Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kilo sorunları

Kilo sorunları
 

Kilo sorunları, günümüzde pek çok kişiyi ilgilendirmektedir. Bu konu milyarlarca dolarlık bir sektor haline gelmiştir. Özellikle hanımlar yazı karşılarken, kilo sorublarini dert ederler, ileri yaşlardaki beyler sağlık nedeniyle zayıflama yöntemlerinden yardım beklemektedirler. Vücutlarına dair saygısız inanç sistemleri nedeniyle şişman olmaması gereken insanlar hala şişman. Bu kişilerin kilo almak ve kilolu şekilde devam etmek için mantıklı bir fiziksel zorunlulukları yok. Onların vücutlarına saygı duymalarını engelleyen zihinsel engelleri mevcut. Başka bir açıklama yok. Siz alışkanlıkları, gelenekleri, genetik yapıları, anne-babanızı, komşularınızı ya da pahalı sağlıklı yemek satıp, ucuz ‘fast food’ satan marketi suçlayabilirsiniz. Doktor kilolu olmanız için fiziksel bir kaynak olmadığını söylüyorsa, şişman olduğunuz için şişmansınızdır! Şişman olduğunuz için şişmansanız dünyayı farklı biçimde algılarsınız. Yalnızca obeziteyle kalmaz dünyada ne kadar enerji varsa onu içinize çeker gibi olursunuz.

Aşiri kilolarin oluşmasında genel olarak şu başlıklar önem kazanmaktadır.
A- Kontrolsuz yeme alışkanlığı,
B- Kullanılan ilaçlar nedeniyle açığa çıkan kilolar,
C- Organik nedenlere dayanan beslenme kusurları,
D- Diğer nedenler,

A- Kontrolsuz yeme alışkanlığı, bedensel nedenlerin dışında kişinin sinirlenip, sıkılıp, heyecanlanıp, gerilip, yemekle rahatlama düşüncesiyle başlayan, doyma sınırını aşıp hastalığa dönüşen bir psikolojik yaklaşımdır.
Kilo alanların günlük yaşantısındaki sorunları, eşi veya arkadaşıyla olan seksüel sorunları tatminsizlik düzeyine erişince, daha çok hanımlarda yeme eğilimine dönen, beslenme kusuru fazla kiloların sık rastlanan psişik örneklerini oluşturmaktadır. Gergin anlarda kişi sanki intikam alırcasına yemek yemektedir. Kişinin ruh yapısı ve insan ilişkilerinden kaynaklanan kilo problemleriyle her zamankinden daha fazla karşılaşılmaktadır. Yeme bozuklukları kendini bulimia ya da anoreksia şeklinde göstermektedir. Gittikçe yaygınlaşan bu rahatsızlıkların da temel sebeplerinden biri stres seviyesinin gittikçe artmasıdır.

Stresle İlgili Yeme Sorunlarıyla Baş Etmenin Yolları
1.Beklemeye çalışın. Yemek yeme için 20–30 dakika beklerseniz yeme arzunuz biraz azalacaktır. Ya da dikkatiniz farklı yönlere dağılacaktır.
2.Ne yediğinize dikkat edin. Böylece alacağınız gıda eğer o gün için fazlaysa almaktan vazgeçebilirsiniz. Ayrıca bu size yemek yemeden önce düşünme alışkanlığını kazandırır.
3.Günün belirli saatlerinde bir şeyler atıştırma gibi bir alışkanlığınız varsa o zamanlarda meşgul olacağınız bir iş bulun ve yemekten sakının.
4.Oturduğunuz zamanlar yemek yeme alışkanlığı kazanın. Bir iş yaparken de yemeye odaklanırsanız işinize dikkatinizi vermek yerine sürekli yemek arayışında olursunuz.
5.Düzenli yemek yiyin. Mideniz tamamen boşalıncaya kadar beklerseniz yerken kontrolü kaybedebilirsiniz.
6.Kendinize” ne yediğinin farkına var.” şeklinde küçük notlar yazın.
7.Egzersiz doğal bir stres atma yöntemidir. Hareket etmeye özen gösterin.
8.Size yardım edebileceğini düşündüğünüz biri varsa ve biriyle konuşmaya ihtiyaç duyduğunuzda mutlaka sizi anlayabilecek bir uzmana gidin. Emin olun oldukça faydası olacaktır.

