Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '07

 
Kategori
Dünya Mutfakları
 

Kestaneli pirinç pilavı

Kestaneli pirinç pilavı
 

Yazimin basliginda pilav dedim ama yagsiz pisirilen pirince pilav denmez sanirim bizim ulkemizde.

Resimde yer alan yiyecek KURIGOHAN diye adlandirilir burada .KURI kestane , GOHAN pirinc demek . Ayni zamanda haslanmis pirince katik olan yiyecek te GOHAN (okazu ) diye adlandirilir .

Burada yemek hazirlanirken ozellikle cocuklarin okul icin beslenmeleri hazirlanirken ogretmenlerin eskiden beri ogrencilerine beslenmenizin icinde dagdan , denizden ve toprakta yetisen bitkilerden bir sey olsun derlermis . Hem dengeli beslenme acisindan hem de doganin sundugu her seyden tatmak amaciyla sanirim .

Ozellikle disaridan yiyecek ithal edilmedigi donemlerde bu kurala gercekten uyulmus . Dondurulmus yiyecekler marketleri doldurmadan once ev hanimlari her seyi evde kendileri hazirlamislar . Zaman alirmis. Topragi olmayan sehirde yasayanlar mahalle bakkalindan , balikcisindan yemek icin malzemelerini alirlarmis .

Simdilerde her sey daha bir kolay. Tadi ayni mi ? O tartisma konusu olabilir . Ben disardan gelen biri olarak isin biraz kolayina kaciyorum . Ornegin resimdeki pilava katilan malzemeler bir pakette hazir satiliyor . Icinde hazir soyulmus ve biraz pisirilmis tad verilmis kestane , ince kiyilmis havuc , bamboo agacinin filizininin dilimleri ve adini bilmedigim yesil dag bitkileri var . Tabi soyasosu iceren bir tur sivi da ekli pakette, pilava tad versin diye .

Suhanki adi verilen pirinc pisirme tenceresine pirince ekleyip dugmeye basinca yirmi dakikada hazir . Yaninda yesil cay . Isteyen tursu dilimleri koyar tabaga . Esim ve benim ogle yemegimiz bu idi .

Bundan boyle sonbahara ozgu bitkiler sebzeler soframizi susler , balikla birlikte . Istavrit vb baliklar...En onemlisi dagda cam agaclarinin cokca oldugu yerde kendiliginden biten mantarlar (MATTAKE) pirinc pisirilirken eklenir . Kokusu oyle guzeldir ki. Markette pahali olan bu tur mantarlari alip pisirince etraftaki insanlara soylemeyiz , Ya da cocuklarimizin beslenmelerine eklemeyiz cunku alamayanlar , yiyemeyenler vardir .

Ozellikle kizim dedesinin dagda bulunan kendi alanina gidip oradan mantar toplamasini ve babaannesinin o mantarla yaptigi pilavi yemeyi dort gozle bekler her yil . Genellikle buldugu mantar sayisi sinirlidir . On tane buldu mu degmeyin keyfine . Ev de senlik vardir ...

Bu yil kac tane toplayacak acaba ? Bir kac gundur yagmurlu yagiyor yavas yavas mantarlar cam agaclarinin dibinde gorunmeye baslar mi dersiniz ? OTANOSHIMI (umutla bekliyoruz )!
 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..