Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kimdir Bu Ekonomistler

Kimdir Bu Ekonomistler
 

 
Öncelikle İktisat diğer adıyla Ekonomi, tıp, kimya, sosyoloji gibi bir bilim dalıdır. Bu bilim dalında uzmanlaşan kişiyede Ekonomist yani İktisatçı adı verilir. Peki uzmanlaşmak için ne gerek dersek ''eğitim şart'' derim. Eğitim olmadan olmaz bu yaşam, herşeyin başı iyi bir eğitimden geçer. Ne yaparsak yapalım bunun bir eğitimi, tecrübesi alınmış olması gerek. Bir oto tamircisi düşünelim, oto tamirci ustası olabilmek için öncelikle bu sanata ilgi duymak lazım, sonra o işi biryerden öğrenmek için çaba ve yol lazım. Bu yolda sanayidir, bir ustanın yanıdır. Yaşayarak tecrübe ederek öğrenir insan. Bazı meslekleri bir Üniversiteye gitmeden yada okulunu okumadan ele alabilir, alanımızda başarılı biri olabiliriz lakin bu bazı mesleklerde böyle değildir. Ekonomi/İktisat eğitimi üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin veya Siyasal Bilgiler Fakültelerinin İktisat diğer adıyla Ekonomi bölümlerinde verilmektedir. Peki neden 2 ayrı isim kullanılıyor hiç düşündünüzmü. Özel üniversitelerde Ekonomi devlet üniversitelerinde İktisat bölümü diye geçer. Devlet üniversitelerinde İktisat denilmesinin nedeni kanımca İktisat kelimesinin eskilerden beri kullanıması diye düşünüyorum oysaki yeni açılan özel üniversitler buna Ekonomi demektedir buda sanırım Ekonomi kelimesinin batı menşeili olmasından kaynaklanıyor olmalı. 
 
 Ekonomi/İktisat eğitimi fakültelerde 4 yılda tamamlanır. Fakültelerin bu bölümünde eğitim alan kişilerin almış olduğu derslere örnek olarak, Makro İktisat, Mikro İktisat, Para Politikası, Çalışma Ekonomisi, Tarım Ekonomisi gibi dersler örnek verilebilir. Eğitim alan öğrenciler mezun olduklarında Ekonomist unvanı alırlar. Özel sektör ve Devlet kurumlarında ''Ekonomist'' unvanı ile çalışabilirler. İktisatçı unvanı ile çalışanları duymadım desem yeridir. Lakin üniversitelerde Ekonomi/İktisat bilim dallarında akademisyen olarak çalışanlar genellikle İktisatçı diye adlandılır. Yani anlaşılacağı üzere ülkemizde Ekonomist olarak meslek varken İktisatçı diye meslek yoktur. İktisatçı unvanını genelde akademik işler yapan İktisat/Ekonomi mezunlarının kullandıkları görülür. Sonuç olarak bu bölümden mezun olan kişiler ''Ekonomist'' olarak işe başlama hakkı kazanan kişilerdir. 
 
 Peki Ekonomistler nerede çalışıyor?  Evet bildiğimiz meslek olarak bir pozisyon olan Ekonomist işinden bahsediyorum. ''Bankacı mı olucan sen oğlum?'' ya da ''Hıım neyapıyor bunlar?'' diyen teyze veya amcaların bu lafları emin olun hala kulaklarımda. Bu kişiler %90 civarında borsa aracı kurumlarında, bankalarda, araştırma şirketlerinde, danışmanlık şirketlerinde Ekonomist unvanı ile çalışmaktadırlar. Ülkemizde her nekadar da iş ilanlarında çok az Ekonomist aranıyor ilanına rastlasakta ülkemizde ve dünyanın heryerinde Ekonomist mesleğini icra eden binlerce kişi var. Ülkemizde iş ilanları çok az verilsede yurtdışı ilanlarında oldukça sık rastlanılmaktadır, bunun nedeni tam olarak bilinmesede sanırım ülkemizde Ekonomistlere verilen değerin farklı olması olabilir yahut Ekonomist ararken iş ilanı ile değilde kendini ispatlamış Ekonomistlere uzman çevre ile ulaşmaktır kim bilir. Gelelim Ekonomistlerin ne yaptıklarına. Ekonomistler aldıkları eğitim sonrasında işe başladıklarında çalıştığı kurumlara göre görev tanımlarında biraz farklılık olsada genelde yaptıkları iş aynıdır. Genelde ekonomik olaylar hakkında yorumlama, tahmin, analiz, raporlamalar, araştırmalarda bulunurlar. Evet işte size gerçek bir Ekonomist adayının kelimelerinden Ekonomist kimdir sorusunun yanıtı. Her ne olursa olsun nasıl ki çalışmayan veya Kimyager olmasına rağmen alanında yakın bir pozisyonda çalışan kişi Kimyagerim diyorsa sizde göğsünüzü gere gere Ekonomistim deme hakkına sahipsiniz.
 
 Ekonomist çalıştıran şirket veya kurumlara örnekler ;
 Coface
 Denizbank
 İş Yatırım Menkul Değerler
 Borsa İstanbul
 Tüsiad
 Türkiye İhracatçılar Meclisi
 
Toplam blog
: 27
: 342
Kayıt tarihi
: 16.05.17
 
 

Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisat (ekonomi) bölümü mezunu olan İsmail Polat Karadağ, iktisat eği..