Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '15

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kim ilkel kim medeni

Kim ilkel kim medeni
 

http://hipnozvemutluluk.com/2014/10/kim-ilkel-kim-medeni/ 

Bazen düşünür dururum, insanlık gerçekten ilerledi mi ? İnsanımsı Australopithecus afarensis 1970 li yıllarda keşfedildiğinde 3,2-4 milyon yıl civarında yaşadıkları belirlenmiştir. Lucy adı verilen bu fosil vücut orantıları oldukça insana benziyor ve dik yürüyordu sadece kolları biraz uzundu. Çin’de 1978 yılında bulunan Dali fosili ise 209.000 yıl yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Bunun yanısıra tarihte bilinen en eski ”uygar” toplulukların tarihi Urfa Göbeklitepe kazılarına kadar 5.500 ila 7.000 li yıl olduğu düşünülüyordu.  Göbeklitepe nin bulunuşu ile bu süre 11,000 yıla kadar uzadı.

Bizler insanlığın gelişmişlik seviyesini bugünlerde sadece ”teknolojik gelişmişlik” üzerinden algılıyor ve kendi kendimize ”medeni toplum” ünvanını yakıştırıyoruz. Evet doğrudur, olayı yalnızca ” teknoloji ” olarak algıladığımızda özellikle 1800 lü yıllardan bu yana sadece 200 yılda başdöndürücü gelişmelere şahit olmaktayız. Hele hele 1930 lardan bu yana geldiğimizde, teknolojik gelişim gerçekten içinde bulunmamıza rağmen inanılmazdır. Bundan sadece 20-30 yıl önce ”Bilim Kurgu” olarak tasarımlanan filmlerdeki çoğu cihaz alet edevat bugün günlük hayatımızın vazgeçilmez parçası haline gelmiştir. Cep telefonları, elde taşınır bilgisayarlar, 3 boyutlu Tv ler vs.

Peki bu gelişmişlik düzeyi insani gelişmişlik düzeyimizle aynı oranda mı olmaktadır? II.Dünya savaşından bu yana savaşlarda kaç kişi ölmüştür? Her yıl bunalıma girip intihar edenlerin sayısı nedir? Trafik kazaları ve adi suçlardan dolayı kaç kişi ölmektedir? Bir araştırmaya göre 20. yüzyılda savaşlar nedeniyle 110 milyondan fazla ölüm, 250 milyondan fazlada sakatlık meydana gelmiştir. İşin bir başka vahim boyutu ise savaşlarda ölen sivillerin oranıdır. Birinci Dünya Savaşı’nda ölen sivillerin oranı yüzde 14 iken , ikinci Dünya Savaşında bu oran yüzde 70 lere fırlıyor. Günümüzde ise savaşlarda ölen sivillerin oranı YÜZDE 90 lara ulaşmış durumda ! (http://www.ttb.org.tr/TD/TD99/3.php)

Ya intiharlar?  Sadece ABD de son on yılda 300,000 kişinin kendi hayatını sonlandırdığı tahmin edilmektedir. Bunun en az 10 katıda intihar girişimi olduğu düşünülmektedir. (Sadece kendi gözlemim, kendi çevremde 4 arkadaşım iş hayatının getirdiği stresden dolayı intihara teşebbüs etti.)

Gelişmiş ülkelerde depresyon oranı %30 gibi korkunç seviyelere ulaşmış durumda. Sadece ülkemizde yılda 40 milyon kutuya yakın antidepresan tüketiliyor. Son dokuz yılda antidepresan kullanımı ise yüzde 160 artarak rekor kırmış durumda.

aonda

Brezilyanın Amazon ormanlarının derinliklerinde yaşayan oldukça yeni keşfedilen kadim bir topluluk var, Uru-Eu-Wau-Wau lar. Bu topluluğun en meşhur kabilesi ise BBC nin yaptığı röportaj sayesinde popüler olan Amondawalar. Amondawalar da zaman mevhumu yok.  Evet yanlış okumadınız! Dillerinde zamanla ilgili bir kelime bulunmuyor! Sadece mevsimleri ifade eden kelimeler kullanıyorlar.Hatta kaç yaşında oldukları ile ilgili kelimelerde kullanmıyorlar çünkü bilmiyorlar! Sadece toplumsal mertebelerini yaş mevhumuyla örtüştürüyorlar. Bu nedenle biyolojik yaşlarıyla görüntüleri de hayli farklı. İşe geç kalma trafikte sıkışıp kalma gibi dertleri de olmadığından, doğal nedenler dışında (beslenme üreme) stresleri de bulunmuyor. İntiharı  bilmiyorlar(dı). Sonra 1980 li yılların başında keşfedildiler ve popüler oldular. ”Medeniyet” le tanıştıktan sonra ne oldu Amondawalara biliyor musunuz? Bulaşıcı hastalıklar, yağmacılar, soygunlar, büyük şehirle tanışanların yüksek  alkol kullanımı ve şuç çetelerine bulaşması sonucu sayıları 80 e kadar düştü! Yani neredeyse soyları tükeniyordu. Neyseki Brezilya hükümeti bu topluluğu koruma altına aldı ki kurtuldular.

Sevgili dostlar ben şu soruyu cevaplıyamıyorum KİM MEDENİ KİM İLKEL işin içinden çıkamadım. Belki sizler bana yardımcı olursunuz. Sağlık ve mutluluk dileklerimle. 

 

 
Toplam blog
: 22
: 278
Kayıt tarihi
: 01.09.14
 
 

1963 Yılında İstanbul'da doğdum. Üniversite Eğitimimden sonra (Marmara Üniversitesi İktisat) yakl..