topragi olmayan sehirde yasayanlar mahalle bakkalindan , balikcisindan yemek icin malzemelerini alirlarmis .
Simdilerde her sey daha bir kolay. Tadi ayni mi ? O tartisma konusu olabilir . Ben disardan gelen biri olarak isin biraz kolayina kaciyorum . Ornegin resimdeki pilava katilan malzemeler bir pakette hazir satiliyor . Icinde hazir soyulmus ve biraz pisirilmis tad verilmis kestane , ince kiyilmis havuc , bamboo agacinin filizininin dilimleri ve adini bilmedigim yesil dag bitkileri var . Tabi soyasosu iceren bir tur sivi da ekli pakette, pilava tad versin diye .
Suhanki adi verilen pirinc pisirme tenceresine pirince ekleyip dugmeye basinca yirmi dakikada hazir . Yaninda yesil cay . Isteyen tursu dilimleri koyar tabaga . Esim ve benim ogle yemegimiz bu idi .
Bundan boyle sonbahara ozgu bitkiler sebzeler soframizi susler , balikla birlikte . Istavrit vb baliklar...En onemlisi dagda cam agaclarinin cokca oldugu yerde kendiliginden biten mantarlar (MATTAKE) pirinc pisirilirken eklenir . Kokusu oyle guzeldir ki. Markette pahali olan bu tur mantarlari alip pisirince etraftaki insanlara soylemeyiz , Ya da cocuklarimizin beslenmelerine eklemeyiz cunku alamayanlar , yiyemeyenler vardir .
Ozellikle kizim dedesinin dagda bulunan kendi alanina gidip oradan mantar toplamasini ve babaannesinin o mantarla yaptigi pilavi yemeyi dort gozle bekler her yil . Genellikle buldugu mantar sayisi sinirlidir . On tane buldu mu degmeyin keyfine . Ev de senlik vardir ...
Bu yil kac tane toplayacak acaba ? Bir kac gundur yagmurlu yagiyor yavas yavas mantarlar cam agaclarinin dibinde gorunmeye baslar mi dersiniz ? OTANOSHIMI (umutla bekliyoruz )!