Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '18

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Kıbrıs Gezi Notları - Kıbrıs Barış Harekatı ve O Meşhur Tank

Kıbrıs Gezi Notları - Kıbrıs Barış Harekatı ve O Meşhur Tank
 

Kıbrıs’ın beşparmak dağlarının zirvesine tırmanan bu tankı ilk duyduğumda çok etkilenmiş sonrasında bu efsane  tankı bir gün görmeyi hep hayal etmiştim. 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı hemen öncesi 05 Temmuz 1974 yılında Kıbrıs’ta nerede ise bir soykırım başlar. Bunun üzerine rahmetli Rauf Denktaş Bayrak radyosu aracılığı ile Türkiye’den  Kıbrıs halkına yardım çağrısında bulunur. Tarihler 20 Temmuz 1974’ün sabahını gösterdiğinde, Türk Ordusu  havadan indirme, denizden çıkarma harekatına başlar. Ve TRT televizyonlarından sabah saat 06:10’da harekatı duyuran dönemin Başbakan’ı rahmetli Bülent Ecevit, dünyayı şaşırtan o tarihi konuşmayı yapar.  

“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kıbrıs’a indirme ve çıkarma harekâtı başlamış bulunuyor. Allah milletimize, bütün Kıbrıslılara ve insanlığa hayırlı etsin. Bu şekilde insanlığı ve barışa büyük hizmette bulunmuş olacağımıza inanıyoruz. Öyle umarım ki kuvvetlerimize ateş açılmaz ve kanlı bir çatışma olmaz. Biz aslında savaş için değil, barış için, yalnız Türklere değil, Rumlara da barışı getirmek için adaya gidiyoruz. Bu karara ancak tüm politik ve diplomatik yolları denedikten sonra mecbur kalarak vardık. Bütün dost ülkelere, bu arada son zamanlarda yakın istişarelerde bulunduğumuz dost ve müttefiklerimiz Birleşik Amerika’ya ve İngiltere’ye meselenin müdahalesiz halledilebilmesi, diplomatik yollardan halledilebilmesi için gösterdikleri iyi niyetli çabalar için şükranlarımı belirtmeyi borç bilirim. Eğer bu çabalar sonuç vermediyse, elbette sorumlusu, bu iyi niyetli gayretleri gösteren devletler değildir. Tekrar bu harekatın insanlığa, milletimize ve tüm Kıbrıslılara hayırlı olmasını dilerim. Allah’ın milletimizi ve bütün insanlığı felaketlerden korumasını dilerim.” 

Ecevit’in yaptığı bu tarihi konuşmayı her dinlediğimde yaşadığım heyecanı,  bu gün bu satırları yazarken de yaşıyorum. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Beşparmak Dağların’da bin 24 metre yükseklikte dik ve sarp kayaların üzerinden ilerleyerek  düşman tahkimatını püskürten birde efsane tank vardır. Beşparmak dağlarında, Selvili Tepe mevkiinde bulunan Tank Anıt Hitabesinde şu cümleler yer alıyor:

“Bu Tank, Türk’e has atılganlık ve cüretkarlığın anıtlanmış bir örneği ve simgesidir. 

02 Ağustos 1974 günü yapılan Lapta muharebelerinde düşmanı yan ve gerisinden vurmak için görevlendirilen, özel görev kuvveti’ne mensup bu tank; St. Hillarion bölgesinden, dar ve namüsait bir yolu kullanarak ve karanlığa sarkan bir zamanda (saat 21:15 sıralarında) buraya kadar gelmiş ve düşmanın yol üzerine döşediği mayına basması sonucu tahrip olmuş, bilahare arkadaki diğer bir tank tarafından da, yolun açılması maksadıyla buraya itilmiştir.”

 

Bugün hala olduğu yerde açık hava müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlayan bu tankı yerinde görmeyenler, bunun bir savaş efsanesi olduğunu sanırlar. Ama bu bir efsanesi değil gerçeğin ta kendisidir. 

Gezip görmeniz dileğiyle.......

 

https://gezikent.com/kıbrisin-besparmak-daglarindaki-efsane-tanki

Instagram takip için : gezikentt

Youtube takip için : gezikent

 
Toplam blog
: 8
: 568
Kayıt tarihi
: 17.09.18
 
 

İşine çok severek tutkuyla başlayan bugün o tutkuyla denecek kadar olmasa da işin yaşamın bir par..