Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '07

 
Kategori
Kitap
 

Kılıç Yarası Gibi / Ahmet Altan

Kılıç Yarası Gibi / Ahmet Altan
 

Resim alıntıdır


Ehh, nihayet bir Ahmet Altan kitabına sıra geldi. Aynı okulda çalıştığım bir arkadaşım Ahmet Altan hayranıydı, ben de Orhan Pamuk. Her ikisinin de gündemde olduğu günlerde sürekli yarıştırıyoruz yazarlarımızı ve o her çıkan Ahmet Altan kitabını hemen satın alıyor, önce kendi okuyor, sonra bana veriyordu.

Ben o konuda onunla hiç yarışamadım. Çünkü şehir kütüphanesi bana yetiyordu, en yeni kitaplar bile orada bulunabiliyordu. Kulakları çınlasın onun sayesinde neredeyse tüm Ahmet Altan kitaplarını okudum. Ama o bir Orhan Pamuk kitabı okumamıştı.

" İsyan Günlerinde Aşk" basıldığı zaman, o sıradayken araya bu roman girdi. Olaylar ve konular birbiriyle bağlantılı olduğu için önce bunu okumam gerekiyordu. Hemen arkasından İsyan Günlerinde Aşk'ı okudum. Her ikisine de çok beğendim.

Diğer romanlarını (Aldatmak, Kristal Denizaltı, Tehlikeli Masallar, Sudaki İz, Yalnızlığın Özel Tarihi) o kadar değil.

Okuduğum tarih: 23-28 Eylül 2001
Kılıç Yarası Gibi-Ahmet Altan
Can Yayınları-3.Basım (İlkbasım-1998)

Kitaptan Alıntılar:

"Hakiki aşk kılıç yarası gibidir, yara kapansa da izi mutlaka kalır..."

"Kimsenin başkasının günahı ya da sevabı hakkında fikir beyan etmesi caiz değildir, bu Cenab-ı Allah'a şirk koşmak olur.Yüce Rab herkesin kalbini, itikatını görür, onun karşısında hepimiz çıplağız zaten, ama esvaplarımız Rabbin yarattığı kullarına karşı saygımızı ifade eder." (S.205)

"Başkalarını korkutan, başkalarından daha çok korkuyor..." (S.257)

"Kendinde olanı vermek yetmez, kendinde olmayanı da vermek gerekir.Allah'a olan inancımız ve ibadetimiz bu yüzdendir.Olmayanı da verme kabiliyetini bize bağışlasın diye." (S.288)

"Başkalarının zayıflıklarını, zaaflarını görür yardım edebiliriz, ama Cenab-ı Allah kendi zaaflarımıza yardım etme kudretini bizden esirgemiş.Günahın ortaya çıktığı nokta da zaten bu kifayetsizliğimiz;buna isyan etmek, bu hakikati reddetmek bizi günaha sürükler." (S.288)

Ajandama Düştüğüm Not:

İsyan Günlerinde Aşk romanından önce okumak istedim. Konular ve kahramanlar birbirinin devamı. Beğendiğimi söyleyebilirim.

Okumak isteyenlere önerilir.

Yayınevi Notu:

Kısa sürede çok ses getiren Kılıç Yarası Gibi, Ahmet Altan'ın romancılığında farklı bir aşama; tarihe değişik bir bakış açısıyla bakan, onun insan yüzünü gören bir çalışma. Klasik romanın yeniden doğuşu diyebileceğimiz Kılıç Yarası Gibi insanı, insan ilişkilerini, duygularını ve aşkı derinlemesine işleyen, yoğun içerikli bir roman. On dokuzuncu yüzyıl sonlarında, Ermenilerin Osmanlı bankasını basmaları ve romanın başkişilerinden Şeyh Efendi'nin düğünüyle başlayan roman örgüsü, yirminci yüzyıl başındaki Osmanlı döneminin tarihini, tarihsel kişilerini, siyasal ve askeri gelişmelerini fon alarak, bir yandan Şeyh Efendi'nin, öte yandan saray erkanından Reşit Paşa'nın ailesinin alabilidiğine renkli ve gizemli bir biçimde birbirine bağlı yaşamlarını izliyor, roman boyunca titizlikle örülmüş bir dantel gibi işliyor.

Bu romanı benzersiz kılan, kendi dilini yaratmış olmasının yanında, yakın tarihimizin gölgede kalmış pek çok olayına ışık tutarken, kurmacayı müthiş bir ustalıkla gerçeklerle yoğurmuş olması. Kılıç Yarası Gibi okura 'çoktandır özlediğim, okumak istediğim roman' dedirtecek türden bir çalışma. İnanıyoruz ki, yalnız Türk edebiyatında değil, dünya edebiyatında da hak ettiği yeri bulacak.

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..