Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen Merve Bahtiyar

http://blog.milliyet.com.tr/dyt.mervebahtiyar

03 Aralık '19

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kilo Vermenizi Engellemeyin

Sağlıklı beslenme ve kilo verme ile ilgili oldukça fazla hata yapıyoruz ve bu yanlışları hayatımızın bir parçası haline getirerek bu yaptığımız davranışlardan vazgeçtiğimizde ciddi sorunlarla karşılacakmışız gibi davranıyoruz.

En büyük yaptığımız hata "az yersem, kahvaltıyı geç yaparsam ve öğünleri atlarsam daha fazla kilo veririm." 

Ara öğünler aslında hayat kurtarıcı öğünlerimizdir. Ara öğünleri atladığımızda kan şekeri seviyemiz dengesiz bir eylem göstermeye başlar. Birde bunu alışkanlık haline getirirsek hem sonraki öğünlerde daha fazla yemek yeriz hemde uzun süre herhangi bir gıda tüketmediğimiz için vücudumuz kendini korumaya alarak yediğimiz gıdaları yağ olarak depolamaya başlar. Bu durum ilerledikçe de kan şekeri dengesizliği ile ilgili ciddi problemlerle karşılabiliriz.

" Bazı gıdaları tamamen hayatımdan çıkarmalıyım"

Bu yaklaşım oldukça yanlıştır. Çünkü beslenme hepimizin hayati fonksiyonlarını yürütmesi için kullandığımız bir fonksiyon olduğu kadar sosyal bir ihtiyaçtır. Sağlıklı bireyler yani herhangi bir sağlık problemi olmayan (diyabet, tansiyon, alerji vb.) kişilerin gıda kısıtlması yapması gerekmez ve ne kadar kendimizi kısıtlarsak o kadar mutsuz oluruz. Diyet yapan kişilere kısıtlama yaptığınızda sanki ceza verilmiş gibi hissederler ve bu durumdan oldukça fazla rahatsız olurlar.

"Tek bir gıda türüyle beslenirsem daha az kilo alırım."

Bilimsel anlamda yapılan çalışmalarda yeterli ve dengeli beslenme, tüm öğünlerde besin gruplarını eşit bir şekilde dağıtmak daha az kilo aldığımızı hatta metabolizmamızı destekleyerek hastalıklara karşı korunduğumuzu göstermiştir.

Örneğin son zamanlarda lahana çorbası, keten tohumu, meyve diyetleri, limon ve sirke suları vb. tek tip beslenerek veya bir besinden mucize yaratması beklenmektedir. Ancak tüm bunlar oldukça yanlış uygulamalardır. Yeterli ve dengeli beslenme bir puzzle gibi birbiriyle ilişkilidir.

"Zayıflama ilacı veya takiyeler alarak zayıflayabilirim."

Diyette alınan bitkisel ilaçlar sadece yetersizlik görüldüğünde hekiminiz tarafından kontrollü olarak verilmelidir. Ayrıca ilaçlar ile zayıflama oldukça tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Örneğin beyin fonksiyonlarında zayıflama, kalıcı tiroid hasarları, kötü beslenme sonucunda kalp, tansiyon, diyabet ve hatta kanser gibi ciddi problemlere neden olabilmektedir.

"Bitki çaylarını beslenme düzenimde sınırsız tüketebilirim ve beni zayıflatır."

Bitki çayları asla bir mucize değildir. Bazı çay türlerinin aşırı tüketimi vücuttan kalsiyum atımına ve kemik erimelerine neden olabilir ya da kalıcı bağırsak problemlerine neden olabilir. O yüzden bitki çaylarını tüketirken mutlaka diyetisyeninze danışınız.

 

 
Toplam blog
: 4
: 108
Kayıt tarihi
: 14.02.19
 
 

1994, Bursa doğumluyum. İlköğretim ve lise eğitimimi bursada tamamladım. 2017'de Bahçeşehir Ünive..