Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '16

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kimden Ne Okunmalı?

Kimden Ne Okunmalı?
 

Ben, kendimi çok iyi bir yazar hatta yazar olarak görmüyorum. Bu iyi yazarlıktan kasıt çok okunmakla, güncel konular seçip, güncel başlıklarla okuyuculara takdim etmek şeklinde de olabilir veya ağır kişilerin anlamakta zorlanabileceği konuları işlemektense son derece basitçe ve anlaşılır yazılmış konular işlemek suretiyle de olabilir. Neticede insanlar tanımadıkları bir insanın son derece şifreli denebilecek bir şekilde yazdığı metinleri anlamaya neden uğraşsın ki? Kaldı ki bu metinler kimi zaman birbirleriyle son derece alakasız görünürlerse.

Ancak Türkiye ilginç bir ülke halini almaya başladı. Ot hakkında yazı yazsanız alınabilecek size suç atabilecek insanlar, gruplar, çeşitli güçler peyda olmaya başladı. Günümüzde bir yazar ne yazarsa yazsın, kendisine daha sonra sorun yaşatabilecek bir güçler tarafından çembere alındığını hissediyor olmalı, ben şahsen öyle bir baskıyı üzerimde taşıyorum.

Bu ülkede yirmili yaşlarda ve mühendislik öğrencisi olsaydım şu kitapları okumayı arzulardım. Ama sanırım o zaman da hayallerimde başka başka şeyler, cebimde çok daha az bir para, geçim sıkıntısı olacağından bu durumun farkında olur muydum bilmiyorum.

Bir kişi yeni bir şeyler keşfetmek için, keşfetme arzusunu taşıdığı için mühendis olmak istiyor olmalı en azından ben öyle hayal ediyorum. Yeni bir şey, yeni bir sistem, buluş. Ülkesi ve insanlık yararına bir fikir, hayatı kolaylaştıracak bir ürün ve kazanılacak bir servet. Bunları düşünmek ve düşlemek imkânsız olmamalı. O zaman da ülke gerçeklerini göz önünde bulundurmakla işe başlamak gerekir. Belki de dünyadaki mühendislik tarihçesini, Türkiye’deki mühendislik tarihçesini iyi okumaları gerekir. Bu kimi zaman resmi tarihte yer almayan, mühendislik dehalarının nasıl yok edildiğine, siyasi gücün mühendisliği kontrol ettiğine, mühendisliğin uluslar arası ticareti kontrol edenlerin tekeline girdiğini gösterebilir ve hayalleri yıkabilir ama bilmek yine de bilmemekten iyidir.

Türkiye’de mühendislikle, mühendislerin anılarıyla ilgili yazılmış birçok kitap varmış. Ancak bunlar Orhan Pamuk, Elif Şafak gibi popüler yazarların kitapları yanında öyle adı sanı çokça duyulmuş bilinen kitaplar değil. Duyduğum ve gördüğüm bazı eserler; Nuri DEMİRAĞ, Artık Paydos-Mahmut Kiper, Çarklardan Çiplere-Aydın ERGİN, Mühendislik Mimarlık Öyküleri-Nadir AVŞAROĞLU- İlk Feneri Yakanlar, Türk Prometheler-Kansu Şarman,Türkiye Ekonomisinde Bir Öncü Sümerbank-Murat Koraltürk, Türk Tarih Vakfı Yayınları TMMOB’nin yayınları, Etibank, Türk Teyyare Cemiyeti, Devrim Otomobili’nin Öyküsü, Kardemir, Erdemir, İsdemir Hakkında neşredilen eserler, Sümerbank, Türkiye Kağıt Sanayi SEKA, Türkiye Şeker Fabrikaları, Şişecam ve Türk Cam Sanayisi Tarihi,  MTA, Devlet Demiryolları, İller Bankası Modeli, İş Bankası Modeli bu konularda en azından bilgi sahibi olacak, kendisine bir çerçeve kurmaya çalışan bir mühendis, bir teknik personel ülkesine ve dünyaya daha sağlıklı bir bakış açısıyla bakabilir. Gördüğü manzaralar için karartsa da başlayacağı doğru yeri görmesine yardımcı olabilir. Tabi ki, bu tip kitapların teknik personeller tarafından okunması önemlidir, yokluk zamanlarında yapılan, yapılabilenleri görürler. Aynı zamanda tüm Türkiye’de yaşayan olayları daha net olarak görmeyi isteyenlerin de bu konuları bilmesi toplumumuz adına son derece faydalıdır. Geçmiş bilinmeden, geleceğe sağlıklı adımlar atılmıyor, atılamıyor ne yazık ki. Bu konularda bir toplanacak bir eser külliyatının tüm mühendislik, mimarlık okullarının hatta lise seviyesinde teknik okulların kütüphanelerinde olması güzel hayaller değil midir?

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..