Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '09

 
Kategori
Kitap
 

Kıbrıs'tn bir kitap: Şirin Zafer Yıldızı ve "Duruşundaki ayna paramparça"

Şirin Zaferyıldızı’ T.C.K.K.’tan bir öğretmen. Geçenlerde 16. Uluslararası Elazığ, Hazar Şiir Akşamları’nda birlikte idik. Meslektaşım olduğu için kısa bir zamanda aramızda kardeşçe bir dostluk bağı oluştu. Birbirimize kitaplarımızı ve şiirlerimizi imzalı olarak armağan ettik. Zaten bu kültür ve sanat etkinliklerin bir faydası da şairlerin, yazarların bir araya gelip buluşmaları, tanışmalarıdır. İşte Kıbrıslı öğretmenlerimizden Şirin Zaferyıldızı ile görüşmemiz, tanışmamız buradan yola çıkarak gerçekleşti.

Öteden beri Kıbrıslı şairlerle bir tanışıklığım ve dostluğumuz vardır. Örneğin İlter Veziroğlu, Osman Türkay ve Özker Yaşın, Özker Yaşın’ın kitaplığımda “<ı>Kıbrıs”ta Vuruşanlar’ı severek okumuştum. Tanıdıklarımdan sadece bunlardan bir kaçıdır. Özellikle İlter Veziroğlu’nu sordum. İlter Veziroğlu’da bir öğretmen, şair ve yazardır. Uzun yıllar Anadolu’da ve Kıbrıs’ta yayımlanan yayın organlarında at koşturup yan yana geldik.Buradan sevgili kadim dostum Veziroğlu’na selam, saygı ve sevgiler gönderiyorum. O da İlter Veziroğlu’nu yakından tanıdığını söyledi. Selamlarımı iletmesini söyledim.

Sanat, kültür ve edebiyat insanları bir araya getiren bir köprüdür. Bu köprüler ki insanları uzak diyarlardan birbirine bağlar, dostlukların kurulmasına neden olur. Kitaplar, dergiler ve çeşitli yayın organları da böyledir. İnsanlar arasında bir köprü vazifesini görürler. Meslektaşım Şirin Zaferyıldız’ı ile tanışmamız bu şekilde gerçekleşti.16. Uluslararası Hazar Şiir akşamlarında daha başka şairlerle de tanışma fırsatını bulduk, . Onlardan da ayrıca söz edeceğim. Azerbaycan’dan Zelimhan Yakup, Tataristan’dan Çulpan Zaripova, Kosova’dan Taner Güçlütürk, Bulgaristan’dan Naim Ömer Bakoğlu, Türkmenistan’dan Oğulabat, Kazakistan’dan Tanegöz İlyasova, Kırgızıstan’dan Sadık Gavayev, Özbetkistan’dan Miraziz Azam , Kerkük’ten Şemsettin Kuzeci ve Yunanistan / Gümülcine’ den İbrahim Baltalı gibi şairlerle tanışma fırsatını bulduk.Bunlarla karşılıklı kültür alışverişimiz oldu.Buradan götürdüğüm Beşparmak, Sarızeybek, Söke yerel basınından gazeteler ve kitaplarımdan armağanlar verdim, onlardan da aldım. Zamanı gelince bunlardan da sözedeceğim.

Şimdi Kıbrıs’tan öğretmen meslektaşımın bana imzalı olarak vermiş olduğu “ <ı>“DURUŞUNDANKİ AYNA PARAMPANÇ<ı>A“adını verdiği küçük boylu şiirler kitabından biraz söz etmek istiyorum:

Şirin Zaferyıldızı, 19 Mayıs 1968 yılında Lefkoşa’da doğdu, 1990 yılında Türk Öğretmen Koleji’nden mezun oldu. Ve halen bir okulda müdür yardımcısı olarak görevini sürdürüyor. Ayrıca Yakındoğu Üniversitesi’nde Eğitim Bilimleri Bölümü’nde Yüksek lisansını tamamladı. KİTABEK VAKFI ve OSMAN TURKAY VAKFI kurucu üyelerindendir. Evli ve iki çocuk annesidir. Daha önce yayımlanan kitapları: <ı>İçimdeki Rüya ( şiir, 1988), Her şey Vatan İçin ( şiir, 1989), Duvardaki Resim ( şiir, 1997), ve Tutsak Gelin ( şiir, 2000) yılında yayınlanmıştır. Kıbrıs’ta öğretmenliğinin yanı sıra şiir ve diğer sanat ve kültür çalışmalarıyla Kıbrıs’tan sesini Anadolu’ya duyurmaya çalışmaktadır. Her şeyden önce, çalışan, araştıran, okuyan bir şeyler üretmeye uğraş veren bir öğretmendir.

