Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '14

 
Kategori
Kimya
 

Kimya hakkında ne kadar bilgimiz var?

Kimya hakkında ne kadar bilgimiz var?
 

KİMYA ÖĞREN, BİLMEYENLERE ÖĞRET, ÖĞRET Kİ HERKES ÖĞRENSİN, BU BİLİMDEN HERKES NASİPLENSİN...


Kimya dediğimiz zaman aklımıza öncelikle Periyodik Cetvel gelmektedir. Periyodik Cetveli incelediğimizde; elementlerin yatay ve düşey sıraya göre dizildikleri görülmekle birlikte, yatay sıradakilere periyot veya sıra, düşey sıradakilere ise grup adı verilir. Periyodik cetvelde 7 periyot, 16 grup bulunmaktadır. Bu grupların 8 tanesi A grubu, 8 tanesi ise B grubudur. 1A grubuna ise Alkali metaller denir. Bu grup çok aktif olup, tabiatta bileşik halinde bulunur. Bunların son yörüngelerinde 1 elektron bulunur. Her zaman periyodun başlangıcını yaparlar. Bütün Alkali metaller iletkendir ve alaşım yaparlar. 2A grubu ise Toprak Alkali Metallerdir. Bunlar da son yörüngelerinde 2 elektron bulundurur. 7A grubu elementlerine ise Halojenler denir. Halojenler tamamen ametal özellik gösterirler. Son yörüngelerinde 7 tane elektron bulundururlar. Bunlar son yörüngesini 8'e tamamlamak istediklerinde bir tane elektron alırlar ve kararlı bileşiklerinde -1 değerlikli olurlar. Bazen +1,+3,+5,+7 değerlikte olabilirler. 8A grubu elementler ise Soygazlardır(Asal gazlar). Bu periyotta her periyodun sonuna gelinmiş olur. 8A grubundan sonra yeni bir periyot başlar.Atomların son yörüngesinde 8 elektron bulunur. Kararlı yapıda olup, bileşik yapmazlar.

Periyodik Cetvelde bazı durumlar değişiklik gösterebilir. Bunlar Aktiflik, atom çapı, iyonlaşma enerjisi, elektron ilgisi, indirgenlik diye sayılabilir. Periyodik cetvelde soldan sağa ve yukarıdan aşağıya elementlerin özellikleri değişir. Örneğin Soldan sağa gidildikçe; Ametal özelliği, atom numarası, kütle numarası, elektron sayısı, iyonlaşma enerjisi artarken; asitlik, bazlık, atom çapı, iletkenlik, enerji seviyesi ve metalik özellikler azalır.

Periyodik cetvelde yukarıdan aşağı doğru indikçe; soldan sağa saydığımız durumların tam tersi olmaktadır. Örneğin Metal özellik artarken, ametal özellik azalır.

Kimyayı ele alırken özellikle Maddeyi göz ardı etmemek gerekir. Madde tabiatta 3 halde bulunur. Bunlar katı,sıvı ve gaz halidir. Çevrede gördüğümüz hava, su, toprak vs hepsi maddedir. Madde kendi içinde de saf ve saf olmayan diye ikiye ayrılır. Saf maddeler; element ve bileşiklerdir. Saf olmayan maddeler ise; Homojen Karışım ve Heterojen karışımlardır. Madde incelenirken maddenin özkütlesi önemli bir yere sahiptir. Meşhur formül de şudur d= m/v dir. Yani Özkütle eşittir kütle / hacimdir. Maddede bir de çözünürlük, erime ve kaynama noktası, esneklik, genleşme, elektrik iletkenliği çok önemlidir.

Kimya biliminde bir asit ve bazlar çok önemlidir. Bunlar için özel bölüm oluşturulmuştur. Asitlerin ve bazların  kendi içinde özellikleri de mevcuttur. Bir kaç örnekle asit ve bazlara değinirsek asitlerin tadı ekşi olup, bazların ki ise acıdır. Asitler; turnusol kağıdını kırmızıya çevirirken, bazlar ise maviye çevirir. Asitlere kezzap, bazlara ise amonyak en iyi örnektir. Birde asit ve bazın kuvvetli ve zayıf olduğunu ölçmek için Ph metre  kullanılır. 0-14 arası ölçülürken 7 den 0' a inildikçe asidin kuvveti artar. 7 den 14' e çıkıldıkça ise baz özelliği artar. 7 ise nötr bir durumdur.

Kimya biliminde ayrıca organik ve inorganik kimya da önemli bir yere sahiptir. Organik Kimya; Karbon temelli bileşiklerin yapılarını,özelliklerini, tepkimelerini ve sentez yollarını inceleyen bilim dalıdır. Organik demek yaşam demektir. Yaşam sadece organik kimyaya bağlı olmayıp inorganik kimyaya da bağlıdır. İnorganik kimya ise basit karbon bileşikleriyle de ilgilenir.(asit,tuz,oksit,karbit) Biyokimya ise; Protein gibi büyük biyokimyasalların yapısını inceler.

Fen bilimleri içerisinde kimya gerçekten çok önemlidir. Toplumun bu bilime karşı bilgilendirilmesi, yani maddenin iç yapısının ne olduğunu bilmesi, hem toplum açısından, hem de toplumun  gelişimi açısından önemlidir. Zaten toplumda  bir örnek verilirken bile; Fizik, Kimya ve biyoloji çok iyi anlatılmaktadır. Fizik maddenin dış görünüşü ile Kimya iç görünüşü ve Biyoloji ise Biyolojik olaylarla ilgilenir denilmektedir. Bu nedenle bir elementin bir bileşiğin ne olduğunu bilmek bizlere fayda sağlayacaktır. Mesela Altın elementini Periyodik cetvelde Au olduğunu bilmek, bir gümüş elementinin Ag olduğunu bilmek, hidrojenin H olduğunu bilmek, bir oksijenin O olduğunu bilmek gerçekten insanı gururlandırmaktadır. Ayrıce genel kültür anlamında da çok önemlidir. Örneğin Bulmaca sorularında Periyodik cetvelden sürekli sorular gelmekle birlikte, zamanla herhangi bir bilgi yarışmasında bile bize fayda sağlayabileceği hiç bir zaman unutulmamalıdır. Ayrıca Asit ve Baz'ın ne olduğunu bilmek bizlere her zaman fayda getirir. Çünkü bunlar bazen insanlara zarar verebilir. O yüzden Kimyayı gerektiği kadar öğrenmek bize fayda ve yarar sağlayacaktır.

Çağdaş muassır medeniyetler seviyesine ulaşmak için İlim ve Fen de en ileriye gitmeliyiz........

        

 
Toplam blog
: 94
: 1680
Kayıt tarihi
: 20.06.14
 
 

Üniversite, Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, Çalışan, İyi bir kariyer sahibi olmak, Kitap okuma, ..