Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '12

 
Kategori
Sinema
 

Kim Ki Duk ve "Acı"

Film başlangıç jeneriğinde de yer alan ve Kim Ki Duk’un 18. Filmi olarak vizyona giren “ACI” filmini 2012 Film Ekimi kapsamında izledim.  

 Daha önce Aşk Zamanı filmini izlemiş olduğumdan, Güney Kore’li yönetmenin duygulara nasıl darbe vurduğu konusunda da az çok bilgi sahibi olmuşluğum vardı.

Şehrin ortasında hem görünüş hem de işlev olarak çok da tutulmayan el sanayisinde çalışanlar, durumu kurtarmak için çok umutlu vaatlerle verilen tefeci kredileri alarak pek de iyi gitmeyen işleri düzeltemeye çalışmışlardır. Sigortadan para alınması için, senetlerin günü geldiğinde ödeme yapamayanlar,  tefecilerin tahsilatçısı acımasız Lee Kang-Do tarafından sakat bırakılmaktadır. Film, Lee Kang-Do’nun belki de yalnız dünyasına atıfta bulunmak amacıyla mastürbasyon yaparken çekilen sahne ile başlıyor. Yaşam şartları oldukça kötü olan Lee Kang-Do sakat bıraktığı kişilerin kendine zarar vermelerinde de korkmaz. Çünkü, hayatta kaybedecek hiçbir şeyi yoktur. Sakat kalanları oldukça acımasız şekilde bu hale getiren Lee, insanın kanını donduracak şekilde yöntemler denemektedir. Sakat kalanların birçoğu umutsuz bu durumdan etkilenerek intihar etmektedirler ve yakınları da acı içinde geride kalmaktadırlar.

Filmin ortalarında Cho Min-soo’nun canlandırdığı anne ortaya çıkıyor. Lee, annesi olduğuna inanmaz, daha sonra inanmak ister kanıt ister. Fakat kadın onun istediği gibi bir kanıt sunamaz. Ancak bir aile ve anne sıcaklığı sunabilmektedir. Lee ile aynı evde kalmaya onun kendini sevmesi ve alışması için çabalamaya başlar. Cinsel olarak aç olan Lee bu amaçla istismar yoluna gider buna rağmen anne sabah erkenden kahvaltı hazırlayarak ona kızgın olmadığını belirtir.

Lee ve annesi artık sokağa çıkabilmekte, birlikte eğlenebilmektedirler. Ona bir zarar gelmesinden çekindiği için de tahsilatçılığı bırakmıştır. Bir anne Lee’ye iyi gelmiştir.  

Filmin ikinci yarısı düğümlerin çözülmeye başlandığı dönemdir. Anne ortalıktan kaybolmuştur. Lee, işi bıraktığı için ona kızgın tefecilerden tutun da sakat bıraktığı kişilere kadar gitmiş ancak, annesini bulamamıştır. Acılar çekmektedir. Birini sevmenin, bağlanmanın, bir aile ve anneye sahip olmanın acısını çekmektedir. Anne, istediğini başarmış, Lee Kang-Do’yu kendine bağlamıştır.

Annesi, Lee Kang-Do’ya acıyarak intihar etmiştir. Artık kaybedecek şeyleri kaybetmiş, hayatta tutunacak dalı kalmamıştır.

Bizi bu hayata bağlayan kişi ve duygular varken acı çekiyoruz, temalı filmin işkence sahneleri, bebek bekleyen babanın bebeği uğruna her iki elini de kaybetme fikrine sıcak bakması, bunu Lee Kang-Do’dan istemesi oğlunun ölümüne neden olan kişinin duygusal açlığını gören ve ona acıyan annenin karmaşık duyguları, bizim de duygu dünyamızı karıştıracak cinstendi.  

  

 

 

 
Toplam blog
: 16
: 1110
Kayıt tarihi
: 30.09.10
 
 

Yalan Dünya ..