Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '13

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Kimse taşeron sisteminden vazgeçemez

Kimse taşeron sisteminden vazgeçemez
 

HESAP SORMAK İÇİN ANCAK ÖTEKİ DÜNYAYA GİTMEK Mİ LAZIM?


Önce taşeron sistemi nedir bunu iyi tanımlamak gerekir. Daha ucuza hizmet alımı denilse de kazın ayağı öyle değildir.

İki türlü işçi vardır; kadrolu ve taşeron. Kadrolu işçi; herkesin bildiği gibi belli yasalara göre işe alınmış kişi demektir. Taşeron sistemde ise; kurum kendi yönetiminde bir tabela şirketi kurar. Kendine lazım olan personeli kendi kurduğu tabela şirketinden belli süreyle kiralayıp çalıştırır. 

1-Kadrolu işçi kanunlara tabiidir. Bu yüzden kafanıza göre işe alamazsınız. Kendi ahbaplarınızı işe alamazsınız. Taşeron sisteminde ise eliniz serbesttir. İstediğinizi işe alırsınız.

2-Kadrolu işçi kanunlara tabiidir. Bu yüzden canınızın istediğini keyfinize göre işten atamazsınız.  Taşeron sisteminde ise işten atmak iki dudağınız arasında ve tamamen keyfinize kalmıştır.

3-Kadrolu işçi kanunlara tabiidir. Bu yüzden çok canınızı sıktığında işten atabilirsiniz ama çalıştığı yıl x aylık maaşı kadar bir tazminat ödemek zorunda kalırsınız. Taşeron sisteminde ise işciyi 31 aralıkta işten çıkartıp, 1 ocakta tekrar işe alırsınız. Böylece çalışma süresi hiçbir zaman bir seneyi geçemediği için, işten atarken bir kuruş tazminat ödemezsiniz.

4-Kadrolu işçi kanunlara tabiidir. Bu yüzden hepsinin maaşı aynıdır. Taşeron sistemde iki ayrı şirket kurarsınız. Birinden aldığınız personele 670 lira maaş verirken diğerinden aldığız aynı işi yapan başka birine 3000 – 5000 hatta 10 - 20 bin lira maaş verebilirsiniz. Böylece yandaşlarınızı yüksek gelir sağlayabilirken, az yandaş olanları eşek gibi çalıştırma imkanınız olacaktır.

5-Kadrolu işçi kanunlara tabiidir. Bu yüzden hasta sonları çalışırsa 2 kat, resmi ve dini bayramlarda çalışırsa 3 kat yevmiye alır. Taşeron sistemde ise hafta sonu çalışma normal mesai sayıldığı için ek ödeme yapılmadığı gibi, resmi tatillerde adam çalıştırmak yasak olduğu için işçiler gizliden çalıştırılır ama resmiyette çalışmadı gibi gösterilir ve o günkü yevmiyeleri maaştan kesilir. 

6-Kadrolu işçi kanunlara tabiidir. Bu yüzden hasta olduğunda istirahat alınca işe gelmez ama yevmiyesi kesilemez. Taşeron sistemde ise işçinin hasta olma hakkı yoktur. İstirahat alması söz konusu bile edilemez. Ancak ve ancak, sadece çalışamayacak kadar ağır hasta olması halinde doktora çıkabilir ve doktor istirahat verirse çalışamadığı günlerin yevmiyesi maaşından kesilir.

7-Kadrolu işçi kanunlara tabiidir. Bu yüzden ikramiye, gıda yardımı, iş elbisesi, yol parası, yemek parası gibi birçok sosyal hakları vardır.  Taşeron sistemde işçilerin tek gideri asgari ücrettir.

8-Kadrolu işçi kanunlara tabiidir. Bu yüzden maaşı yüksektir. (Birçok kamu kurumunda müdüründen, mühendislerden, doktorlardan daha yüksek maaş alan şöfor görebilirsiniz ). Bu sebeple kadrolu işçilerin SGK primleri de yüksek olur ve kaçırılamaz. Taşeron sistemde ise işçilere yüksek maaş verilse bile asgari ücret veriliyor gibi işlem yapılır. Bu sayede SGK primleri en az düzeyde kalır.

9-Kadrolu işçiler kanunlara tabiidir. Bu yüzden sendikalara üye olabilirler. Sendikalar da işçilerin her türlü hakkının peşine düşebilir. Bu ise canınızı sıkabilir. Taşeron sistemde ise sendika yoktur. İşçiler için sendikaya üye olmak hayal bile edilemez, anında adamı kapıya koyuverebilirsiniz.

10-Kadrolu işçi kanunlara tabiidir. Bu yüzden sizden başka siyasi görüşte olabilir, sizin partinizi desteklemeyebilir. Sizin her dediğinizi sorgusuz sualsiz kabul etmeyebilir. Taşeron sistemde ise işçi dediğiniz sizin tapulu köleniz gibidir. Sizin siyasi görüşünüzün dışına çıkamaz. Her dediğinizi sorgusuz sualsiz kabul etmek zorundadır.

11-Kadrolu işçi kanunlara tabiidir. İş kazasında ölür veya sakatlanırsa tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz. Taşeron sistemde ise ölen ölür kalan sağlar işine bakar. Ölen öldüğüyle, sakatlanan sakat kalmasıyla baş başa kalır.

12-Acı ilaçlara şeker katılır ya, kadrolu işçilerle taşeron işçileri karşılaştırırken “CANIM KARDEŞİM, TAŞERON İŞÇİ ÇALIŞTIRMAKLA MALİYET DÜŞMEKTEDİR.” denilmesi de aynı acı ilacın içine şeker katılması gibidir. Siz acı ilacı içerken ağzınıza ilacın acısı değil şekerin tatlısı gelir ve siz tatlı bir ilaç içtiğinizi sanırsınız.

Şimdi elinizi vicdanınıza koyup kendinize şu soruyu sorun. Yüzlerce – binlerce işçi çalıştıran bir kurumun yetkilisi (belediye başkanı, genel müdür, CEO vs) olsanız, işyerinizde çalıştırmak için kadrolu mu yoksa taşeron işçi mi tercih ederdiniz?  

 
Toplam blog
: 65
: 1039
Kayıt tarihi
: 26.11.11
 
 

Yüksek nükleer fizikçi ( İ.T.Ü.) En son Ankarada bir devlet üniversitesinde BİLGİSAYAR dersin..