Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '07

 
Kategori
Dünya
 

Kıbrıs'ta geçmişe bakış

Kıbrıs'ta geçmişe bakış
 

kıbrıs sorunu


Bugünkü gazetelerimizde yer alan haberlere göre, Amerika Birleşik Devletleri 1973-76 döneminde Kıbrıs'la ilgili yaşananların gizliliğini kaldırdı ve bilmediklerimizi Amerikan Arşivleri sayesinde öğrendik.

Malum, ABD Arşivleri'ndeki gizli belgeler, gizlilik derecesine göre belirli sürelerde kamuoyuna açıklanırlar. Biz de Kıbrıs Sorunu'nun sıcak döneminde yaşanan ve kendi kaynaklarımızdan öğrenemediğimiz bilgileri Amerikan Arşivleri sayesinde öğrendik.

Konuyu en çok ön plana çıkaran gazete ''Vatan'' gazetesi olmuş. Manşetin hemen üstünde ''Yunanistan, Trakya'dan saldıracak'' başlığı var. Çok ayrıntılı bir haber veren Vatan, ''Atina'nın çılgın planı''nın ortaya çıktığını söylüyor. O dönemde Başkan Richard Nixon ile Dışişleri Bakanı Henry Kissinger arasında geçen diyaloga bakıyoruz:

Kissinger: Ecevit, Kıbrıs'a çıkmaya kararlı.

Nixon: Yunanlılar buna izin vermez.

Kissinger: Yunanlılar'ın Kıbrıs'ta Türkler'le savaşmaya gücü yetmez.

Nixon: Peki Yunanlılar ne yapar?

Kissinger: Ya pazarlık yapacaklar ya da Trakya üzerinden saldıracaklar.

Nixon: Aman Allahım!

Bu diyalogdan sonra çok meraklanıyoruz ve haberin devamını okumak için 13. sayfayı açıyoruz. Haberin devamını okuyoruz ama çok farklı birşey çıkmıyor: Tek yeni bilgi, Kissinger'ın ''O zaman Türkler de Adalar'a saldırır'' sözü. Ne yaparsak yapalım, Nixon'un ''Aman Allahım!'' nidasından sonra neler olduğunu bilemiyoruz. Bu gazeteyi, dünya tarihini bilmeyen yabancı birisi okusa ne yapacağını bilmez. ''Yunanistan, Türkiye'ye saldırmış.'' şeklinde bir fikre sahip olabilir. Ben de gazetenin amacını çözemedim. Ben Richard Nixon ''Aman Allahım!'' dedikten sonra nelerin yaşandığını açıklamaya çalışayım:

_ Yunanistan, Türkiye sınırlarını geçmemiştir.

_ 12 Eylül 1980'de Türkiye'de darbe gerçekleşmiştir.

_ Mehmet Ali Birand'ın 1984'de yayınladığı ''12 Eylül 04.00'' isimli kitapta yer alan bilgiye göre dönemin ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Türkiye Masası Sorumlusu Paul Henze, dönemin başkanı Jimmy Carter'a ''your boys have done it/senin çocuklar işi bitirdi'' demiştir. 1997'de Paul Henze'nin ses kayıtları basına yansımıştır.

_ Darbeden sonra Türkiye, Yunanistan'ın NATO'ya üyeliğine karşı kullandığı vetosunu çekmiştir ve Yunanistan NATO'ya geri dönmüştür.

Görüldüğü üzere, konunun devamı esasen böyledir. Henry Kissinger'ın ''Trakya üzerinden saldıracaklar.'' sözlerine karşılık Yunanistan, Trakya üzerinden saldırmamıştır. ''Aman Allahım!'' diyen Başkan Nixon, Yunanistan'a NATO'ya dönme güvencesini vermiş, 1980'de Türkiye'de darbe gerçekleşmiş ve hemen ardından Yunanistan NATO'ya dönmüştür. Olaylar çok net bir şekilde ortada, sanırım. Yunanistan'ın Kıbrıs Barış Harekatı'na karşı sessiz kaldığını düşünenler mi vardı aramızda, çok merak ediyorum. Yunanistan elbette bir karşılık vermeyi planlıyordu -biz bunları Amerikan Arşivleri'nden öğrendik- Yunanistan'ın karşılık stratejisini öğrenen ABD araya girdi ve 1980'e kadar sabretmelerini istedi. 1980'de NATO'ya giren Yunanistan, daha sonra üye olduğu Avrupa Birliği'ni de arkasına alarak savaşarak kazanamayacağı Kıbrıs'ı politik yollarla ele geçirmeye çok yaklaşmıştır.

Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra olanlarla ilgili bilgilerimiz eksikti, araya Yunanistan'ın ''Trakya üzerinden saldırma'' planını da ekleyince eksiğimiz kalmadı. Gazetelerimizin eksiği ise orta parçayı son kısma bağlayamamaları. Belki de o son kısımdan on sene kadar sonra haber olacaklar, ya da Kıbrıs Yunanistan'a bağlandıktan sonra mı?

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..