Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '08

 
Kategori
Siyaset
 

Kim doğru oy kullanabilir?

Kim doğru oy kullanabilir?
 

Sizce üniversite mezunlarının oyları doğru kullanabilir mi ? . veya bir lise mezunuyla arasında ki fark nedir ? Fark var mı dır ? Varsa ne kadar fark vardır ? bence fark yok denecek kadar azdır neden mi?

Doğru oy kullanmaya aday olabilmek için gereken şartlar öncelikle hayatın en önemli konusu ekonomi hakkında bilgi sahip olmaktan geçer. Daha sonra uluslar arası ilişkiler hakkında derin bilgi sahibi olunması gerekir ardında derin tarih bilgisine sahip olunmalıdır . Tarihte çapraz okuman sosyolojiyi çok iyi bilmen gerekir . Ve sonra tarafsız gözle hükümeti değerlendirip hükümetin ne kadar icraat yapabileceğini ve ne kadarını gerçekleştirebildiğini bilmen gerekir. Bilmen gereken ve sadece bireysel talebe göre pahalı olan yorumlanması zaman alan bilgilere ulaşman ve uğraşman gerekir. Devletler arası yapılan anlaşmalardan haberdar olman gerekir.Ve sonunda oy kullanmaya aday adayı olabilirsin .

Bir insan okuyarak tarih bilgisine sosyoloji bilgisine sahip olabilir fakat ekonomi bilgisi kolay öğrenilebilen bilgi değildir . Örneğin 50.000 kişilik bir üniversitemizde sabahlı akşamlı 150 kişi iktisat bölümündedir. Geri kalan 49850 kişi kapsamlı ekonomi bilgisinden mahrumdur, tabi o 150 kişi ekonomi dersi alıyor diye ekonomiden anlayacak değil ama diğer bölümlerden ekonomiyle ilgilenen kişileri de hesaba katarsak bu sayıya ulaşabiliriz diyelim . Peki sanat tarihi okuyan tıp okuyan mühendislik okuyan hukuk okuyan ekonomiden ne kadar anlıyor borç servisi gibi basit bir kavramın ne olduğunu biliyor mu ekonomide ne kadar gerçekleştirilebilir ne kadar doğru nereden bilebilir . Bilmesine imkan var mı ? Hayır. En önemli faktörü bilmesine imkan yoksa oy kullanmada konusunda nasıl karar verecek . Tabi kriz çıktıktan sonra anlar. Bugün ekonomi profesörleri bile anlaşamazsa halktan ne beklersiniz. Asaf Savaş Akat a sormuşlar dolar ne olacak : Cevabı çok güzel “ne bileyim bilsem alır satar kaçarım burada işim ne ?“diye cevap vermiş . Doğru söylüyor neyin ne olacağını bilse 60 milyon dolar yıllık maaşla fon yönetirdi. Zaten FED başkanının ne yapacağını amerikan başkanının ne kadar finansman yaratacağını kim bilecek ? Bizim ülkenin zaten yarısı kayıt dışı . Birde ekonomi eğitimi almamış , hatta iyi eğitim almamış bu konuyla ilgilenmemiş kişiler nasıl bilebilir. Bizim ülkedeki öğrencilerin çoğu zaten sözeli sevmez kitap ta okumaz , birde tarih , uluslar arası ilişkiler kitaplarına kafayı kaç kişi yorar? Sanat tarihi hukuk gibi öğrencilerin ekonomi ve uluslararası ilişkilerde ki bilgisi ne kadar Tarih öğrencisi ne kadar o bilgileri hazmederek düşünerek öğreniyor?. .. Oy vermek için gereken bir durum daha var ki gerçekten bu saydıklarımızdan daha da önemli, tarafsızlık. Bizde herkes ailesinden etrafından gördüğü değerlerle yaşar ve ona oy verir. Çevresinin görüşü neyse kendisi ona göre şekillenir . Şimdi bir CHP li ağzıyla kuş tutsa bir AKP ye oy verir mi ? Hayır . Tersi olması mümkün mü hayır. O halde bir insanın elit olması neyi değiştirir veya lise mezunu olması kötü oy kullandığı anlamına gelir mi? Elbette eğitimli olması daha bilinçli olması her zaman iyidir .Ama iş oy vermeye geldi mi çoğunluk çocukluktan 21-22 yaşına kadar başından geçen olaylara göre şekillenir ve ona göre oy verir..Bundan 1-2 yıl önce Serdar Akinan ’ ın konuğu İlhan Kesici programda veriler verdi (Internet ten elde edebileceğiniz verileri). Konuştu program boyunca ve programın sonunda sunucusu peki sizin öneriniz nedir deyince bir an şaşırdı, güldü "tabi şimdi hükümetin imkanlarını bilmek gerek" diyerek lafı doladı ve program bitti . Gördüğünüz gibi herkes birbirini eleştiriyor fakat farklı bir şey yapan ve söyleyende yok. Özetlersek kimse ekonomik verilere elde edemez etse de yorumlayamaz , devletler arası anlaşmaları bilmez.

Bazı kimseler de dürüstlüğe göre oy verir . Tabi liderlerimizin angora evleri , arsalarının nasıl imar yasasına uyduğu, mısır ticareti, küçük gemi gibi maddi konulara veya iddialara göre oy verebilirsiniz. En temiz siyasetçimiz zamanında, devlet bankalarının zarara uğraması hortumların heryere kök salması unutulmamalıdır. Kısacası bu kritere göre de oy veremezsiniz.

Anlayacağınız daha baştan kaybediyoruz . İyi oy kullanmalar…

 
Toplam blog
: 20
: 1280
Kayıt tarihi
: 21.02.07
 
 

Üniversite öğrencisiyim. 24 yaşındayım. Siyaseti severim. Futbolu severim. Seviyeli muhabbetler..