Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Genel Cerrahi Uzmanı Dr Yasir GÖZÜ

http://blog.milliyet.com.tr/yasirgozu

22 Aralık '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kıl dönmesinden nasıl korunur?

Kıl dönmesinden nasıl korunur?
 

Kıl Dönmesi


Pilonidal sinüs diğer bir adı ile kıl dönmesi önlenebilir bir hastalık olarak göze çarpmaktadır. Hayatı yaşama biçiminin değiştirilmesi tam anlamı ile olmasa da çok büyük bir ihtimal ile engellenebilmektedir. Özellikle bireyin ailesinde söz konusu bu hastalık olan kişilerde yatkınlık olduğu için bu yazılanları uygulamak rahatsızlıktan korunmada çok daha önemli bir rol oynamaktadır. Fakat genellikle genç bireyler kendi kendilerine hastalığı yakıştırmadıkları için önemsemez ve hastalık ortaya çıktıktan sonra fark edilir.

Kuyruk Sokumu Bölgesinde En Önemlisi Kıl Temizliği


Özellikle bu bölgeye epilasyon önerilse de bu konuda aslında çok önemi yoktur. Bölge epilasyonunun iki yararı vardır. Kılsız olan bölge daha rahat temizlenir ve yukarıdan dökülen kıllar çok daha zor takılır yani aslında alandaki kılları yok etmek sorunu çözmemektedir çünkü ana sebep ense kısmından dökülen kılların batmasıdır.

Kıl dönmesinin (pilonidal sinüs) ameliyattan sonra nüks etme ihtimali yapılan 12-15 farklı ameliyatta %4 ile % 40 arasında değişebilmektedir. En az tekrarlayan %4 ile Bascom ameliyatı, mikro sinüsektmi gibi çağdaş ameliyatlardır fakat buna karşın en fazla tekrarlayan %40 ile primer kapatma yöntemidir. Diğer teknikler ise bu arada değişmektedir.


Genellikle 30-35 yaşına kadar o alanın cildi daha hassas olduğu için kıl dönmesi riski olabildiğince yüksek düzeydedir. 30-35 yaşından sonra ise bölge derisinin kalınlaşması sebebiyle risk azalabilmektedir. Fakat tamamen ortadan kalkmamaktadır. Kişisel temizliğinizdeki dikkat edeceğiniz en ufak ayrıntı bile sizi hastalıktan koruyacaktır.

Kıl Dönmesinden Korunmak İçin Neler Önerilir?

  • Kıl dönmesi hastalığından korunmak için kuyruk sokumu bölgesi her banyoda yıkanmalı her tuvalette yukardan dökülmüş olabilecek kıllar uzaklaştırılmalıdır.
  • Tuvalete her gittiğinizde taharetlenirken elinizi ve tuvalet kâğıdıyla yukarı kısımları da temizlemelisiniz.
  • Aşırı terleyen bir vücudunuz var ise özellikle aşırı sıcak havalara sahip olan yaz aylarında bölgeye kâğıt havlu sıkıştırabilirsiniz.
  • Kıyafetlerinizi her değiştirişinizde iç çamaşırınızı indirip söz konusu bölgeyi ıslak bir mendil ile silin veya elinizle temizlemeye çalışın
  • Kılların kalçaların arasında birikmemesi için atletinizi külotunuzun dışına sallandırın
  • Her banyoda yapışınızda özellikle kuyruk sokumu bölgesine basınçlı su tutumaya özen gösterin.
  • Yine duş sırasında kullandığınız lif veya benzeri temizlik aracını da o bölgeden geçirin.
  • Kuyruk sokumu alanınız aşırı derecede kıllı ise yukardan dökülecek kılların o bölgeye takılmaması için 8-10 günde bir kaliteli kıl dökücü krem veya sağlam bir epilasyon yaptırın.
  • Tüm bu önerilenleri her defasında tekrarlayın. En önemlisi kişisel temizliktir.

Yine de tüm önlemlerinize rağmen kıl dönmesi hastalığına yakalandıysanız seçeceğiniz ameliyat yöntemi de sizin çok önemli olacaktır. Özellikle modern tekniklerde aynı gün okulunuza ve işinize dönebilirken klasik ameliyat yöntemleri uygulandıktan sonra sosyal hayatınıza geri dönme süresi en az 10-15 günü bulabilmektedir.

Genel Cerrahi Uzmanı
Op. Dr. Yasir Gözü

 
Toplam blog
: 29
: 613
Kayıt tarihi
: 11.06.15
 
 

1972 yılında Elazığ'da doğdum. 1998 yılında Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldum..