Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '07

 
Kategori
Siyaset
 

Kimse değişime direnmesin

Ulusal Kurtuluş Savaşı ile ülke işgalden kurtulduktan sonra Atatürk'ün giriştiği toplumsal ve kültürel değişim eylemine (Devrim, Türk Devrimi ya da Atatürk Devrimi), o günlerde olduğu gibi günümüzde de olumlu bakan büyük çoğunluğun yanında, bu eylemin -savaş olayı dışında- gereksizliğini ileri sürenler de bulunmaktadır.

Değişimin zamana ve tarihin akışına bırakılmasından yana olanlar, bu değişimin, toplumun geçmişle olan bağlarını kopardığını öne sürerek, kültürel çözülmeye neden olduğunu; değişim eylemine olumlu bakanların -değişimin gerekliliğine inananların- bir kısmı ise görüşlerini belirli bir ideolojik temele yaslandırıp, eylemin Türk toplumunun altyapısında, özellikle ürtim ve üleşim(paylaşım) ilişkilerinde bir değişiklik meydana getirmediğini ve bu nedenle de amacına ulaşmadığını iddia etmişlerdir. Oluşumu, gelişimi ve sonucu ne şekilde yorumlanırsa yorumlansın, Atatürk Değişim Eylemi ya da Türk Devrimi, tarihin getirdiği bir zorunluluğun; başka bir deyişle, Türk toplumunu siyasal, toplumsal ve kültürel yapısıyla, bulunduğu durumdan olması gereken duruma getirme gereğinin kaçınılmaz bir sonucu olmuştur. Değişim hareketinin siyasal amacı; insanın hak ve özgürlüğüne dayanan demokrasiye varmak, cumhuriyet ve demokrasinin özdeşliğini sağlamaktı. Değişimin insana ve topluma yönelik amacı ise Türk insanını, akıl gerekleriyle bağdaşmayan dogmalardan kurtarmak, Türk toplumunu geri kalmışlık koşullarından arındırmak, çağın bilim, kültür ve yaşam düzeyine getirmekti.

Türk değişim eylemi, bütün engellemelere karşın rayına oturmuş ve her istasyonda biraz daha demokrasi alarak yoluna devam etmektedir. Bırakın bu tren yoluna devam etsin. Değişim, bir tercih sorunu değildir; olması gereken
ve devamı bir zorunluluk olan ileriye dönük bir süreçtir. Kimse değişime direnmesin, kimse raylara taş koymasın.

Değişime direnmek, gericiliğin başka bir yanıdır.


cdenizkent

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..