Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

TÜKETİCİ KÖŞESİNDE "SEMRA ABLANIZ"

http://blog.milliyet.com.tr/semra_sahin

06 Aralık '09

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

Kiracılara müjdeli haber, kira artış oranı 2010'da %6

Kiracılara müjdeli haber, kira artış oranı 2010'da %6
 

Tükorder Genel Başkanı Öner Samanlı, 2010 yılı kira artış oranını basın toplantısı ile açıkladı.


Değerli Tüketiciler,

Biliyorum ki birçoğumuz canımızla Yüce Mevlamıza kiracı olduğumuz gibi, günlük yaşamımızda da başımızı sokacak bir evimiz yok ise bu durumda da, ev sahibine kiracı değil miyiz..?

Zor bir durum, kiracı olmak.

Tabiki mülk sahibi olmak da kolay değil.

Kiracı olmamız, mal sahibinin malına da ortak olmamız değil.

Ancak dar gelirlinin sabit gelirleri karşısında, alım gücünün düşük dlmüso, kiraya veren ile kiracı arasında her kontrato döneminde büyük bir kabusa dönüşmektedir.

2010 yılında ne kadar kira artışı yapacağımın şimdiden telaşına düşenlere "TÜKORDER" bir nebze rahatlatıcı açıklamasıyla, yüreklere su serpmiştir.

"TÜKORDER" Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği, Genel Başkanı Öner Samanlı, kiracılara müjdeli haberi verdi. 2010 yılı kira artış oranı yüzde altı oranında...

Sizlerle benimde bir üyesi bulunduğum,

"TÜKORDER" internet sitesinden yetki-izinimle aldığım basın bildirisini paylaşmak istedim.

Çünkü bu önemli haber kitlelere ne kadar çabuk ve fazla ulaşırsa o kadar yaralı sonuçlar elde edilecektir.

"...." TÜKORDER" Genel Başkanı Öner SAMANLI, Kurban bayramı münasebetiyle bulunduğu İzmir’de, http://www.tuketicigazete.com/ internet sitesine 2010 yılı kira artış oranları hakkında açıklamada bulundu.

"TÜKORDER" Tüketiciyi Korumave Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı Öner SAMANLI,

2010'da ev sahiplerinin en fazla yapabilecekleri artış oranının (yüzde) % 6 olduğunu belirterek, ev sahiplerinin kiralara, enflasyon oranından fazla artış yapamayacaklarını bildirdi.

Samanlı, "Bu konuda yargı kararları ve içtihatlar var. Hükümet yetkililerinin enflasyondan çok artış olamayacağı yönünde açıklamaları da var" dedi.

Ev sahibinin, kiracıyı çıkarmak için fahiş kira artışı yapamayacağına dikkat çeken Samanlı, şunları kaydetti:

· "Kiracıların zamlandırdıkları kira bedellerini havale yoluyla ödemeleri gerekir.

· Ev sahibi, kiranın enflasyon oranında artışına yanaşmazsa, kiracı kirayı havale yoluyla, konuta teslim olarak ev sahibine göndermelidirler

· Ev sahibi parayı alırsa artışı kabul etmiş olur. Almazsa kabul etmemiş sayılır. Kabul edilmeyen kiranın ise, bulunulan ildeki bir Hukuk Mahkemesinde kiracı tarafından kiranın nereye yatırılmasına dair karar verilmesini sağlamak üzere dava açılarak çözümlenmesi gerekir.” dedi.

"TÜKORDER" Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı Öner SAMANLI, açıklamalarının devamında ise;

Kiracı evle ilgili yasal zorunluluklarını yerine getirmişse, yani kirasını zamanında yatırmışsa ve bunu belgelemişse, konuta kalıcı zarar vermemişse, yasal tahliye taahhütnamesi imzalamamışsa ve hayatı komşular için çekilmez hale getirmemişse, hiçbir ev sahibi kirayı enflasyondan fazla artırmadığı için kiracıyı evden atamaz.

Tabiî ki kiracı ve kiraya veren arasında yapılmış bulunan özel akitlerde durum, akide yazılı olan şekliyle geçerlidir.

Şu anki kanunlarda sözleşmede belirtilecek senelik artış oranını sınırlayan bir hüküm yoktur.

6570 sayılı kanunun Geçici 7. maddesinde 2000 yılı için artış oranı %25, 2001 yılı için artış oranı %10 ile sınırlanmış, 2001 yılına ait %10 artış oranı sınırı Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmiştir.

15/09/2001 tarih ve 24524 sayılı R.G.de yayınlanan karara göre kiracı sözleşme süresince sözleşmedeki artış oranına uymalıdır.

Ancak sözleşmenin kendiliğinden birer yıllık yenilenme dönemlerinde enflasyon oranında artış yapmak yeterlidir.

2010 yılına girilen şu günlerde ise, TC. Merkez Bankasınca kamuoyuna yapılan açıklamalardan aldığımız veriler aşağıdaki gibidir.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın açıklamaları net oranları ortaya koymaktadır.

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1.27, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise yüzde 1.29 arttı. Piyasa beklentisi TÜFE'de yüzde 0.97, ÜFE'de ise yüzde 0.67 artış olması yönündeydi. TÜİK verilerine göre yıllık bazda TÜFE yüzde 5.53, ÜFE ise yüzde 1.51 olarak gerçekleşti.” Şeklindedir.

Bu açıklamalar, paranın akışı ile ilgili en yetkili bir kişinin konuşmasıdır.