<ı>Şairimizin şiir kitabının Önsöz’ünü KİTABEK başkanı İsmail Bozkurt kaleme almıştır. Sayın İsmail Bozkurt Şirin Zaferyıldızı için şunları yazıyor: Oldum olası ülkemizde sayısı çok olan şairler arasında Şirin Zaferyıldız’nın benim gözümde özel bir değeri vardır. Son zamanlarda yeniden modalaşan ‘ slogan Şiir” yerine, sözcüklerin hakkını veren, dizelerine anlam yükleyen bir şiiri vardır Şirin Zaferyılrdızı’nın !. Duruşundaki Ayna Paramparça” adlı bu şiir kitabındaki şiirlerinde bir farklılaşma vardır. “Tüm savaşlardan sonra çocuklarını sevgiyle, aşkla yetiştiren, yetiştirilmeyi başarmış ve insan kalabilmiş. Onu yani annesini ve tüm annelere adadığı kitabında kısa, özlü öz değiş niteliği kazanmış şiirlere yer vermiş. “ hani bakışların / düşer gülüşlerime? Ben o an? Yıldızların büyütürüm elerimde”. “ böyle diyor şairimiz Şirin Zafer yıldızı ve o nu kutlayan İsmail Bozkurt.

<ı>Şirin Zaferyıldızı, kitabının giriş bölümünde hemşerim Cahit Sıtkı’yı da unutmadan onu şu dizeleriyle şiir kapılarını şair dostlarına açıveriyor sevgiyle:

<ı>

<ı>Ben dünyadan bihaber bir çocuğum;

<ı>Kayıp zıpzıplarımı arıyorum.

<ı>C.S.Tarancı.

<ı>

<ı>

<ı>Şirin hanımın şiirleri kısa ve özlü sözlerden oluşuyor. Kitabındaki şiirlere romen ramaklarıyla numaralar vermiş. Örneğin ( I, II, III, IV, V, VI.., v.s. şeklinde yazılı vermiş..) I- nolu şiirde: yürür gider / gözlerin zamansız / hangi notanın / aksak ölçüsü olurum bilinmez. Diye. ( s. 9 ). V, nolu şiirde ise: Temmuzla ağustos / benzemez birbirine / ayırımına varamazsam / toprağın renginin / suskunluğum olur şiirlerim.. ( s.13 ).

Şirin Zaferyıldızı, küçük, fakat anlamlı, düşündürücü küçük dizelerle şiirlerini kitabında sergilemeye çalışmıştır. Kitap özenle basılmış 80 sayfadan ibaret olup tertemiz bir baskısı vardır. Kapak kompozisyonu vardır. Kapak Âşık Mene, arka kapak fotoğrafı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet M. Kunt ve dizgi ve sayfa düzeni Zeliş Erkut tarafından yapılmış ve KİTABEK yayınları arasında Şubat 2005 yılında gün ışığına çıkarılmıştır. Şairimiz acılarını, özlemlerini, aşklarını ve sevgilerini bu küçücük bir kitapta dile getirmeye çaba ile sergilemiştir.

Dili de sade ve akıcı, yalın bir Türkçesi vardır. Kitabın diğer sayfalarında şair Cemal Süreya, Oktay Rıfat ve Osman Türkay’ı da unutmamıştır. Şairlerimizi yeri gelmişken saygıyla ve rahmetle analım. Cahit Sıtkı’ yı unutmadığı gibi. Şair Şirin Zaferyıldızı’nı kutluyor, sözlerimi şair Osman Tükay için yazdığı bir şiiriyle noktalamak istiyorum:

<ı>Rüzgâr dayanmış kapıya

<ı>Hangi gölge kaçıyor karanlığa

<ı>“Geri geleceğim” diyerek

<ı>Yakıştı mı gitmek ozan sana

<ı>

<ı>Uyku halindeyken

<ı>Papatyalar

<ı>Sevdalar yatarken

<ı>Yalnızlıklara

<ı>Ben yine açarım

<ı>Umutlara

<ı>Çiçeklenirim Mesarya’da

<ı>Yüreğinde izini sürerim

<ı>Hasretlerin

<ı>Bir selvi ağacının

<ı>Kozalığında

<ı>Gizlenen aşkları

<ı>Salıveririm

<ı>Kıpırdar sevinç

<ı>Yeni baştan sevdalanırım

<ı>Özgürlüğe

<ı>Yaseminleşir

<ı>Bir Ağustos akşamı

<ı>Takılıveririm yüreğine…(s. 70).

<ı>

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..