Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mustafa Orhan Ertuğruloğlu

http://blog.milliyet.com.tr/oertugruloglu

20 Mayıs '14

 
Kategori
Güncel
 

Kim sorumlu?

Kim sorumlu?
 

Gündemde Soma var..Yas devam ediyor..Türkiye'nin dört bir yanından Soma felaketzedelerine yarıdm kampanyaları düzenleniyor. Basına yansıyan yeni gelişmeler var. 26 gözaltı , 8 tutuklama var..ILO'nun madenlerde güvenlikle ilgili 176 nolu sözleşmesi kabul edilecek deniyor.

Daha önceki maden kazalarında hesap sorulup sorulmadığı tartışılıyor. Bugüne kadar maden kazalarında ölenlere "fıtratında var" şeklinde yaklaşılmış..Ölenlerin yakınlarına sembolik tazminatlar verilip olaylar kapatılmış.

Ben 301 maden şehidimizin öldürüldüğü kanısındayım. Şehit edildiği kanısındayım..

Bugün hükümete Soma felaketiyle ilgili bir brifing verilecek..Umarım Soma milat olur..Madenlerde güvenlik standartları değiştirilir.

Kafalarda hala soru işaretleri var..Facia neden oldu?İhmal var mı?İlerde benzer olaylar yaşanır mı? Bu son soru da önemli. Ülkemizde madenlerde ekmeğini kazanan 50 bin insan çalışıyor.

Maden Ocağı sahibi AKP'li mi değil mi? şeklinde saçma bir tartışma da var..Her iş adamının tuttuğu bir parti olackatır. Yakın durduğu bir siyasi düşünce vardır. Bu normaldir. Bizim bunu sorgulamak yerine işin ekonomisini tartışmamız gerekir. Maden'in sahibi devlet yani TKİ. Madeni Soma AŞ'ne kiralamış. Ton başına en düşük fiyat verene ihale etmiş. Bu noktadan sonra müthiş bir sömürü düzeni devreye girmiş.

Madenin kapasitesi yılda 1.5-2 milyon tona göre dizayn edilmiş. Oysa ki firma yılda bu ocaktan 6 milyon ton kömür çıkartıyor. Ek yatırım yapmadan, güvenlik standartlarını yükseltmeden 3.5-4 milyon ton fazla kömür çıkartıyor.  2 vardiya yerine 3 vardiya "Elden ele" usulle maden çalışıyor. 24 saat süren bir üretim. Modern bir kölelik yürürlükte. TKİ buna göz yummuş. Arkadaş bu üretim ek yatırım yapılmadan nasıl arttı? diye sormamış. Sonra madenden tonu 50 liraya aldığı kömürü piyasada 70 ila 320 lira arasında satmış. Son yılların en büyük karını elde etmiş.

Düşük güvenlik standartları göz önünde tutularak, yeni yatırım yapılmadan ve Ocak zorlanarak para kazanılmış..

Burada işçiler ölmemiş. Öldürülmüş. Sorumlusu madeni işleten firma  kadar devlettir.

Bundan sonra ne olacak?

Umarım 176 sayılı madenlerde güvenlikle ilgili ILO sözleşmesi yürürlüğe girer. Bu biir.. Bizde yasa madenlerde güvenlik konusunda en büyük yetkiyi işverenden maaş alan işyerinde bulunan işyeri uzmanlarına veriyor. Kediye ciğer emanet etmek gibi bir şey.. Almanya örneğinde olduğu gibi belki bu yetki Maden Polisi denen bağımsız bir kuruluşa verilir.

Soma son 3 yılda İstanbul Sanayi Odası'nın Türkiye'de 500 büyük firma sıralamasına girmiş. 2 milyon kapasiteli bir madenden 6 milyon ton kömür elde ettiği için. Madencilerin aşırı derecede modern kölelik yöntemleriyle çalıştırıldığı bir madende devletin ve madeni işleten şirketin karı, ölen madencilere aittir.

O paraların derhal ölenlerin yakınlarına dağıtılması gerekir..

 
Toplam blog
: 36
: 122
Kayıt tarihi
: 19.05.14
 
 

1964 Yılında Ankara ODTU ve 1971 yılında Birmingham Universitesi'nden mezun oldum..4 yıl TRT'de r..