Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '09

 
Kategori
Futbol
 

Kim kazanır? Beşiktaş mı? Trabzonspor mu?

Kim kazanır? Beşiktaş mı? Trabzonspor mu?
 

Bakalım gülen taraf kim olacak?


20.haftanın maçı Beşiktaş ve Trabzonspor için olduğu kadar ucundan köşesinden zirveyle ilgili tüm takımlar için çok önemli bir derbi. Bir yanda bu sezon sergilediği performansla bordo-mavili camiayı şampiyonluk yolunda umutlandıran Trabzonspor, diğer yanda güçlü kadrosunun hakkını vermekte zorlanan Beşiktaş. Karadeniz temsilcisinin “deplasman fatihi” imajına (10 maç, 20 puan, 2 mağlubiyet) karşı, Beşiktaş’ın yıkılmaz kalesi İnönü Stadı. (10 maç, 25 puan, 1 mağlubiyet) Açıkçası bu veriler maçın galibi hakkında ahkâm kesmeyi zorlaştırıyorsa da aynı zamanda karşılaşmanın ne kadar zevkli geçeceğine dair ipuçları da içeriyor.

Siyah-beyazlı takımın yalnız bu sezon değil son birkaç sezondur kazanmak zorunda olduğu maçlarda bekleneni verememiş olması ciddi derecede baş ağrıtıyor. Üstelik bu derbi öyle bir anda kapıyı çaldı ki, alınacak bir mağlubiyet siyah-beyazlı camiayı birçok taşı yerinden oynatacak derecede sarsacak. Mağlubiyetin artçılarından en önemlisi Trabzonspor’un 9 puan gerisine düşmek olur ki, bu şampiyonluk yarışına havlu atmakla eş anlamlı sayılır. Üstelik böyle bir durumda son zamanlarda aktivite dozajını arttıran muhalefetin Yıldırım Demirören’i, Yıldırım Demirören’in de Mustafa Denizli’yi önüne katıp götürmesi gündeme gelebilir. Bunu çok iyi bilen Denizli’nin kazanmak için tüm kozlarını oynayacağı yerine göre çılgınca riskler alabileceği göz ardı edilmemeli.

Trabzonspor cephesi ise uzun yıllardır ilk kez bu kadar güven duyduğu bir takımla İnönü Stadı’na geliyor. Son oynanan Fenerbahçe maçında ortaya konan futbol ve göze batan kazanma hırsı çok önemli. 25 Ocak’taki futbolun tekrarı halinde Pazar akşamı Beşiktaş çok zorlanır. Fakat Trabzonspor takım yapısı ve lig performansı incelendiğinde çok ilginç bir nokta dikkat çekiyor. 20. haftaya kadar toplam 7 maçta puan kaybeden (5 beraberlik, 2 mağlubiyet) bordo-mavililerin neredeyse tüm rakiplerinin söz konusu maçlarda 4-2-3-1 oynaması acaba tesadüf müydü?

(3.hafta Beşiktaş 0-0, 7.hafta Galatasaray 0-3, 8.hafta Gaziantepspor 1-1, 12.hafta Sivasspor 0-0, 13.hafta Kayserispor 1-1, 15.hafta Bursaspor 2-1, 17.hafta Fenerbahçe 0-0).

Yoksa 4-4-2 gibi görünen fakat Yattara’nın hücumu 3’lediği bu anlayış kalabalık orta sahalara karşı sorun mu yaşıyor? Defans dörtlüsünün önünde Hüseyin’i adeta çakılı kullanan Ersun Yanal orta alanın ortasında Colman-Selçuk ikilisiyle atakları olgunlaştırıp Yattara-Gökhan-Umut üçlüsüyle rakip kaleyi tehdit ediyor. Ancak Colman ve Selçuk’un fizik mücadelede kimi zaman yumuşak kalışları, Hüseyin’in de baskı altında topu olumlu kullanma becerisinin kısıtlı oluşu bence Trabzonspor’un en büyük handikabı. Son maçlarda 4-5-1’in farklı varyasyonlarını uygulatan Mustafa Denizli de Trabzonspor’a benzer bir formasyonu “playmaker” eşliğinde oynamayı seçiyor ki bu da Yusuf’un saha içi etkinliğini azalttığından çokça eleştiriliyor. Böylesi maçlarda Trabzonspor’daki Colman-Selçuk ikilisinden birinin yerinde Beşiktaş’ta Yusuf’u izliyoruz. Oysa Delgado’nun yokluğunda Yusuf’u oynatmayarak “10 numarasız” maçlar çıkaran Beşiktaş çok daha verimli olmuştu. Acaba Mustafa Denizli Pazar akşamı 10 numaralarından feragat edip 3 puanı hedefleyeceği bir “vezir (playmaker) gambiti” oynar mı? Biliyoruz ki, Bursaspor Trabzonspor’u 2-1 yenerken Yusuf Şimşek görev yapmamıştı.

Neler olacak hep birlikte göreceğiz.
 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..