B- Kullanılan ilaçlara bağlı olan kilo problemleri; adından da anlaşıldığı gibi tedavi amaçlı ilaçların iştahı açması ve yeme eğilimini tırmandırması nedeniyle kilo oluşmaktadır. Ilaç alımı kesildiğinde, kişiler büyük çoğunlukta eski hallerine dönebilmektedirler.

C- Organik nedene dayanan beslenme bozuklukları; şayet tıbbi tedavi sonucu ortadan kaldırılabiliyorsa, sorun hemen hemen çözümlenmektedir. Bu nedenlerden kaynaklanan beslenme bozukluklari; özellikle metabolizmanın yeterince çalışmamasına bağlı, hormonsal dengedeki bozukluktan kaynaklanan beslenme sorunları, iştah ve irade merkezindeki kontrol bozuklukları, kalıtımsal nedenler, hazım sistemi sorunları, kadınlarda periodik dönemlerle ilgili sorunlar, bağırsak tembelliği gibi nedenler öne çıkmaktadır.

D- Diğer nedenlerden kaynaklanan beslenme bozukluklarını kısaca şöyle adlandırabiliriz: Mutfak alışkanlıkları, düzensiz yeme, hızlı yeme, yenilen yemek çeşitleri, ön plana çıkmaktadır. Nedeni ne olursa olsun doğal sebeplerden ve psişik alanlardan kaynaklanan kiloların verilmesi, kişinin istemine ve arzusuna bağlıdır. Kararlı bir kişi kendi özgür iradesiyle kendini yönlendirir ve kontrolü sağlayarak hedefe ulaşır. Günümüzde bu kolay olmamaktadır. Kişi çeşitli tanıtımlara bağlı olarak kendince kısa yolu seçmekte, kendine ve kesesine uygun bir rejimi uygulamaya başlamaktadır. Rejimin bittiği yerde yeniden eski hale gelinmesi veya yanlış ve kontrol dışı rejim nedeniyle bedensel ve ruhsal çözüntüler yaşanmaktadır.

Fiziksel aktifliğinizin artması zayıflamada çok önemlidir. Ayrıca egzersiz yapmadan kilo verebilme ihtimaliniz oldukça düşüktür. Egzersiz yaparak kalp krizi, yüksek tansiyon, diyabet olasılıklarını da azaltmış olursunuz. Kalp rahatsızlığı riski altındaysanız ya da farklı bir kronik rahatsızlığınız varsa bir egzersiz planı yapmadan önce mutlaka doktorunuza başvurun.

Davranış terapisi temel öğrenme biçimleri ve hayatınızdaki engelleri kaldırma bakımından önemlidir. Egzersiz ve yeme alışkanlığı gibi hayatınızdaki yerleşik alışkanlıkları değiştirirken tutumlarınızı belirleyip yine gerekli değişiklikleri yapmak temel bir faktördür. Örneğin, kendiniz için bazı zayıflama amaçları belirlemeniz doğal olup uygulanabilir olmalıdır.
Amaçlarınız çok özel mi? Amaçlarınız ulaşılabilir mi? Amaçlarınız affedici mi?

Kilo Kaybı: bazı kişiler iştah kaybı ve sürekli olarak zayıflamadan şikâyetçilerdir. Nadir durumlarda stres hiperaktivite ve tiroit bezlerinin zarar görmesine neden olur. Vücudun kalorileri normalden daha hızlı şekilde yakmasına neden olur.

Kilo ve beslenme ile şaka yapılmaz. Fazla kiloları olan bir kişinin önce sağlık kurumunda kontrolleri yapılarak aşırı kilonun nedenleri tespit edilmelidir. Kişiye uygun bir diyetle ve kişinin boy-kilo dengesine bağlı zayıflama takvimi hazırlanmalı; olay, uzman kontrolünde ve bilimsel olarak tamamlanmalıdır.

Saygılarımla, Mustafa Ucman

 
Toplam blog
: 92
: 2862
Kayıt tarihi
: 14.01.08
 
 

Hatay-Antakya’da 1963 yılında doğdu. İzmir İmam Hatip Lisesinden sonra 1981 yılında aile birleşim..