Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Genel Cerrahi Uzmanı Dr Yasir GÖZÜ

http://blog.milliyet.com.tr/yasirgozu

21 Aralık '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kıl dönmesi konusunda çeşitli ameliyat teknikleri

Kıl dönmesi konusunda çeşitli ameliyat teknikleri
 

Kıl Dönmesi Konusunda Çeşitli Ameliyat Teknikleri


Kıl Dönmesi ve Primer kapama yöntemi
 
Bünyesinde hastalık barındıran bölge kısmi olarak etraf sağlam dokuyla birlikte kuyruk sokumuna kadar çıkarılmaktadır. Daha sonra yara dikiş ile kapatılır. Bulunan yara büyük ise dren konulur. Doku kaybı derinlik ve genişlik olarak daha fazla olduğundan dolayı orta hat daha da derinleşmektedir. Dikişler mümkün olduğunca gergin olacağından yara açılması sıktır. Bu metodun en büyük sorunlarından biri nüks oranın yüksek olmasıdır.
 
Tedavide Açık Bırakma Tekniği
 
Kıl yumağı olarak bilinen hastalıklı doku, çevresindeki zar ile birlikte çıkarılır. Yara kapatılmamaktadır. Vücut kendi kendine yarayı kapatmaya çalışır. Ameliyatın oldukça kısa sürmesi, tekrarlama ihtimalinin az olması ve lokal anestezi ile yapılabilir olması gibi avantajları vardır. Ancak yara kapanıncaya dek pansuman gerektirmesi ve bu sürenin 1-2 ay kadar sürmesi oldukça önemli bir dezavantaj olabilmektedir. Söz konusu bu hastalık özellikle genç nüfusta görülen bir rahatsızlıktır. Bu durumlarda ise genç bir insanı bu kadar uzun süre sosyal hayattan uzak tutmak zor olduğundan az uygulanmaktadır.
 
Marsupiarizasyon Metodu
 
Sadece kıl kistinin ön yüz duvarı yani cilt çıkarılmaktadır. Mevcut kist temizlenerek olduğu yerinde bırakılır. Cildin iki yanı kistin tabanına dikilir. Görüldüğü gibi kist tamamen çıkarılmaz, orta hatta kistin bir duvarının oluştuğu derin bir çukur oluşur. Kıl dönmesinin kistin tamamının duvarı da dâhil çıkarılma prensibi uygulanmadığından gerçek tedavi değildir denebilir. Bu metodla beraber yara iyileşmesi uzun sürmektedir. Günümüzde ise neredeyse kullanılmayan bir yöntem olarak göze çarpmaktadır.
 
Kıl Dönmesi İçin Doku Kaydırma Yöntemleri
 
Kıl Dönmesi Hastalığa sahip olan alan dörtgen şeklinde olabildiğince geniş olarak çıkarılır. Çıkarılan söz konusu bu geniş alanı kapatmak, mevcut orta hattın silinmesini sağlamak ve o alanda bulunan gerginliği azaltmak için yan alandan yine geniş ve çoğunlukla dörtgen şeklinde doku getirilmektedir. Bu ameliyatta küçük bir hastalıklı alan için gereğinden fazla büyük bir alan çıkarılmaktadır. Yandan getirilen doku da sayılırsa oldukça fazla dokunun orijinalliği kaybedilmektedir. Daha sonra da değişik şekillerde uzun ev köşeli kesi izi olmaktadır. Oluşabilecek yara izini önemseyen hastalar için bu iz önemli sorun teşkil edebilmektedir. Genel anestezi altında en az 1-2 gün yatarak yapılan bir ameliyattır. Hortum (dren) bazen bir hafta kadar bölgede bulunabilmektedir. Getirilen flebin kanlanmasının bozulmaması ve yaranın sağlıklı tutabilmesi için en az 10-15 gün kadar yüzükoyun yatmak gerekir. Hastalıktan daha büyük bir ameliyat olduğundan yine en az 10-15 gün kadar istirahat gerekir, ve hastalar bu süre zarfında işe gidemez.
 
Kıl Dönmesinde İntrafleksiyon yöntemi
 
Kist etraf zarıyla ve ciltle birlikte kuyruk sokumu kemiğinin üzerindeki sağlam zara kadar çıkarılır. Cilt kenarları söz konusu olan bu zara arada 1-2cm açıklık bulunacak biçimde dikilmektedir. Orta hatta derin, 1-2 cm kadar kuyruk sokumundan oluşan bir yarık oluşmaktadır. Oldukça ağrılıdır. Mevcut yara iyileşmesi uzun sürer ve bu yöntem de günümüzde az kullanılan hatta neredeyse hiç kullanılmayan yöntemlerden biri olarak dikkat çekmektedir.
 
Genel Cerrahi Uzmanı
Op. Dr. Yasir Gözü
 
Toplam blog
: 29
: 613
Kayıt tarihi
: 11.06.15
 
 

1972 yılında Elazığ'da doğdum. 1998 yılında Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldum..