Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzm Klinik Psk Şahin Çiftçi

http://blog.milliyet.com.tr/psikoterapinotlari

05 Şubat '16

 
Kategori
Psikoloji
 

Kilo vermek için yola devam

Geçen haftaki yazının devamı;

Sorularınızı yanıtladınız. Günlüğünüz hazır ve çıkabilecek her türlü aksilik için hazırlıklısınız. Şimdi yola koyulma zamanı. Son yıllarda kilo verme ve obezite ile ilgili yapılan araştırmalar özellikle psikolojik motivasyon ve zihinsel süreçlerin kilo ile ilgisini ortaya çıkarmaktadır. Bu konuda zaman zaman benim de uyguladığım; sosyal etki ve sinerjiden faydalanan kilo vermek için grup çalışmaları ya da bilişsel davranışçı yönelimli çalışmalar oldukça etkin hale gelmiştir. Ülkemizde de yeni uygulanmaya başlanan bu çalışmalar kişilerin bu süreçte zihinsel olarak desteklenmesini ve motivasyonel müdahaleleri kapsamaktadır.

Not olarak şunu eklemeliyim; Maalesef mesleki sınırlılıkların bilinmediği ve yapılan yanlış uygulamalar neticesinde bir çok insanın zarar gördüğü olaylarla sıklıkla karşılaşmaktayız. Bu doğrultuda beslenme programının ve sağlık durumunuzun hekim ve diyetisyen tarafından kontrol edilmiş ve yapılandırılmış olması önemlidir. Bu sayede yapılan çalışmalardan en doğru verimi almaktayız.

Peki nasıl başlamalıyız?

Öncelikli olarak tükettiğiniz tüm yiyecek ve içeceklerin kaydını tutmakla işe başlayın. Araştırmalar yalnızca kayıt etmenin bile tüketiminizde bir azalmaya yol açtığını göstermektedir. Bununla birlikte özellikle akıllı telefonlar için yapılan bazı uygulamalar bunu kolaylaştırmakta, aldığınız kalorileri hesaplamaktadır. Böylece hem farkındalığınız artacak hem de sonrasında kilonuzu korumak için neleri yemeniz gerektiğini öğrenmiş olacaksınız. Ayrıca günlük sınırınızı ne zaman aştığınızı görebileceksiniz.

Haftalık olarak tartılmanızı kayıt edin. Böylece kilonuzda olan değişimleri farkedebilecek ve motivasyonunuz artacaktır. Ancak tartılmalarınızı günlük yapmanız gerçekçi olmayacak ve sizin keyfinizi kaçırmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Obezite ve aşırı kilonun sağlığınıza verdiği zararları araştırın ve bilgilenin. Bu beyninizi tüketim sırasında alarma geçirecek ve kendiliğinden bir engellenme yaratacaktır. Ancak sağlık kaygınız varsa bu uygulamayı yapmayın.  

Alışveriş tarzınızı değiştirin. Öncelikle süpermarketlere gittiğinizde elinizde mutlaka alışveriş listeniz olsun. Böylece hem gereksiz şeyleri hem de zararlı yiyecekleri almamış olursunuz ki bu ekonomik olarak da yarar sağlar. Diğer taraftan sakın ola ki aç karnına market alışverişine gitmeyin.

Yemek yemelerinizi aceleye getirmeyin. Zira günlük yaşamla birlikte herşeyi acele yaptığımız için “yemek yeme” yerine “yiyecek tüketme” davranışını gerçekleştiriyoruz. Oysa yerken yavaşlayabilirsek yemeğin tadını çıkarabiliriz. Aynı zamanda beynimiz doyum uyarımını alabilir ve daha az yemiş oluruz.

Strese tepki olarak yiyorsanız ki bu bazı insanlar için gerçekten geçerlidir. Mutlaka stresle başa çıkma yöntemlerini geliştirmeniz gerekir. Kendinize bu durumlarda alternatifler yaratmalısınız. Ayrıca gerçekten yoğun yaşıyorsanız kendinize karşı esnek olmalısınız. Bu dönemde dikkat edemeyebilirsiniz. Bunu dert etmeyin. Sonradan devam edebilirsiniz. Bir çok kilo verme süreci nasılsa ipin ucunu kaçırdım diyerek sonlanmakta ve verilen kilolar hızla geri alınmaktadır.

Buzdolabınızda misafirlerden kalan tatlılar ya da pastalar varsa derhal evden uzaklaştırın. Ya da en az 4-5 defa alüminyum folyoya ve pakete sarın. Buzdolabının en arkasına koyun ve önüne diğer kavanozları yerleştirin. Her yemek istediğinizde tek tek bunları açın ve yedikten sonra tek tek aynı işlemi yaparak geri koyun. Bu engellenmenizi sağlayacaktır.

Detaylı sorularınız olursa sahin@mentisdanismanlik.com.tradresinden ya da Mentis Danışmanlık’tan benimle temasa geçebilirsiniz. Görüşmek üzere…

 
Toplam blog
: 10
: 138
Kayıt tarihi
: 11.01.15
 
 

2001 yılında Hacettepe Üniversitesi psikoloji bölümünden mezun olan Şahin ÇİFTÇİ, Okan Üniversite..