Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '13

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kıdem Tazminatlarımıza ne oldu ?

Kıdem Tazminatlarımıza ne oldu ?
 

Kıdem Tazminatı devlet güvencesi altına alındı ve çalışan herkesin kıdem tazminatı hakkı doğdu.


12 milyon çalışanın kıdem tazminatı elinden alınıyor!

Yıllarca boş yere çalıştık!

Devlet, kazanılmış hakkımıza el koydu!

Uyan Türkiye!

Yukarıdaki 4 cümle günlerdir sosyal medyada paylaşılıyor ve insanlar araştırmadan paylaşıyor. Neymiş efendim, 12 milyon kişinin parasına el konulmuş. Neden olduğunu anlamıyorum, müthiş bir bilgisizlik ve aldanma problemi yaşıyoruz. Delinin biri kuyuya bir taş atıyor, kırk kişi çıkaramıyormuş ya hani. Az söylemişler. Delinin biri kuyuya bir taş atıyor, binlerce kişi çıkaramıyor...

Peki kıdem tazminatlarımıza ne oldu?

İşi tek cümle ile açıklamak gerekirse, devlet güvencesi altına alındı. Devlet artık kıdem tazminatlarını işverenden alacak ve çalışana kendisi verecek.  

Peki bunun vatandaşa yararı ne olacak?

Artık kıdem tazminatında işveren, kendin çıkarsan para alamazsın diyemeyecek. Çalışan her vatandaşın hakkı artık devlet güvencesinde. İşveren aydan aya devlete, çalışanı için ödeme yapacak. Ve bu ödeme devlet tarafından çalışan için saklanacak. Eskiden kovulana tazminat verilirdi, kendin çıkarsan bedavaya bırakıyordun işi. Bu döneme son verildi. 

Yeni sistemde asıl değişiklik şu oldu. Kıdem tazminatı vatandaşa emekli olduğu zaman verilecek. Yani yıllarca çalışması sonucu emekli olduğunda, eline toplu para geçecek. Yalnız bazı durumlarda tazminatın bir kısmını erkenden alabiliyorsunuz.

Devlet, ödemeleri 2 gruba ayırdı.

1. Kısa vadede
2. Uzun vadede

Ne demek bunlar?

Artık sadece askere gidiyorum, işten ayrıldım kıdem tazminatımı istiyorum gibi bir olay yok. Kısa vade programı birkaç yenilik ile geliyor. 

1. Kısa vadede kullanım

Askere gidecekler birikmiş olan kıdem tazminatının belli bir miktarını alabiliyor. Devlet tamamını vermemekle birlikte, vatandaşın lehine hesapta bırakıyor parayı.

İlk defa ev alacak olana da kıdem tazminatından yararlanma fırsatı geliyor. Yeni ev alacaksınız ve kıdem tazminatınızdan bir miktar destek alabiliyorsunuz.

İş kuruyorsunuz ve nakide ihtiyacınız var. Yine birikmiş olan kıdem tazminatınızdan bir miktar kullanabileceksiniz.

2. Uzun vadede

Devlet yapmış olduğu bu uygulama ile, her çalışanın kıdem tazminatı hakkı olduğunu belirterek, kişilerin bu haklarını güvence altına alıyor. Yıllarca çalışan insanların alınteri olan bu tazminatı devlet bünyesinde biriktiriyor ve emeklilik halinde parayı toplu bir şekilde vatandaşa veriyor. Böylece vatandaşın Emeklilik hayatının hemen başında, eline toplu bir para geçmiş oluyor.

Neymiş?

Duyduğumuz, okuduğumuz her haberi inanmıyormuşuz. Şimdi ben inanmayın dedim ve işin doğrusunu yazdım. Peki bu yazdıklarıma inanmalı mısınız? Hayır. Araştırın. Bu yazım size sadece bilgilendirme olsun. İşin doğrusunu yine, siz öğrenin.

Yeni dönem herkese hayırlı uğurlu olsun. "Kısa vadede" diye belirttiğim kısım bu uygulamadan hemen faydalanabilir ama sanırım bizim jenerasyon için yıllar sonra başlayacak bu faydalanma. 

Saygılarımla...

Buğra Ayan

twitter: @bugraayann

 

 
Toplam blog
: 10
: 1527
Kayıt tarihi
: 04.07.11
 
 

Buğra Ayan / Yerel Yönetimler & Kamu Yönetimi ..