Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '10

 
Kategori
Siyaset
 

Kılıçdaroğlu'nun konuşması: Yeni Türkiye'nin ipuçları

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının önemli özelliklerinden biri partiler üstü bir anlayışın işaretini vermiş olmasıdır.

Bu son derece önemlidir. Çünkü, eğer bir iktidar sadece kendi işine gelenleri yapıyorsa, hatta kendi işine gelen doğruları bile yapsa, diğer yapmadığı doğrular, yaptıklarını da anlamsız kılar, hatta yanlış hale getirir. Çünkü, diyelim üç çocuğun karnını doyurup, nedensiz bir şekilde başka üç çocuğun karnını doyurmuyorsan, yaptığın doğruluk doğruluğunu yitirir. Çünkü esas doğru olan, elindeki yiyeceği altı çocuğa paylaştırmandır.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında bunun aşıldığını görüyoruz:

Birincisi, Meclis'te, kesin hesap komisyonunun kurulmasını ve bunun başkanının da, muhalefet liderinin olmasını önermiş olması.

İkincisi, CHP'de parti içi demokrasiyi hayata geçireceğini ve böylelikle tüm diğer partilere de örneklik edeceğini önermesi.

Üçüncüsü seçim barajının kaldırılması.

Dördündüncüsü, hiçbir etnik ya da inançsal ayrım yapmadan, ülkede bir işsizlik ve yoksulluk sorunu olduğunu işaret etmesi.

Beşincisi, temiz siyaset yasasını önermesi.

Altıncısı, dokunulmazlıkların kaldırılması.

Bu maddeler partiler üstü maddelerdir. Çünkü bunları öneren için de, yeri geldiğinde 'aleyhinde' sonuçlar doğuracaktır.

Bunlardan önemli iki tanesine AKP'nin nasıl yaklaştığını biliyoruz:

AKP, seçim barajı için, kendisinin bile inanmadığı bir yalana sığınıyor: Meğerse, seçim barajı olursa tek parti iktidarı olurmuş ve bu, ülkede yönetim başarısı getirirmiş. Dikta özlemine bakın! Bu, demokrasinin özüne ve ahlakına aykırıdır..

İkincisi dokunulmazlıklar. Orada da başka bir yalan sözkonusu: Eğer dokunulmazlıklar kaldırılırsa AKP'li milletvekillerinin haklarında, aklına esen savcı dava açar, yargı da bunları cezalandırırmış. Türkiye tonla uluslararası kuruma üyedir, yargısı bile uluslararasıdır. Bu yargıdan kaçmanın kılıfıdır.

Bu düşüncelerle sahip bir iktidarı desteklemeyi misyon edinmiş ve güya aydın diye görülen o kadar insan var ki, insan şaşırıyor, bir gerçeklik bir iktidar yalakalanmasının gücüyle nasıl bu kadar ters yüz edilebilir!

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..