Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '13

 
Kategori
İnançlar
 

Kibir Cennetten kovulma sebebidir

Kibir Cennetten kovulma sebebidir
 

Biz kimiz, ne kadar güçlü ve önemliyiz, evren içinde Dünyanın yeri nedir, hiç düşündünüz mü? Dünya Samanyolu Galaksisi içindeki yüz milyar gök cisminden biri. Peki, Samanyolu’ nun evrendeki yeri ne?

Evrende bizimki gibi yüz milyardan fazla galaksi var. Bütün bu galaksilerin her biri bir nohut büyüklüğünde olsaydı ve bir futbol sahasına dökseydik tribünlerin tepelerine kadar tüm sahayı doldururlardı.

Diğer yandan, bir kalem ucuna 10 milyon atom sığabilir. Üstelik atom da atomaltı parçacıklardan oluşur.

Atomun yüzde 99,9999…’u boşluktan oluşur. Eğer atom çekirdeği futbol sahasının ortasındaki bir nohut tanesi olsaydı, elektronlar tribünlerin çevresinde dönen toz taneleri olurdu.

Ve biz, aradaki boşlukları çıkararak,  Dünyayı oluşturan atomların çekirdeklerini ve elektronlarını toplayıp bir araya getirebilseydik Dünya bir zeytin çekirdeği kadar kalırdı.

Dünyayı bir çay kaşığına sığdırabilirdik!

Gerçek dediğimiz gerçeğin aslında sanal mı, gerçek mi olduğunu, en fazla yüz yıllık bir ömürle şu anda yaşayan 7 milyardan fazla kişiden biri olarak büyüklüğünüzü, Dünya'da han hamam, mevki ve güç sahibi olmanın ne kadar önemli ve anlamlı olduğunu kendiniz düşünün…

Şeytan insanı beğenmemiş. Onun bile kendince haklı bir gerekçesi varmış “Ben ateşten (enerjiden?) yaratılmışım, insan ise çamurdan (su, kalsiyum, fosfor, demir vs.) ben ondan üstünüm” demiş. Ona rağmen Cennetten kovulmuş.

Hepsi çamurdan yaratılmış insanların ben şuyum, buyum, sizden kıymetliyim, daha iyisine layığım, her şeyi ben bilirim demesinin hiçbir haklı gerekçesi olamaz.

Her kişi yetenekleri ve gücü oranında sorumluluk taşır. Yapabildikleri diğer insanları küçümseme değil, Allah’a şükür vasıtası olmalıdır.

Kur’an’da kibrin örneği Firavundur. Firavun “alemlere üstün bir ilimle” desteklenmiştir (Dühan, 31-32) . Ama o kendisine verilene şükretmek yerine kendisini Tanrı gibi görmeye başlamıştır. Bunu gerçek zanneden yüz binler de ona piramit yapmış ölümsüzlüğüne aracı olmak istemişlerdir. Ancak Firavundan geriye ibreti âlem için müzelerde gösterilsin diye “kurtarılmış cansız bedeni” (Yunus, 92),  piramitleri ve onlara yığdığı hiçbir işine yaramamış kilolarca altından yapılan eşyaları kalmış. Kendisi, sonsuza kadar süreceğini zannettiği hükümranlığıyla, yoksul ve cahil halkın gittiği yere gitmiş!

Kıssadan hisse çıkaran çıkarmış, çıkarmayan aynı yolun yolcusu olmaya devam etmiş…

 
Toplam blog
: 174
: 4451
Kayıt tarihi
: 19.06.09
 
 

1958  doğumluyum. Arkeologum. Evliyim. Çocuğum yok. Çalışmıyorum. Yıllarca çalıştıktan sonra, zam..