Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '11

 
Kategori
Sinema
 

King Speech - Zoraki Kral'ın ilham veren öyküsü

King Speech - Zoraki Kral'ın ilham veren öyküsü
 

King's Speech


Düşünürken duraksıyor musunuz?

Peki, kendi kendinize konuşurken?

Üstü üç taslı, taç saplı, üç tunç tası çaldıran mı çabuk çıldırır, yoksa iç içe yüz ton saç kaplı çanı kaldıran mı çabuk çıldırır?  

... Yıl 1925... Kral 5. George dünya halkının çeyreğine hükmetmektedir...  

İkinci oğlu olan York Dükü'nden Wambley, Londra'daki şölenin kapanış konuşmasını yapmasını rica eder ve York Dükü, ilk radyo yayınında ulusa ve tüm dünyaya seslenmeye hazırlanır.  

Colin Firth'in canlandırdığı VI. George, kekemeliğinin üstesinden gelmek için alışılmışın dışında yöntemleri olan bir konuşma terapistine Lionel Logue'a (canlandıran: Geoffrey Rush) gider. Birlikte çalıştıkları sürede iki adam çok iyi arkadaş olurlar ve kardeşinin tahttan çekilmesinden, II. Dünya Savaşı'nın başında radyo yayını yapmasından itibaren tüm konuşmaları için Kral, Logue'dan destek alır.  

Tom Hooper tarafından yönetilen ve David Seidler tarafından senaryosu yazılan 2010 yapımı Film, 2010 Toronto, BAFTA Film Festivalleri olmak üzere şu ana kadar 21 ödül kazandı ve filmin 12 dalda aday gösterildiği Oscar ‘da ne sonuç alacağı da merak ediliyor.  

Çocukluğumda çevremde kekemelik problemi olan insanlara rastlamıştım. Ve hatta yetişkin yaşta bu sorunları olanları da gördüğümü hatırlıyorum. Malesef bu insanlar ile alay edenlere de şahidim.  

Konuşma zorluğunun kişiye ne kadar acı verdiğini King’s Speech’i izleyene kadar anlıyamamışım desem hiç yalan olmaz..  

VI. George’u canlandıran Firth’ün konuşmaya çalışırken yaşadığı endişeyi filmi izleyenin kendi içinde yaşamaması mümkün değil.Colin Firth “Single Man” ‘de uzanamadığı Oscar’ a bu filmde çok ama çok yakın.  

Konuşma terapistini canlandıran Geofrey Rush ise bir harika !  

Barbossa adlı kaptanı canlandırdığı Karayip korsanlarında zaten gönlümüzde taht kurmuştu. Bence bu yılın en iyi performansı Geofrey Rush’a ait.Colin ve Rush Zoraki Kral’da çok uyumlu görünüyorlar. Rush’ında yardımcı erkek oyuncu alanında aday olduğu Oscar’a da kolaylıkla ulaşabileceğini söylemek isterim.  

Zoraki Kral son derece akıcı bir film ve her karesi son derece temiz ve itina ile çalışılmış.  

Tom Hooper’in sinematografisine baktığımızda yönetmenin çoğunlukla TV alanında deneyimli olduğunu görüyoruz. King’s Speech, Hooper’ın uzun metrajlı üç filminden sadece sonuncusu. Buna rağmen filmin çok iyi yönetildiğine şahit olacaksınız.  

Film ile ilgili asıl süpriz ise senarist David Seidler ‘in ta kendisi. 1937, Londra doğumlu olan David Seidler II. Dünya Savaşı esnasında anneannesi ve dedesinin naziler tarafından katledilmesi , yaşadıkları evlerinin Nazi uçakları ile yerle bir edilmesinin ardından Amerika’ya göçleri esnasında kekemeliği ortaya çıkmıştır.  

Seidler’in VI. George'un kekemeliğinin üstesinden gelme öyküsü ise ona hastalığının tedavisi konusunda ilham vermiştir. Seidler bunu şöyle anlatır: "Burada Kral olan bir kekeme vardı ve önemli günlerde söylediği her hecenin herkes tarafından dinlendiği bir radyo konuşması yapmak zorundaydı ve bunu tutkulu ve doğru bir şekilde yapmayı becerdi".  

Seidler, bir gün Kral VI. George hakkında yazmaya karar verir. Yetmişlerin sonu ile seksenler boyunca hırslı bir şekilde Kral'ı araştırır fakat konuşma terapisti Logue hakkında yeterli bilgi toparlayamadığını görür. Sonunda, Seidler, babasını tartışmayı kabul eden Dr. Valentine Logue ile iletişime geçer ve Kraliçe Elizabeth ona izin verirse not defterlerine erişimi sağlayacağını belirtir. Kraliçe yaşadığı süre boyunca kendisinden bu izin istenmediğinden Seidler, projeyi bırakır.  

2005 yılında Seidler, kanser olduğunu öğrenir ve bu dönem öyküyü tamamlamaya karar verir. Araştırmasında Logue'un tedavi ettiği bir kişi ile karşılaşır. Bu kişi, Logue’un hastalarını, durumlarının altında yatan nedenleri sondalama tedavisi ile ortaya çıkardığını ve mekanik solunum kombine egzersizleri yardımı ile tedavi güçlendirdiğini anlatır. Böylece Seidler, Logue ile ilgili eksik kalan bölümleri hayal eder ve senaryoyu tamamlar.  

15 milyon $’lık bütçesine rağmen 200 milyon $’ın üstünde bir gişe başarısı kazanan –King’s Speech – Zoraki Kral’da kekeme bir kralın 2.Dünya savaşı eşiğinde başbakansız kalan İngiltere’yi yönetme öyküsünü keyif ile izleyeceksiniz.  

 
Toplam blog
: 62
: 2308
Kayıt tarihi
: 10.12.09
 
 

Üniversite yıllarında başladığım fotoğraf sanatını iş hayatına atıldığım dönemde geliştirdim. Bir..