TC. MERKEZ BANKASININ AÇIKLANAN RAPORUNDA;

TÜFE tarafında yıllık enflasyonun mal grubunda yüzde 5.70'e yükselirken, hizmet grubunda yüzde 5.05'e gerilediği belirtilmektedir.

Raporda Ekim ayında, yemek ve haberleşme hizmetlerinde gözlenen artışla duraklayan hizmet grubu yıllık enflasyonundaki azalış eğiliminin, Kasım ayında tekrar belirginleştiği ve bu dönemde, hizmet genel endeksi ile birlikte kira, ulaştırma hizmetleri ve lokanta- oteller alt grupları yıllık enflasyonlarının da endeks tarihindeki en düşük seviyelere ulaştığı kaydedilmektedir..

ÜRETİCİ FİYATLARI MALİYET BASKISI YARATMIYOR

Tarım grubunda yıllık enflasyonun yükseliş eğilimini sürdürerek yüzde 8.87 olduğu, imalat sanayi fiyatlarının, Kasım ayında yüzde 1.07 arttığı belirtilen raporda, "Mart ayından beri ilk defa yıllık bazda yükselmiştir. Petrol ve ana metal hariç imalat sanayi yıllık enflasyonu ise yüzde 1.46'ya gerilemiştir" denilmektedir.

Ara malları fiyatlarının, Kasım ayında, başta bakır olmak üzere ana metal ile tekstil ürünleri imalatı fiyatlarındaki artışın etkisiyle yükselse de, bir önceki yıldaki seviyesinin altındaki seyrini sürdürdüğü vurgulanan raporda TCMB, şu değerlendirmeyi yapmaktadır:

"Sermaye malları fiyatları makine imalatı fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak azalış gösterirken, grup yıllık enflasyonu gerilemeye devam etmiştir. Benzer şekilde, dayanıklı tüketim malları fiyatları yıllık bazda yüzde 6.12 oranında azalmıştır. Dayanıksız tüketim malları yıllık enflasyonu ise yüzde 6.89'a düşmüştür. Söz konusu gelişmede Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla daha sınırlı oranda yükselen giyim imalatı fiyatları belirleyici olmuştur.

Özetle, üretici fiyatlarının seyri, tüketici fiyatları üzerinde belirgin bir maliyet baskısı olmadığına işaret etmektedir." Açıklamaları da baz alınırsa, TÜİK verilerine göre yıllık bazda TÜFE yüzde 5.53, ÜFE ise yüzde 1.51 olarak gerçekleşen enflasyon rakamlarının ortaya koyduğu sonuç net olarak anlaşılmaktadır.

BU DURUMUN SONUCUNDA 2010 YILI KİRA ARTIŞ ORANI;

"TÜKORDER" Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı Öner SAMANLI;

“TUİK verilerine göre yıllık bazda TÜFE yüzde 5.53, ÜFE ise yüzde 1.51 olarak gerçekleşen enflasyon artışları sonrasın da, tüketicilerimizin 2010 yılı kira artışlarında, (yüzde) % 6 oranında arttırmaları, yukarıdaki resmi istatistiki verilere denk düşecek bir orandır.” Dedi.

Ev sahiplerinin, 2010'da en fazla yapabilecekleri artış oranının (yüzde) % 6 olduğunu belirterek, ev sahiplerinin kiralara, enflasyon oranından fazla artış yapamayacaklarını, kiracıların da bu oranda artışı uygulayarak, kiralarını mutlaka bankaya yapmaları gerektiği yönünde uyarılarını da tekrarladı.

“TÜKORDER” GENEL BAŞKANI “ÖRGÜTLÜ YAPILANMAMIZA TÜKETİCİLERİN BULUNDUKLARI İLLERDE VE İLÇELERDE KATILMASI BİR ZORUNLULUKTUR”

"TÜKORDER" Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı Öner SAMANLI, Tüketicilerin sorunlarının çözümü ve bilinçlendirilmesinde tüm il ve ilçelerde örgütlenme çalışmalarına yeniden hız verdiklerini kaydederek,

Cemiyet ilişkilerinde ilgili ve bu millete yararlı hizmetler sunmak isteyen gönüllü dostlarımızı hem Derneğimizin Şubesini açmaları hem de Derneğimizin yayın organı olan TÜKETİCİ GAZETESİ'nin temsilciliklerini yapmaları yönünde göreve davet ediyoruz.

İl ve İlçelerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinde bu arkadaşlarımız resmi olarak temsilcilik yapmaktadırlar.

Şube ve Temsilcilik müracaatlarınızı, eposta adresimize, ayrıntılı ve fotoğraflı bir özgeçmiş göndererek yapabilirsiniz" diyerek,

Kurban bayramı nedeniyle bulunduğu İzmir’de yaptığı basın açıklamasını sonlandırdı.

TÜKETİCİ GAZETESİ, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi’nce olanaklar dahilinde yayınlanan uusal platformdaki, süreli bir yayındır.

E-İletişim İçin: tukorder@hotmail.com

Açıklamadan yararlanmanız beni ve bu uğurda hizmet veren dostlarınızı sevindirecektir.

Sağlıcakla kalınız...! "

TÜKETİCİ KÖŞESİNDE

SEMRA ABLANIZ

 
Toplam blog
: 75
: 3116
Kayıt tarihi
: 28.08.09
 
 

Tüketicileri bilinçlendirmek, haklarımızın aranmasına çözümler üretmek üzere faaliyette bulunanları ..