Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '11

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Kim Daha Yapıcı

İnsanlık bir emanet. Bu emaneti en iyi şekilde değerlendirmek ise güzel ahlak ile olur. Güzel ahlak, çoğu kişi için çok klişeleşmiş bir söz. Ama benim için içi o kadar dolu ki.

Bazı insanlar sürekli olarak şikayet eder. Olayları ve insanları kötüleyerek, onları eleştirir. Bunun sebebi, var olduğunu kanıtlama çabasıdır. Bu bir alışkanlıktır ve yanlış olduğu fark edilmeden de değiştirilmez.

Hakikat açısından olaya yaklaştığımızda, birisinin arkasından söylenen bir söz hiç bir zaman onun o hareketini düzeltmesine vesile olamaz. Niyeti gerçekten ıslah olanların yapması gereken, hata yaptığını düşündüğü kişiye merhametli bir şekilde yaklaşmaktır.

Yanına gider, ilişki geliştirir. En güzel şekilde hatalı olduğunu düşündüğü davranışını aktarır.

"Sevgili kardeşim, kusuruma bakmazsanız sizi bir konuda uyarmak isterim. Az önce sizi yere çöplerinizi atarken gördüm. Yakınlarda çöp kutusu olmadığını görerek, sizi anlayabiliyorum. Ancak, düşünsenize herkes bu şekilde yapsa, İstanbul yaşanılmaz bir yer haline gelir. Dinlediğiniz için teşekkür ederim. Umarım yanlış anlaşılmamışımdır." diyebilir.

Oysa bunun yerine, "ayıya bak, yere bıraktı pisliğini." ya da "insanımız insan değil ki!" "bu ülke adam olmaz" gibi yanındaki kişiye söylenen sözler hiç bir şekilde yapıcı değildir, çünkü yapanı etkilemez.

Bir tarafta, merhametli, kibar, mütevazi ve yapıcı bir insan. Bu insan, çoğu zaman sessiz sakindir ancak gerçek bir toplumcudur.

Dİğer tarafta, aşırı dışa dönük, tepkilerini hep açık şekilde dile getiren ama yıkıcı bir insan. Kalbinde sevgiden çok, tarafgirlik var. Neye karşı, kimin tarafında, bilmiyorum.

Bu yüzden, az sayıda olan sessiz ve yapıcı insanlardan etrafınızda varsa bence kaybetmeyin.

İnsanı insan yapan, Allahın ahlakıyla ahlaklanmaktır. O zaman, ona bakanlar Allah'ı hatırlar.

Köleye bakılıp, mükemmel efendinin hatırlanması gibi.

 
Toplam blog
: 39
: 757
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Mühendislik eğitimimden sonra (2002), örgütsel davranış alanında yüksek lisans yaptım (2005). 15 ..