Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '19

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Kınama

Bazı illerde belediyelerin kendilerinin hizmet verdiği bir sistem var.  Bazı illerdeyse halk otobüsleri var. Halk otobüsleri belediyelerle yaptıkları sözleşmelerde engelliler ve bazı yolcuları ücretsiz taşıma maddesi var. Bakanlık bir miktar para veriyor bu miktar aşılıyor mu aşılmıyor mu bu konuda yeterli bilgim yok halk otobüsleri engellileri taşımak istemiyor.

Basına yansıyan birçok haber okuduk. Basına yansıyanlar mukabilinde bazı göstermelik cezalarda verildi. Ama bu sorunlara kalıcı bir çözüm üretilmesi gerekir. Bakanlığa çağrımız bu parayı engellinin kendisine versin. İster taksiye ister otobüse binsin. Engelliyi halk otobüsleri sahipleriyle karşı karşıya getirmeyin. Engelliyi görür durmaz. Efendim açması gereken rampayı açmaz. Basına yansıyan ve yansımayan halk otobüsleri eziyetleri az değildir. Bu konularda tekrar bir düzenleme yapılsın. Engellilerin Seyahat özgürlükleri konusu yeniden ele alınsın. Örneğin şehirlerarası otobüs indirimi var mı var. Ama uyan var mı keyfi bizim haklarımız başkalarının keyfine göre mi düzenleniyor bu işin ciddiyetle ele alınması gerekir. Trenlere refakatçilerimizle ücretsiz binebiliyoruz ama erişilebilir mi hayır. Zaten belediye otobüsleri erişilebilir değil çoğu yerlerde sesli uyarı sistemleri yok. 

Gelelim son günlerde yaşananlara. Kocaali’de Rehber öğretmen arkadaşımız Şeyma hocamız otobüse binmek istiyor. Ve tabii gerekli düzenlemeler yapılamadığı için kaptana soruyor. Kaptanda geçmediği halde yanlış bilgi vererek arkadaşımızı otobüse alıyor. Ve sesli uyarı sistemleri olmadığı için ineceğe yere gelip gelmediğini soruyor. Kaptan da seni dönüşte indireceğim hem sen oraya gidemezdin gibi sözlerde bulunuyor. Arkadaşımız haklı olarak itiraz ediyor. Bir hanımefendi zorla otobüsten indiriliyor. Kadın derneklerinden bir itiraz var mı hayır çünkü bu engelli bir kadın. Edirne’de bir öğrenci halk otobüsüne biniyor. Ücretsiz kartını gösteriyor. Yolculuk bitince kaptan tekrar kartı göstermesini istiyor. Kart basılınca yetersiz bakiye diyor. Kaptan arkadaşımızdan para istiyor. Arkadaşımız ücretsiz kart kullandığını ve para veremeyeceğini söylüyor. Kaptan arkadaşımızı darp ediyor. Peki, barolar ve insan hakları  derneklerinden bir ses var mı henüz yok olması gerekir.

Maalesef engellilere ön yargılı tutumlar ve ayrımcı davranışlar devam ediyor. Yolculuk anayasal bir hak bu hakkımızı ihlal edenleri kamuoyuna şikâyet ediyoruz. Biz de diğer dernekler gibi takipteyiz. Kocaeli ve Edirne belediyesine çağrımızdır. Lütfen cezai işlem yapınız. Personelinizi ve iş  yaptırdığınız firmaları eğitimden geçirin kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Salih Arıkan

İletişim Tel: 0506 514 96 93

 

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..