Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kestanenin geçmişi ve kansere iyi geliyor.

MEYVELERİN EN SICAĞI VE MEVSİM MEYVESİ KESTANE   

KESTANE BİR SONBAHAR meyvesi, sıcacık sobaların üzerinde, kestane kebap yemesi sevap diyerek, eğlenerek yediğimiz, çocukluk günlerimizin o güzel meyvesi, meğerse Çin'den yayılmış. Batı da ise Olimpos dağının tanrıların evi olduğu dönemlerden beri yaşıyormuş.

Akdeniz havzasının henüz tahılın üretilmediği dönemlerden beri insanların ve hayvanların besleyici bir meyvesi olarak varlığını sürdürüyormuş. Alış verişlerde para olarak değiş tokuş yapılıyormuş. Adı boşuna ekmek ağacı konmamıştır. Ekmeği de yapılıyormuş. Hala da Balkanlar'da İTALYA, İSPANYA, KORSİKA'da ekmekleri yapılmaktadır.

KORSİKA daCastgniccia bölgesi y.y. dır.kestanelik olarak biliniyor.. ROMALILAR İÇİN İSE EN LEZİZ KESTANE KAYNAĞI, KASTANUM yani BUGÜNKÜ KASTAMONU dan devşirilirmiş. 

Korsika'da bugün de çorbası, tatlısı, şarabı ve birası yapılmaktadır. Yüz yıllar önce İtalyalı çobanlar torbalarında en temel besin olarak taşırmışlar ve kuru kestane mısır unu ve keçi sütü ile çorbasını yaparlarmış.

KESTANE AĞACI, metrelerce uzar ve uzun yıllar yaşar. Bu ağaç mantardan etkilenmediği için uzun yaşıyormuş ve Amerika bu işe çok yatırım yapıyormuş. FRANSA ünlü kestane şekeri (morron glace)i yaparak 20. yy da bayağı yıldız olmuş. BİZDE DE BURSA'DA KESTANE ŞEKERİ nin her türlüsü yapılmaktadır bu gün hatta çukulatasını bile yapmışlar ve son derece lezzetli . 

Doğu da kestane balı üretilmekte kansere bile iyi geldiği söylenmektedir. KESTANE AĞACI MOBİLYACILIKDA DA KULLANILIR işlenmeğe çok uygun güzel bir dokusu vardır. 

Kestane mevsimi olan şu günlerde kıymetini bilelim. NERDE GÖRÜRSEK HEMEN ALIP YİYELİM. DİKKAT ŞEKERİ OLANLAR VE KABIZLIK ÇEKENLER LÜTFEN BOL SU İÇEREK TÜKETİNİZ. BOL B VİTAMİNİ NE SAHİP BİR MEYVA. 

KESTANE KEBAP YEMESİ SEVAP, ACELE CEVAP.

 
Toplam blog
: 59
: 720
Kayıt tarihi
: 02.08.10
 
 

Mimar Sinan Üniversitesi, heykel bl. nü bitirdim. 5 kişisel sergi açtım. Bir çok karma sergilere ..