Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '11

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Kıdem Tazminatımız da uçup gidiyor

Kıdem Tazminatımız da uçup gidiyor
 

Kıdem Tazminazı Uçtu Gitti.


Aşağıdaki yazımı, 14 Temmuz 2010'da yazmıştım ve demiştim ki; Hükümet, kıdem tazminatı sorununu çözemedi demiştim. AKP 3 ncü dönemde hükümetinin ilk ayında Kıdem Tazminatı ortadan kaldırmaya karar verdi. Çalışanın faydasına bir çözüm beklenirken, iş adamının faydasına bir çözüm yapmaya karar verdi. Neden acaba? Bu çözümün nasıl olacağı henüz belli değil. Birçoğu kırpılarak çok azı verilecek gibi görünüyor.  

En iyi çözüm, çalışan için açılacak bir hesaba işveren tarafından yatırılması ve bu paranın 15 yıl sonra çalışan tarafından neması ile birlikte çekilmesi çok daha faydalı olacaktır. Umarım çözüm bir şekilde olur.  

Daha önceki yazım:  

Özel güvenlik sektörü, son beş yılda inanılmaz bir şekilde büyümüştür. Bu kapsamda birçok yeni özel güvenlik şirketi ve özel güvenlik eğitim merkezi kurulmuştur. Böylelikle yeni bir istihdam alanı açılmış ve birçok insanımız, eğitim ücreti ödeyerek özel güvenlik eğitim almış, bu da yetmemiş, kimlik alınırken kimlik harcı, sağlık raporu gibi harcamalar sonucunda kimliklerini alabilmişlerdir.  

Özel güvenlik olarak iş aranmış, nerede olursa olsun, çalışalım, para kazanalım, eşimize, ailemize, çocuklarımıza bakalım veya iş bulalım sonra evlenelim, yuva kuralım şeklinde düşünülerek çalışılmaya başlanmıştır. Ancak ne yazıktır ki Türkiye’nin kötü yönetilen şartlarından dolayı, bu sektörde de çalışan insanlarımız, ihale değişimlerinde işsiz kalmış, her şirket kendisi ile çalışacak personeli getirmiş veya daha ucuza çalıştırmak için farklı yöntemlerle çalışanların ücretlerinin üzerine yatmış, vermemiş veya kılıfına uydurulmuştur.  

Bildiğiniz üzere, işten çıkarıldığınızda, işveren tarafından kıdem tazminatı ve hemen çıkarmalarda ihbar tazminatı ödenmek durumundadır. Buradan soruyorum, özel güvenlik olarak işyerinden işten çıkarıldığınızda kıdem tazminatı alabilen bir personel oldu mu? Eğer olduysa, o kurumun düzgün çalışmasındandır ve bu parmakla sayılabilecek kadar az ve nadir görülen bir durumdur. Hemen hemen bütün şirketlerde özel güvenlik personeli, hem şirketimizi korusun, kollasın diye en yüksek hizmet kalitesi beklenirken, işten çıkarmada herhangi bir tazminat ödenmeden en önce çıkarılan personel olmaktadır.  

Kıdem tazminatı, yeni işe başlayanların hemen anlayamadığı ve ne olduğu tam olarak bilinmeyen bir konudur. Ama yıllar geçtikçe ve aynı şirkette çalışmaya devam ettikçe sizin adınıza şirket hesabında tutulması gereken bir para olduğu öğrenilmektedir. Şirketin sizi işten çıkarması durumunda size ödemesi gereken bir paradır ve tamamen sizin hakkınızdır.  

Bu durum Türkiye’nin genel sorunlarından birisi de tüm sektörlerde ve tüm çalışanlar için aynıdır. Yani kanayan bir yaradır. TBMM’de bir yasa teklifi olmasına rağmen, hükümet bu yasayı sermaye sahiplerinin baskısı nedeniyle çıkartmamakta ve öncelik vermemektedir. Yasanın çıkması durumunda, çalışanların kıdem tazminatları, personelin adına açılan hesaba yatıralacak, hangi iş yerine giderse gitsin aynı hesaba yatırılmaya devam edilecektir. Böylelikle 20-30 yıl sonra emekliliği geldiğinde toplu para alma imkanı kazanılmış olacaktır.  

Hepimiz ne için yaşıyoruz ve ne için çalışıyoruz. Kendimiz ve ailemiz için çalışıyoruz ve emekli olduğumuzda evimizi almak ve huzurlu bir emeklilik geçirmek için çalışıyoruz. Ancak mevcut sistem, kıdem tazminatımızı maalesef iç ediyor ve geleceğimizi tüketmeye devam ediyor.  

Bu nedenle özel güvenlik personeli arkadaşların, bu konuda bilinçlenmesi, haklarını aramaları, birlikte hareket ederek bu konuda hükümetin harekete geçirilmesi sağlanmalıdır.  

Saygılarımla.  

İdris Elmas  

 
Toplam blog
: 13
: 1097
Kayıt tarihi
: 07.12.06
 
 

1965 Manavgat doğumluyum. Eğitim ve öğrenim yaptıktan sonra iş hayatına atıldım. Çalışma hayatım ..